Susret mladih

'Duhovna injekcija' gradu heroju

Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
02.05.2017.
u 23:45
Mladi žele više. I pri tome nikoga ne optužuju, ne kleveću, ne manipuliraju, nego svoj glas uzdižu prema Nebu
Pogledaj originalni članak

Okupljanje više od 30.000 mladih u Vukovaru ostat će upisano u povijesti velikim slovima. I više od toga, jer deseti skup hrvatske katoličke mladeži progovorio je o viziji budućnosti koja čeka Hrvatsku, a o kojoj upravo mladi više znaju, slute i osjete je. I dosadašnji susreti mladih u ovakvoj organizaciji Hrvatske biskupske konferencije okupljali su prijašnjih godina na desetke tisuća mladih i prolazili su u radosnom ozračju, no ovoga puta u Vukovaru dogodilo se nešto što se nije bio dio toga uobičajenog protokola, nešto što se ne može skriti i zatomiti.

S jedne strane, naime, sam Vukovar dobio je tako snažnu „duhovnu injekciju“, kakvu mu nisu mogle dati dosadašnje uobičajene političke hodnje i parade, koje su ga se, u pravilu, sjetile samo jednom godišnje kao grada heroja, da bi ga svih ostalih dana u godini zaboravile. S druge strane, mladi su učinili upravo taj nužni proboj u kojemu su pozivajući na ljubav, oprost i milosrđe pokazali kakvo lice Hrvatske žele.

I to upravo u Vukovaru! Zar treba veće simbolike! Posljednjih godina u porastu je trend duhovnosti upravo među mladima. Oni ne traže duhovnost kao eskapizam, tj. bijeg od stvarnosti, nego kao višu i dodatnu vrijednost svojim životima. Država koju smo im obećali izgraditi, samostalna i suverena, već se dva i pol desetljeća guši i sapliće u vlastitim mukama, pritisnuta teretom povijesti i premrežena kojekakvim mutnim i nevidljivim interesima.

Mlade to ne zadovoljava. Oni žele više. Pritom nikoga ne optužuju, ne kleveću i ne manipuliraju, nego svoj glas i čežnju uzdižu prema Nebu. Onaj tko to ignorira, ne vidi ili ne želi vidjeti, ne osjeća bilo hrvatskog naroda u ovome trenutku. A to bilo su upravo mladi.

Ne samo ovih tridesetak tisuća ovoga vikenda u Vukovaru nego brojni njihovi vršnjaci diljem domovine, koji, doduše, nisu bili u vukovarskoj koloni molitve i pjesme, oprosta i ljubavi, ali se u isto ime i s istim motivima okupljaju po hrvatskim gradovima i selima.
Otvoreno zagovarajući mir i pravdu, ljubav i toleranciju. Sve ono bez čega će buduća Hrvatska biti nezamisliva.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar neidemdalje
neidemdalje
00:58 03.05.2017.

Duhovna injekcija? Prije bih rekao da vukovar prima infuziju i da je na aparatima...

Avatar Parousia
Parousia
03:19 03.05.2017.

Nesto prekrasno,toliko mladih,druzenje,molitva jednostavno nemam rijeci,neka vas dragi Bog vodi i blagoslovi