Porazni podaci

Državljanstva BiH se od završetka rata odreklo 76 tisuća osoba

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Državljanstva BiH se od završetka rata odreklo 76 tisuća osoba
16.08.2017.
u 10:16
Statistika pokazuje kako je riječ o godišnjem prosjeku od oko tri i pol tisuće onih koji se odluče trajno vratiti putovnicu BiH a to čine uglavnom kako bi na zakonit način stekli državljanstvo neke druge zemlje
Pogledaj originalni članak

Više od 76 tisuća osoba odreklo se državljanstva Bosne i Hercegovine i to nakon što je okončan rat u toj zemlji a najveći broj njih to je učinio u proteklih desetak godina trajno se odlučivši svoj život nastaviti drugdje, podaci su Ministarstva civilnih poslova BiH koje u srijedu prenosi sarajevski "Dnevni avaz". 

Prema službenim evidencijama državljanstva BiH - koja prema rezultatima posljednjeg popisa ima nešto više od 3,5 milijuna stanovnika - od 1996. godine do danas odreklo se točno odreklo 76.065 osoba.

Statistika pokazuje kako je riječ o godišnjem prosjeku od oko tri i pol tisuće onih koji se odluče trajno vratiti putovnicu BiH a to čine uglavnom kako bi na zakonit način stekli državljanstvo neke druge zemlje. Čini se i kako je interes za odricanje od državljanstva sve veći jer je samo u prvih šest mjeseci ove godine takav zahtjev nadležnim tijelima podnijelo više od 2100 osoba dok je prošle godine njih 4417 završilo postupak raskidanja formalnih veza s državom u kojoj su rođeni.

U proteklih deset godina državljanstva BiH odrekla se 41 tisuća osoba.  

BiH do sada ima potpisane ugovore o dvojnom državljanstvu samo s Hrvatskom, Srbijom i Švedskom a zemlje poput Njemačke u kojima živi najveći broj iseljenika iz BiH postavljaju vrlo rigorozne uvjete za stjecanje vlastitog državljanstva uvjetujući to odricanjem od drugih državljanstava.

Pri podnošenju zahtjeva za odricanje od državljanstva BiH zainteresirani uglavnom navode kao to čine da bi uz njemačko stekli i državljanstva Austrije, Slovenije, Norveške, Danske, Češke ali i Srbije, Hrvatske te Crne Gore.

Iako su pristojbe koje plaćaju kako bi ih izbrisali iz matičnih knjiga u BiH "paprene" za lokalne uvjete ni to nije razlog koji bi smanjio zanimanje za odricanje od državljanstva. 

Ta pristojba u načelu iznosi 800 konvertibilnih maraka odnosno 400 eura no ukoliko je razlog podnošenja zahtjeva stjecanje državljanstva neke od zemalja s područja bivše Jugoslavije onda se plaća iznos od 200 KM odnosno 100 eura.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

DU
Deleted user
11:28 16.08.2017.

ništa čudno...umjetna tvorevina avnoj-a

Avatar comparator
comparator
15:05 16.08.2017.

To zapravo nije država nego javni logor triju naroda od kojih niti jedan ne želi takvu državu ali su strane sile od te bivše republike napravili tu smijuriju i tom trenutku povijesti takav izbor je bio jedini moguć . Vjerujem da su znali kako će ovo biti samo jedno od žarišta sukoba triju civilizacija da bi pustili da se ratom riješi situacija što bi tada vjerujem bilo gotovo za par mjeseci . Ovako imamo narasle apetite za potpaljivanje novog sukoba koji bi mogao biti i žešći nego prijašnji . Hrvatska je u kraljevini tugoslaviji postigla sporazum o takozvanoj Banovini koji je jasno pokazivao granice hrvatskog življa i gotovo u potpunosti zadovoljio suverenitet naroda . Onda je na žalost došao drugi svjetski rat i partizani su sve okrenuli naopačke a i znatno desetkovali Hrvate na svim područjima bivše države. Današnje popuštanje pritiscima velikih sila može nas skupo stajati i već nas košta iseljavanjem ne samo iz BiH nego i iz Hrvatske.

AA
aabbcc
19:14 16.08.2017.

Drzavljanstva Jugoslavije se odreklo 23 milijuna osoba i to bez pitanja i jos su morali zaboraviti nauceni jezik u skoli i nauciti nove bez da idu u skolu !.