KORNATSKA TRAGEDIJA

Dražen Slavica pravomoćno oslobođen optužbi da je odgovoran za smrt 12 vatrogasaca

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Dražen Slavica
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Dražen Slavica
20.01.2021.
u 14:30
Odlučio je tako Vrhovni sud koji je odbio žalbe na posljednju nepravomoćnu oslobađajuću presudu koju je 2018. donio Županijski sud u Zadru
Pogledaj originalni članak

Dražen Slavica, 14 godina nakon kornatske tragedije u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca i nakon dva suđenja pravomoćno je oslobođen optužbi za teško djelo protiv opće sigurnosti. Odlučio je tako Vrhovni sud koji je odbio žalbe na posljednju nepravomoćnu oslobađajuću presudu koju je  2018. donio Županijski sud u Zadru.

Riječ je o jednoj od najvećih poratnih tragedija u Hrvatskoj kada je 2007. u gašenju požara na Kornatu živote izgubilo 12 vatrogasca. Preživio je jedino Frane Lučić, kojem je bilo opečeno 80 posto tijela. Što se tiče Slavice, njega je tužiteljstvo označilo kao osobu koja je odgovorna za kornatsku tragediju. Zbog toga mu se već dva puta sudilo i oba je puta nepravomoćno oslobođen optužbi. Prvu je presudu Vrhovni sud ukinuo zbog proceduralnih razloga, a druga je sada odlukom Vrhovnog suda, koji je o njoj raspravljao na sjednici u listopadu lani, postala pravomoćna.

Prema optužnici, Slavica se teretio da je 2007. dopustio da na gašenje požara odu osobe koje nisu imale uvjete za obavljanje ovakve vrste protupožarne intervencije te maloljetnicima. Teretio se i da je nakon odlaska vatrogasaca na Kornat  i dojave da se požar brzo širi i ne može kontrolirati naložio preusmjeravanja kanadera s toga požarišta na drugo požarište te da nije poslao dodatne snage dovodeći time u opasnost živote vatrogasaca.

Bio je optužen i da nije izvijestio nikoga da je potrebno pokrenuti akciju spašavanja i izvlačenja vatrogasaca iz vatrenog okruženja. Vatra je zahvatila vatrogasce  i prešla preko njih, pri čemu se zapalila i odjeća koju su imali na sebi. Zbog nepravodobnog spašavanja vatrogasci su dulje vrijeme bili izloženi kontaktu s vrućom podlogom, uz gorenje nepropisne odjeće. To je dovelo do opsežnijeg nastanka opeklina i većih patnji. Na mjestu događaja smrtno su stradala šestorica vatrogasaca. Od brojnih teških tjelesnih ozljeda naknadno su u bolnicama umrla još šestorica. Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac, zadobio je ozljede opasne po život, no život su mu spasili liječnici. Unatoč tome zadobio je trajni invaliditet.

Obrazlažući svoju odluku, Vrhovni sud je naveo kako smatra da je prvostupanjski sud pravilno zaključio da Slavica nije kazneno odgovoran za postupanja ili propuste osoba koje su trebale djelovati na temelju svojih ovlasti prema zakonu te da nije  nije bio nadležan za vođenje vatrogasne intervencije u kojoj su sudjelovale zračne snage.

– Optuženika nitko nije ni ovlastio da zapovijeda vatrogasnom intervencijom. Ipak je pravodobno i u skladu sa svojim ovlastima koje nisu bile zapovjedne, zatražio prijevoz vatrogasnih kruški i pomoć zračnih snaga. Pomoć zračne eskadrile došla je znatno kasnije nego što je zatražena, a razlozi tog zakašnjenja ne mogu se staviti na teret optuženiku. Za poteškoće u komunikacijskim kanalima i nemogućnost stupanja u kontakt s gasiteljima na terenu također nije odgovoran optuženik jer na to nije imao mogućnost utjecaja. Vrhovni je sud ocijenio da zbog slabih komunikacijskih veza optuženik nije imao saznanja o mjestu iskrcavanja vatrogasaca, njihovu kretanju niti o dolasku u klanac. Dakle, nije znao niti morao ili mogao znati odnosno predvidjeti mogućnost nastupanja konkretne opasnost za gasitelje od južnog kraka požara koji će kulminirati rijetkom i iznenadnom pojavom požara s eruptivnim efektom upravo na mjestu na koje su se vatrogasci sklonili. Takvu rijetku i iznenadnu pojavu eruptivnog požara nije mogao predvidjeti ne samo optuženik, nego to ne bi mogao niti bilo tko drugi da je bio u istoj poziciji kao optuženik i da je raspolagao istim informacijama kojima je raspolagao optuženik. Optuženik je bez čekanja obavijestio nadležno tijelo o dojavi da su vatrogasci  nastradali, ali nije imao pravodobne i točne informacije o tome gdje su se iskrcali iz helikoptera, kojim su se smjerom kretali, gdje je ostavljana vatrogasna kruška ni o činjenici da su ušli u klanac i u vatreno okruženje. Pravodobno je ispunio svoju zadaću izvještavanja nadležnih o potrebi spašavanja vatrogasaca. Zadaća je sudova utvrditi je li optužena osoba počinila kazneno djelo koje joj je optužnicom stavljeno na teret. Zato zadaća sudova nije utvrđivati tko je odgovoran, ako to nije optuženik. Vrhovni je sud ocijenio da je prvostupanjski sud pravilno odlučio kad je optuženika oslobodio optužbe – naveo je Vrhovni sud u obrazloženju svoje odluke.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

Avatar Ričard
Ričard
14:33 20.01.2021.

zrtveno janje, izgubilo 14 godina zivota

RE
reborn
14:39 20.01.2021.

Sud je pravilno zaključio kako tužiteljstvo pakira krivoj osobi. Isto tako, sud je pravilno zaključio kako nije njegov posao utvrđivati koga je tužiteljstvo trebalo optužiti za brojne propuste iz ove tragedije. Bez daljnjeg tužiteljstvo je propustilo odraditi svoj posao na primjereni način. PItam se ima li tu kakve kaznene odgovornosti?!?

DU
Deleted user
15:12 20.01.2021.

U to vrijeme Damir Trut bio je glavni vatrogasni zapovjednik. Svi navedeni organizacijsko-operativni propusti bili su u njegovoj nadležnosti. ON je morao organizirati vatrogasnu službu i operacije gašenja kako bi rizik po vatrogasce smanjio na najmanju moguću mjeru. Kako je DT danas zapovjednik Civilne zaštite RH, pa uzevši u obzir izvješće MUP-a iz 2016. o katastrofalnoj osposobljenosti postrojbi CZ, i vidjevši kaos u Petrinji nakon potresa, DORH je krivca tražio na krivom mjestu. Žao mi je samo što je Slavica prošao pakao i što se onaj čovjek iz DVD Tisno ubio. A naš Trut i dalje neometano sniva zimski san u dobro plaćenoj fotelji...