Za obnovu

Država općini Gunja uplatila milijun kuna: 'Imali smo strašno puno troškova'

Foto: Davor Javorović/Pixsell
Država općini Gunja uplatila milijun kuna: 'Imali smo strašno puno troškova'
07.01.2015.
u 13:42
Trenutno je u Gunji obnovljeno i useljeno 500-ak kuća.
Pogledaj originalni članak

Prema informacijama iz Općine Gunja ova općina je krajem prošle godine od države dobila pomoć u iznosu od milijun kuna. Uplaćeni novac biti će utrošen za redovito funkcioniranje općine s obzirom da su mjesecima nakon poplava imali velike financijske izdatke, a da je u isto vrijeme priliv novčanih sredstava bio nedovoljan kako bi sve te izdatke i pokrio.

Načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić tako podsjeća na financijske izdatke prehrane, plaćanja prijevoza volontera i mještana koji su tjednima dolazili u selo kako bi pomagali u obnovi, nabavi raznih alata i pomagala… Lucić kaže kako je zapravo najveći izdatak iznajmljivanje isušivača u iznosu od 850 tisuća kuna.

"Do sada nismo dobili ni jedne jedine kune"

- Do sada nismo dobili ni jedne jedine kune, a imali smo strašno puno troškova i ovaj će novac biti utrošen na plaćanje tih računa. Mi smo iznajmili nešto više od 200 aparata za isušivanje kojima je isušeno više od 600 kuća i sigurno 400 kuća je useljeno zbog toga što su ti aparati radili - kaže Lucić.

Pojašnjava i kada je općina iz robnih zaliha dobila 100-ak isušivača da su iznajmljene vratili privatnoj tvrtki od koje su i iznajmili te aparate. Govoreći o tim poslovima Lucić kaže kako je upravo isušivanje kuća bio osnovni preduvjet kako bi se krenulo sa obnovom obiteljskih kuća. Trenutno je u Gunji obnovljeno i useljeno 500-ak kuća.

Do sada se u Gunju vratilo oko 950 obitelji koje žive u obnovljenih kućama ili pak u prostorijama koje su privremeno osposobili za kakav takav normalan život. Lucić kaže kako očekuje da do jeseni radovi na obnovi Gunje budu završeni, a da će radovi na obnovi biti ponovno ubrzani nakon stanke radi božićnih i novogodišnjih praznika.

>>Mještani poplavljenih sela u županjskoj Posavini proslavili 2015.

>>Godina katastrofa pokazala da smo spremni pomoći onima u nevolji

PREDRAG MIŠIĆ PEĐA

Zbog rata s obitelji u Srbiji ne priča. Na pitanje je li ikad zapucao na brata kazao je: 'Vjerojatno.... da. Teška tema'

Predrag Mišić Peđa vukovarski je branitelj koji je agresorima pružao otpor sve do pada grada 18. studenog kada je skupa sa 182 suborca odveden na Ovčaru. Bio je zarobljen u srpskom logoru. I danas se bori da Vukovarci žive bolje, a spominje se kao mogući DP-ov kandidat za ministra branitelja. Sve užase koje je u ratu proživio ispričao je svojedobno za Večernji list

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

CI
cibalijus
14:35 07.01.2015.

načelniče pripazi malo na opseg struka,šala mala

DU
Deleted user
23:18 07.01.2015.

Zašto u naslov ne napišete da do sada nisu dobili niti jedne jedine kune?

JU
juraxxgu
17:43 07.01.2015.

Rođen sam u Gunji i jako dobro poznajem mentalni i moralni sklop tog stanovništva,Radišni su ti ljudi,a nadasve pošteni i do bola moralni.Boga molim da ih poštedi da ih politika ne razjedini.Kapa do zemlje Vladi RH,a pogotovo premijeru Zoranu Milanoviću i hvala im za sve. Jura