DANAS U VEČERNJEM

Druga strana mirovinske reforme

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Druga strana mirovinske reforme
26.09.2019.
u 22:00
- Velik broj starijih radnika iz javnog sektora iskoristit će pravo na dulji rad, što će gotovo potpuno zaustaviti novo zapošljavanje - kaže Danijel Nestić
Pogledaj originalni članak

Svaki jedanaesti zaposleni u sustavu obrazovanja stariji je od 60 godina, a posebno je velik broj (2228) starijih od 65 godina u stručnim i znanstvenim djelatnostima. Znanstvenici i sada sporo napreduju u zvanja pa ima fakulteta gdje znanstvenici ni s 50 godina ne uspijevaju doći do statusa docenta jer njihovi profesori ne odlaze u mirovinu.

Obrazovanje, javna uprava i obrana, zdravstvo te stručne i znanstvene djelatnosti i sada imaju natprosječno velik udio starijih od 60 godina među zaposlenima i on se kreće od 7,4 do 8,8 posto. U trgovini je udio starijih od 60 među zaposlenima niži od četiri posto, djelatnosti informacije i komunikacije 2,7 posto, financijskom sektoru 4,9 posto.

Jesu li sindikati svojim prijedlogom da se Zakonom o radu omogući dulji rad onima koji to žele napravili medvjeđu uslugu mladim generacijama znanstvenika?

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka ili u našem e-izdanju

U novom broju donosimo i sljedeće teme:

>>Crkva razmišljao o beatifikaciji patera Antuna Cveka

>>Danijela Martinović izdaje novu knjigu: Ne pišem poeziju, nego motivacijske poetske zapise

>>Sajam u Areni: Kuhinja s 250 kg bakra za 380.000 kuna

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

ST
stefj
00:40 27.09.2019.

Ne znam niti jednu vladu, a da je za nje usporeno žestoko uhljebljivanje u državnom i javnom sektoru. Niti produženi rad birokracije neće usporiti zapošljavanje, samo će dodatno potaknuti prodaju stolaca, da si jedni drugima ne sjede u krilu...

TH
than
00:07 27.09.2019.

Pa prema bajnim "reformama" naših ministara očigledno je da će najviše izvisiti oni između 30 i 65. Dakle, kao neki cilj si treba zacrtati odlazak iz države do 45te godine. Po mogućnost što ranije.