Uskrs za vijeme epidemije

Drastično pao broj dolazaka Hrvata iz inozemstva na blagdane

Foto: Igor Kralj/Pixsell
Drastično pao broj dolazaka Hrvata iz inozemstva na blagdane
11.04.2020.
u 21:50
Hrvatski državljani koji žive i rade u inozemstvu poslušali su apele iz domovine da ne ugrožavaju sebe i druge
Pogledaj originalni članak

Hrvatski državljani koji žive i rade u inozemstvu poslušali su apele iz domovine i nisu se ovog Uskrsa, u jeku epidemije novog koronavirusa, uputili u domovinu provesti blagdane. Dok se prijašnjih godina pred Uskrs dnevno bilježilo čak 42 tisuće ulazaka u RH, a sada ih je samo 770, kažu iz MUP-a za Večernji.

- U zadnja četiri dana u Hrvatsku je ušlo oko 3000 hrvatskih državljana, među kojima su i oni repatrirani - pojašnjavaju iz MUP-a. 
Apele da se ne dolazi u Hrvatsku, osim ako zaista nije nužno, slalo je Ministarstvo vanjskih poslova u dogovoru sa Stožerom za civilnu zaštitu Republike Hrvatske, kao i MUP.

Svim hrvatskim državljanima u inozemstvu poslana je poruka ostanu u svojim mjestima boravka kako bi se što manje izlagali, ali  i smanjili opasnost od zaraze koronavirusom za sebe, svoju obitelj, ali i okolinu.

Povrh toga, skrenuta im je pozornost da će svi oni, nakon ulaska u Hrvatsku, morati biti u karanteni ili samoizolaciji u razdoblju od 14 dana, i da prije isteka tog perioda i bez potvrde o provedenoj samoizolaciji neće moći napustiti Hrvatsku. U planiranje odmora trebalo je ukalkulirati i obaveznu samoizolaciju po povratku u zemlje boravka, tako da bi im samo za te mjere "otišlo" 28 dana.

Također, otegotna okolnost i razlog za oprez bila su i pravila drugih država vezana uz prelazak graničnih prijelaza ili putovanja u zračnom prometu, koja se stalno mijenjaju, a koja mogu otežati ili onemogućiti povratak u države u kojima žive i rade.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Asterix
Asterix
21:56 11.04.2020.

Nisam lud pisati komentar pa da mi ga izbrišu.

Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
09:14 12.04.2020.

Bogami zalosno,em ljudi nemogu doma za uskrs,em,je nastala rupa u proracunu,da nam se samo i Turisticka sezona,ovako ne zvarsi,kao i uskrsni blagdani,Sretni vam svima Uskrsni blagdani,i cuvajte se.

DU
Deleted user
21:56 11.04.2020.

Ne pušćaj rođo preko granice ništa.