Foto: Ivica Galović/Pixsell Papuk
Foto: Ivica Galović/Pixsell Papuk

Duh nesretne djevojke Katarine i danas luta

24. 08. 2018. u 12:03 0
Ako se u maglovitim noćima zateknete u utrobi Papuka, možda i vi čujete njezin glas…

Park-šuma Jankovac čuva i svoje legende, a jedna od najzanimljivijih je ona o Katarini, nesretnoj djevojci čiji duh i nadalje kroči tamošnjim šumama. Oni koji pažljivo osluškuju kažu kako ono što se čuje u maglovitim noćima nije vjetar koji prolazi krošnjama, nego duh nesretne djevojke koja se zaljubila u stasitog i naočitog sina upravitelja staklane. Bila je to zabranjena ljubav, za koju upravitelj nije želio ni čuti. U svojoj nesreći Katarina se odlučila baciti s vrha slapa Skakavca. Pritom je, udarivši desnim ramenom u stijenu, ostala bez desne ruke i izdahnula. Kao podsjetnik na njezinu nesreću sagrađen je kameni križ koji se nalazi na Staklarskom groblju gdje je, prema legendi, Katarina pokopana. Ako se u maglovitim noćima zateknete u utrobi Papuka, možda i vi čujete njezin glas…

Legenda kaže i da se u podrumima Kamengrada, srednjovjekovne utvrde pod vrhom Papuka, nalazi skriveno zlato. Jedan se hrabri čovjek odvažio i zašao u podrume, spazio zmiju s krunom na glavi. Ustrašio se, zgrabio tek nešto malo dukata s hrpe i pobjegao...

Geopriče UNESCO-a: Uskoro novi postav povijesne i kulturne baštine parka prirode
Javna ustanova Park prirode Papuk u suradnji s Upravom za ceste provodi 90 milijuna kuna vrijedan projekt “Geopriče UNESCO geoparka”, koji se s 85 posto financira bespovratnim sredstvima EU. Projekt će doprinijeti unapređenju turističke infrastrukture uvođenjem inovativnih načina prezentiranja atraktivne kulturne baštine Parka prirode Papuk. Kroz postav kulturno-povijesne baštine parka u Geo-info centru u Voćinu, posjetitelji će dobiti vrijedne i zanimljive informacije o staklarima s Papuka, njihovu životu, radu i svjetskim staklarskim izložbama na kojima su se našli i proizvodi papučkih staklana.

Foto: Ivica Galović/Pixsell Papuk

Šumske oaze prašumskog tipa poput Sekulinačkih planina vrlo su rijetke i na Papuku. Na tom se području mogu pronaći hrastovi stariji od 400 godina, ali i Catinella olivacea, veoma rijetka vrsta gljive. Sekulinačke planine jedina su šuma u Hrvatskoj gdje je ta vrsta pronađena.

Prirodne atrakcije papuka Čarobna gorska hladovina umjesto užarenih plaža

Idealna destinacija za aktivan odmor Tu je Omanovac - omiljeno letjelište paraglajdera

Slavonski puti Cesta ruža i vina vodi od Požege do Pleternice

 

ČUDOTVORNA METODA
Kim Kardashian svoju mladolikost duguje tretmanima kisikom
pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".