Foto: Ivica Galović/Pixsell Papuk
Foto: Ivica Galović/Pixsell Papuk

Duh nesretne djevojke Katarine i danas luta

24. 08. 2018. u 12:03 0
Ako se u maglovitim noćima zateknete u utrobi Papuka, možda i vi čujete njezin glas…

Park-šuma Jankovac čuva i svoje legende, a jedna od najzanimljivijih je ona o Katarini, nesretnoj djevojci čiji duh i nadalje kroči tamošnjim šumama. Oni koji pažljivo osluškuju kažu kako ono što se čuje u maglovitim noćima nije vjetar koji prolazi krošnjama, nego duh nesretne djevojke koja se zaljubila u stasitog i naočitog sina upravitelja staklane. Bila je to zabranjena ljubav, za koju upravitelj nije želio ni čuti. U svojoj nesreći Katarina se odlučila baciti s vrha slapa Skakavca. Pritom je, udarivši desnim ramenom u stijenu, ostala bez desne ruke i izdahnula. Kao podsjetnik na njezinu nesreću sagrađen je kameni križ koji se nalazi na Staklarskom groblju gdje je, prema legendi, Katarina pokopana. Ako se u maglovitim noćima zateknete u utrobi Papuka, možda i vi čujete njezin glas…

Legenda kaže i da se u podrumima Kamengrada, srednjovjekovne utvrde pod vrhom Papuka, nalazi skriveno zlato. Jedan se hrabri čovjek odvažio i zašao u podrume, spazio zmiju s krunom na glavi. Ustrašio se, zgrabio tek nešto malo dukata s hrpe i pobjegao...

Geopriče UNESCO-a: Uskoro novi postav povijesne i kulturne baštine parka prirode
Javna ustanova Park prirode Papuk u suradnji s Upravom za ceste provodi 90 milijuna kuna vrijedan projekt “Geopriče UNESCO geoparka”, koji se s 85 posto financira bespovratnim sredstvima EU. Projekt će doprinijeti unapređenju turističke infrastrukture uvođenjem inovativnih načina prezentiranja atraktivne kulturne baštine Parka prirode Papuk. Kroz postav kulturno-povijesne baštine parka u Geo-info centru u Voćinu, posjetitelji će dobiti vrijedne i zanimljive informacije o staklarima s Papuka, njihovu životu, radu i svjetskim staklarskim izložbama na kojima su se našli i proizvodi papučkih staklana.

Foto: Ivica Galović/Pixsell Papuk

Šumske oaze prašumskog tipa poput Sekulinačkih planina vrlo su rijetke i na Papuku. Na tom se području mogu pronaći hrastovi stariji od 400 godina, ali i Catinella olivacea, veoma rijetka vrsta gljive. Sekulinačke planine jedina su šuma u Hrvatskoj gdje je ta vrsta pronađena.

Prirodne atrakcije papuka Čarobna gorska hladovina umjesto užarenih plaža

Idealna destinacija za aktivan odmor Tu je Omanovac - omiljeno letjelište paraglajdera

Slavonski puti Cesta ruža i vina vodi od Požege do Pleternice

 

Mood food
Hrana za dobro raspoloženje: Doznajte što bi trebalo jesti da se osjećate sretnije
pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".