ZGRADA U CENTRU ZAGREBA

Državne nekretnine o stanu Frke Petešića: Tempo obnove diktirali su drugi suvlasnici

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Zvonimir Frka-Petešić o izbacivanju znanstvenika iz Vladina Znanstvenoga savjeta
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Zvonimir Frka-Petešić
18.01.2022.
u 17:43
Pogledaj originalni članak

Državne nekretnine, društvo koje upravlja stanom u državnom vlasništvu u Jurišićevoj 8, kojim se koristi predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, priopćilo je u utorak da su tempo obnove zgrade diktirali drugi suvlasnici. 

“Tempo obnove navedene zgrade diktirali su ostali suvlasnici, a Društvo je predstavljalo RH sa 36 posto suvlasništva i dalo potrebne suglasnosti kako bi se zgrada obnovila”. navodi se u priopćenju Državnih nekretnina.

To društvo istaknulo je da upravljaju stanom u Jurišićevoj 8, u zgradi u kojoj se nalazi šest jedinica, odnosno pet poslovnih prostora i državni stan na trećem katu kojim se koristi Frka-Petešić. U ostatku zgrade su poslovni prostori, a u potresu su jače stradale jedinice na višem katu zgrade nego u prizemlju zgrade. Točnije, u stanu je, između ostaloga, stradao vanjski, zabatni zid koji se proteže kroz dvije prostorije u tom stanu, navode u priopćenju. 

Ističu da poslovni prostori u potresu nisu oštećeni na način da su zahtijevali intervenciju, a da su oni, kao upravitelj državnog stana, sudjelovali u njegovoj konstrukcijskoj i nekonstrukcijskoj sanaciji. 

“Kako su oštećenja po ostalim stanovima u zgradi izveli sami stanari/suvlasnici, tako je i Društvo zbog hitnih mjera sanacije nakon potresa u ožujku s ciljem dovođenja stana u prvobitnu funkciju za nekonstruktivna oštećenja stana utrošilo oko 40 tisuća kuna (+PDV), a za konstruktivna oštećenja 124 tisuće kuna (+PDV)”, navode u priopćenju. Dodaju da je općepoznata činjenica da je zgrada u Jurišićevoj 8 među prvima obnovljena u centru Zagreba. 

Iz Državnih nekretnina dodaju i da se obnova koju provodi Republika Hrvatska putem Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ne može dovesti u vezu s intervencijama koje provodi ovo Društvo.

Kažu da je društvo tu “u ulozi jednog od suvlasnika u višestambenim zgradama te se obnove zgrada provode putem upravitelja i predstavnika suvlasnika”, što je bio slučaj i sa zgradom u Jurišićevoj ulici 8 u Zagrebu.

Dodaju i da su kao javni naručitelj, postupali po zakonu i poštivali pravila javne nabave i zakonsku građevinsku regulativu te da su pratili brzinu reakcija suvlasnika kao i njihov tempo obnove. 

“Javnost je već upoznata s time da obnova ide brže ukoliko su suvlasnici složni sa smjerom obnove te u ovom slučaju najveću zahvalu, prema saznanjima Društva, za sanaciju i protupotresnu obnovu zgrade u Jurišićevoj 8 treba uputiti svim suvlasnicima i predstavnici suvlasnika koja je bila menadžer projekta obnove zgrade”, navode u priopćenju. 

Ističu i da su do sada u Zagrebu i Sisku sanirali sedam objekata kojima upravljaju, a da je sanacija još dva objekta u tijeku. 

Dodaju i da je Frka-Petešić svojevoljno boravio u stanu za vrijeme popravka i to na vlastitu odgovornost. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar kokobil
kokobil
20:17 18.01.2022.

Nije problem u obnovi stana već u činjenici da živi u tom stanu,a ne plaća visoki zagrebački prirez jer je prijavio fiktivno boravište izvan Zagreba!

IB
iva.begovic
16:40 19.01.2022.

Zgrada je obnovljena iznimnim zalaganjem jedne od suvlasnica. Slušala sam ju na radio Sljeme u tematskoj emisiji o obnovi Zagreba. Gospođa koja se čini mi se zove Viktorija, zbog upornosti, zalaganja i stečenog iskustva, zavrijeđuje interview u primetime na HRT1. Kao nspiraciju i motivaciju i drugima. Svaka joj čast. A što se Frke Petešića tiče, nije mi jasno kako može imati prijavljeno prebivalište u Dalmaciji ako mu je radno mjesto u Zagrebu. Koliko znam, prebivalište je tamo gdje stanuješ više od 6 mjeseci u godini. Može se imati 100 boravišta ali samo jedno prebivalište . Ili možda Frka Petešić poslove predstojnika Ureda predsjednika države obavlja od kuće? A u Zagrebu boravi povremeno. Ne prijavljivanje stvarnog prebivališta treba sankcionirati ne samo što se tiče evidencije pri MUP-u nego i porezne uprave. Oštetio je Zagreb ako nije u Zagrebu plaćao porez i prirez na dohodak.

NI
nikola612
22:41 18.01.2022.

Na što je spala oporba, ta gamad nije sposobna ni pasti ovce i tu bi se izgubili zajedno s ovcama.