Hrvatska odvjetnička komora:

Država mora osigurati besplatnu pravnu pomoć onima koji ne mogu platiti branitelja

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
sudnica
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Sud - sudac - sudnica
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija
sudnica
25.10.2019.
u 18:40
Uspostava djelotvornog sustava besplatne pravne pomoći za one osumnjičenike i okrivljenike koji sami ne mogu platiti branitelja zadatak je koji Hrvatska ima i prema Direktivi Europske unije o pravnoj pomoći za osumnjičenike i okrivljenike u kaznenom postupku i za tražene osobe u postupku europskog uhidbenog naloga
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskoj odvjetničkoj komori je VI. Europski dan odvjetnika obilježen s temom "Pravo na besplatnu pravnu pomoć u kaznenim predmetima i pristup branitelju osobama lišenim slobode" ključnom za ostvarenje prava na pravično suđenje tako i za vladavinu prava, kako je priopćeno iz HOK-a.

Pravo na branitelja kao posebna sastavnica prava na pravično suđenje u kaznenim predmetima temeljno je ljudsko pravo okrivljenika. Kao takvo, zajamčeno je i zaštićeno Ustavom te svim najvažnijim međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima. U novije vrijeme, vodeću ulogu u jačanju prava osumnjičenika i okrivljenika preuzela je Europska unija, koja svojim direktivama jača procesna prava osumnjičenika i okrivljenika.

Uspostava djelotvornog sustava besplatne pravne pomoći za one osumnjičenike i okrivljenike koji sami ne mogu platiti branitelja zadatak je koji Hrvatska ima i prema Direktivi Europske unije o pravnoj pomoći za osumnjičenike i okrivljenike u kaznenom postupku i za tražene osobe u postupku europskog uhidbenog naloga.

Isto tako, Josip Šurjak, predsjednik HOK-a, smatra kako se suci i odvjetnici ne mogu ponašati u struci onako kako javnost od njih očekuje, već onako kako nalažu ustavne vrednote, zakoni i provedbeni propisi, a što je važno i za zaštitu prava okrivljenika, kako i za zaštitu prava žrtve.

Hrvatska odvjetnička komora i hrvatsko odvjetništvo svjesni su važnosti cilja koji se ovom Direktivom želi ostvariti. Kao oni koji u svojem svakodnevnom radu brinu o zaštiti prava osumnjičenika i okrivljenika, hrvatski odvjetnici svjesni su, pak, svoje uloge u implementaciji Direktive, ali i izazova koje implementacija Direktive postavlja pred pravosuđe, državu i društvo u cjelini, priopćili su iz HOK-a.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.