Dubravka Dolenc:

'Bio bi zaista krajnje suicidalan potez da u Agenciji idemo štititi neki vlastiti interes'

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
'Bio bi zaista krajnje suicidalan potez da u Agenciji idemo štititi neki vlastiti interes'
07.05.2015.
u 16:53
Moja je imovinska kartica popunjena od prvog do zadnjeg polja; da sam išta željela prikriti, ne bih to navela, kaže zamjenica Agencije za zaštitu osobnih podataka D. Dolenc čiju je smjenu danas zatražila Vlada
Pogledaj originalni članak

– Agencija nikada nije naložila i, dapače, protivi se brisanju imovinskih kartica, to smatramo lošim rješenjem. Mi smo sukladno zakonskim ovlastima i na temelju Zakona o sprečavanju sukoba interesa naložili rješenjem brisanje samo jednog vrlo uskog dijela osobnih podataka koji nisu propisani zakonom. U tom smislu su nezakonito objavljeni, njihova objava nije zakonom propisana – rekla je u intervjuu za tportal zamjenica ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka Dubravka Dolenc, a čiju je smjenu, zajedno sa smjenom ravnatelja Agencije Ante Rajkovače, danas zatražila Vlada.

Na pitanje zašto je Agenciji u imovinskim karticama bila sporna objava banke kod koje je dužnosnik prije stupanja na dužnost dignuo kredit, Dolenc kaže:

– Zakon je rekao da su podaci o dugovima, preuzetim jamstvima i drugim obvezama javni podaci. Ovo je nažalost siva zona, jer nije jasno odnosi li se to na kredite koje je dužnosnik ostvario kada je postao dužnosnik, što smatramo da treba biti objavljeno, ili se odnosi na kredite koje je dužnosnik ostvario u prijašnjem zaposlenju, prije nego što je bio dužnosnik. Dake, kao privatna osoba ostvario je neki kredit po uvjetima banke, što možda predstavlja i bankovnu tajnu. Ne bi bilo pametno ni zakonito objaviti apriori sve podatke, i one koji su nužni i one koji nisu nužni jer bi objava mogla predstavljati povredu bankovne tajne, moglo bi se raditi o zlouporabama ako je prevelik set podataka objavljen na internetu.

Dubravka Dolenc i sama je, naime, podigla kredit u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj kao bivša zaposlenica, no ona tvrdi kako izmjena tih podataka u imovinskim karticama nema nikakve veze s njom.

– Bio bi zaista krajnje suicidalan potez da u Agenciji idemo štititi neki vlastiti interes. Moja je imovinska kartica popunjena od prvog do zadnjeg polja; da sam išta željela prikriti, ne bih to navela. A ako sam i već navela, onda ne bih podržala ikakvo rješenje koje će to prikriti. Izjava da sam dobila povlašteni kredit i da sam privilegirana naprosto je kleveta, ali time će se pozabaviti sud. Dobila sam kredit, ne kao dužnosnik, nego kao zaposlenik HBOR-a. Ondje sam provela 13 godina i dobila sam kredit pod istim uvjetima kao svi ostali zaposlenici HBOR-a.

Na pitanje zašto je 2011. godine Agencija Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa poručila da im javna objava podataka o neto iznosu plaće dužnosnika iz prethodnog zaposlenja kao i podaci o banci nije sporna, a danas tvrde drugačije, Dolenc kaže kako je tada bivše rukovodstvo agencije donijelo jedno rješenje u kojem je reklo da se svi podaci koji su zakonom propisani kao javni mogu objaviti, ali to nije ni sporno.

– Međutim, u rješenju je bilo ukazano na načelo razmjernosti i opsega. Podaci moraju biti funkcionalni i oni se trebaju prikupljati u opsegu koji je nužan za svrhu, a ona je sprečavanje sukoba interesa. Stvar je ta da 2011. nije bio objavljen sav taj set podataka, i oni koji su funkcionalni i oni koji nisu, na Googleu. Jedno je objaviti podatke na web-stranici nekog tijela i da na taj način budu dostupni hrvatskoj javnosti, a druga je stvar da budu dostupni putem tražilica i tako dostupni globalnoj svjetskoj javnosti. I u tom smislu mi so vidjeli grubu povredu – rekla je Dolenc.

>> Vlada smjenjuje Antu Rajkovaču i Dubravku Dolenc iz Agencije za zaštitu podataka

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.