Slučaj Dajla

Državno odvjetništvo istražuje Dajlina ekonoma

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Državno odvjetništvo istražuje Dajlina ekonoma
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
10.08.2011.
u 11:00
Miklenić: Dobili su odštetu za glavninu imovine, za zemlju i samostan nisu htjeli
Pogledaj originalni članak

Bitka za crkveno zemljište u istarskoj župi Dajla još nije gotova i moguć je obrat u korist države! Ministarstvo pravosuđa, ali i Državno odvjetništvo, ovih se dana intenzivno pripremaju za pravnu bitku kojom bi se trebala poništiti odluka papine komisije da imovina župe Dajla odlazi benediktincima u Italiji.

Ministar šutljiv

– O toj temi ne mogu razgovarati. Sve će se znati na vrijeme – bio je nerazgovorljiv ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kada smo ga pitali za Dajlu.

O imovinskom sporu koji je zaprijetio narušavanjem političke idile na relaciji Hrvatska – Vatikan nedavno smo razgovarali i s predsjednikom Ivom Josipovićem. Njegovo je stajalište da, ako za to ima pravnog temelja, golemo imanje koje je država potkraj 90-ih dala Biskupiji porečkoj i pulskoj treba vratiti Hrvatskoj.

No, dok stručnjaci za građansko pravo proučavaju propise o nasljeđivanju, Osimske sporazume, ugovore Svete Stolice i Hrvatske te niz drugih akata, kazneni odjel Županijskog državnog odvjetništva u Puli temeljito “pročešljava” način na koji je Biskupija porečka i pulska likvidirala vrijednu imovinu u Dajli koja je poslužila za projekt golfa. Prema našim informacijama, posebni interes istražitelja usmjeren je na vlč. Lina Zohila. Riječ je o svećeniku koji je bio šef financija u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, da bi s te funkcije došao u Istru i bio postavljen za ekonoma biskupu porečkom i pulskom Ivanu Milovanu. Upravo je u mandatu vlč. Zohila počela rasprodaja zemlje koja je i privukla interes benediktinaca iz Italije jer su se tek tada javili s vlasničkim zahtjevom. Istražiteljima je, doznajemo, zanimljivo da je vlč. Zohil osnovao tvrtku, i to u ime i za račun Biskupije porečke i pulske. Temeljni kapital tvrtke Golf Istra, koja je osnovana samo dvije godine nakon što je Crkva upisala vlasništvo na zemlji koju je država vratila Crkvi, iznosio je 22 milijuna kuna, a u njega je bila unesena imovina, odnosno nekretnine župe Dajla. Nedugo nakon što je Golf Istra osnovana, tvrtku je Biskupija prodala zagrebačkom odvjetniku Branku Škarici. Riječ je o oko 80 hektara zemljišta koje je odvjetnik Škarica preprodao poduzeću Makro 5 iz Buja.

Kada je Biskupija porečka i pulska počela prodavati zemljište, općina Brtonigla, na čijem je području takozvana Fratarska šuma, odmah je prenamijenila zemljište i prilagodila urbanističke planove tako da je u njih ucrtala golf-teren, ali i prateće objekte.

Vrijednost veća 5 puta

U preprodaji zemljišta vrijednost mu je, po nekima, i upeterostručena. No, pokazalo se da najmanje koristi ima Crkva. Objekti koji su joj ostali derutni su, a Biskupija, nakon odluke Vatikana da više od 4 milijuna eura odštete isplati benediktincima, odlazi u stečaj.

– Benediktinci iz Praglie u nekadašnjoj su SFRJ dobili, u skladu s Osimskim sporazumima, odštetu za veći dio svojih nekretnina osim za župnu crkvu, samostanski kompleks i zemljište oko kompleksa jer odštetu za taj dio imovine nisu htjeli prihvatiti – tumači na internetskim stranicama Glasa Koncila glavni urednik vlč. Ivan Miklenić.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

MI
miso
11:43 10.08.2011.

Tko je za svoju (ili tuđu) korist dao sve Crkvi? Tko? Taj je kriv i treba odgovarati pred narodom i zakonima.

OB
-obrisani-
11:58 10.08.2011.

A kad ću ja dobiti odštetu što su mi (odnosno mojem ocu)Talijani (u Gorskom kotaru) zapalili dvije kuće, dva štaglja, oteli četiri konja i radio(u općini Čabar 1941 bila su dva radija)otac, mater (kao djeca)djedovi, bake, pradjedovi i prabake proveli su u logoru u Italiji, ni krivi ni dužni od 1941 do kapitulacije Italije 1943 god. Hoče li se uzoriti Bozanić boriti za mene i meni sličnima da dobijemo pravedu odštetu ili se bori samo za svoju guzicu? Ili će to napraviti naša vlast? Nitko se ne bori za hrvatski narod, popovi i zločinačka bore se samo za sebe

Avatar Jorge
Jorge
11:10 10.08.2011.

Ostaje tek nejasno tko je i što dao \"Crkvi\", a nije morao, ne samo u slučaju Dajla već diljem Lijepe naše. Problem bi bio jednostavan da je dao svoje, ali taj netko je dao nešto što je bilo državno-društveno. Lupetati o Osimskim e da bi se prikrio najveći mito u povijesti Hrvatske je u najmanju ruku bezobrazno.