sudska presuda

Države nasljednice Jugoslavije podijelit će 25 milijuna eura

Foto: DPA/PIXSELL
Države nasljednice Jugoslavije podijelit će 25 milijuna eura
29.05.2014.
u 15:57
Sporazum o sukcesiji imovine bivše SFRJ potpisan je 2001., a Hrvatska ga je ratificirala 2004
Pogledaj originalni članak

Države nasljednice bivše Jugoslavije sudskom presudom dobile su pravo na podjelu 25 milijuna eura iz fondova nekadašnje Narodne banke SFRJ koji su bili zamrznuti u Francuskoj, doznaju banjalučke Nezavisne novine pozivajući se na izvor iz Ministarstva financija BiH.

Banjalučke novine odaju kako je pravomoćnu presudu ovog mjeseca donio Trgovački sud u Parizu. Radi se o 24,44 milijuna eura koji su bili zamrznuti u jednoj pariškoj banci od 1996. nakon što ih je na njen račun stavila središnja banka bivše države. Novac bi trebao biti raspoređen među državama nasljednicama bivše SFRJ u skladu s ranije postignutim sporazumom o sukcesiji.

Sporazum o sukcesiji imovine bivše SFRJ potpisan je 2001., a Hrvatska ga je ratificirala 2004. Aneksom tog sporazuma definirana je podjela raspoloživih financijskih sredstava, ali još uvijek postoje sporovi oko sredstava koja su bila položena na devizne račune bivše SFRJ, držana kod jugoslovenskih banaka za zajednička ulaganja u inozemstvu, koja su, kada je sporazum potpisan, procijenjena na 645 milijuna dolara. 

>> Najljigaviji oblik političkog korištenja poplave u tri susjedne zemlje jeftina je jugonostalgija 

>> 'Ispada da je stvaranje jugoslavenske države osiguralo cjelovitost Hrvatske'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

LV
leposava_vlaska
21:43 29.05.2014.

kosovo je isto nasljednik

DE
Dejan1000
16:18 29.05.2014.

Koliko ce pripasti Hrvatskoj ili ce ova vlada sve prepustiti Srbiji.

Avatar naroz
naroz
19:16 29.05.2014.

podjelite to narodu koji je platio svojim zivotom i rodacima koji nemaju familije a ne dati novim drzavama