5 posrnulih tvrtki

Dok SDP i HNS ratuju, propadaju državne tvrtke sa 5000 radnika

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Zoran Milanović,Vesna Pusić
Foto: ''
Infografika
02.12.2014.
u 21:51

Milanović se navodno ne želi miješati jer se bavi Zakonom o HGK
Pogledaj originalni članak

Nesuglasice između SDP-a i HNS-a mogle bi dovesti do gubitka 5000 radnih mjesta u državnim tvrtkama. Mjesecima se problemi u Borovu, Petrokemiji, Imunološkom zavodu, Đuri Đakoviću i Badelu 1862. ne miču s mrtve točke jer državne institucije blokiraju rješenje. Kako Večernji list saznaje od visokih izvora u Vladi, potpredsjednica Vlade Vesna Pusić o tome je razgovarala s premijerom Zoranom Milanovićem, ali on je odgovorio da su prijepori stvar ministara i da se on ne želi miješati jer se bavi visokom politikom.

Radnici kao taoci

Kako nas uvjeravaju izvori, ta visoka politika je Zakon o HGK, koji je u fokusu Milanovićeva interesa nakon što je čelno mjesto u organizaciji zauzeo HDZ-ov čovjek Luka Burilović. Premijer, kažu, ne mari za tvrtke ni za 5000 radnih mjesta, ali u dijelu Kukuriku koalicije vjeruju da SDP namjerno opstruira rješavanje problema kako bi prisilio HNS da donese Zakon o HGK kakav želi SDP. Pritom kao taoce drže 4869 radnika posrnulih tvrtki u državnom vlasništvu.

Badelu je potrebna privatizacija, ali mora se riješiti tužba bivšeg šefa uprave Ante Perkovića, koji je tražio da mu se vrati udjel u tvrtki. DORH i Ministarstvo pravosuđa zaključili su da se s Perkovićem ne mogu nagoditi ni da država može preuzeti obveze koje će proizići iz rješenja spora. Proces je vraćen na početak, no Badel ne može čekati pet godina sudski pravorijek, već mu treba injekcija novca što prije.

Imunološki je zavod čekao odluku HZZO-a, kojem su trebali mjeseci da se odluči da će zadržati 25 posto dionica ove tvrtke. Da bi se premostili problemi, tvrtka je tražila kredit kod HPB-a, koji joj je nakon brojnih pritisaka odobren – jučer ujutro.

I ‘Đaković’ čeka HBOR

Borovo su poreznici blokirali dan prije vukovarske obljetnice, a u predstečajnoj nagodbi dogovoreno je da se potraživanja države namiruju nekretninama. Tvrtka sada iščekuje kredit HBOR-a koji bi joj omogućio nastavak poslovanja, ali čini se da je banka već odlučila da kredit neće odobriti. I Đuro Đaković čeka odluku HBOR-a. Prethodna uprava banke već je donijela odluku da će kroz Fond gospodarske suradnje Quaestus Đuro Đaković dokapitalizirati sa 150 milijuna kuna. Privatni ulagači su se dogovorili da ulaze u taj projekt, ali HBOR, koji ima 50 posto glasova, ne može donijeti odluku o ulaganju jer mu ministarstvo Gordana Marasa nije dalo suglasnost.

Petrokemija iščekuje treći krug dokapitalizacije s privatnim ulagačima. Drugi krug je gotovo uništila Poštanska banka, koja je blokirala račun Petrokemije i naplatila svoja potraživanja. Sve ostale privatne banke čekaju u redu na završetak jačanja kapitalne baze tvrtke, a HPB je naplatio 40 milijuna kuna potraživanja. Tako su uzeli svaku šestu kunu koju je država uložila u Petrokemiju i zbog čega je prodala Končar, a gotovo da su i otjerali ulagače, koji se boje da će svježi kapital pokupiti državna banka.

>>Kutinska Petrokemija dobila je novu upravu

>>Borovo od petka službeno u prestečajnoj nagodbi

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

ME
Merlin
22:56 02.12.2014.

strašno, dođe čovjeku da plače od muke. pa kako, KAKO nismo našli snage, načina....da ranije maknemo ove destruktivne ljude??? kako to da nismo izašli na ulice, meni samo kad vidim sliku ovo dvoje najnekompetentnijih ljudi, ova besprizorna žena koja si mašta da će zasjest u fotelju glavnog tajnika UN...heeeej, koliko moraš bit nesvjestan granica svojih kapaciteta??? ili ovaj lijeni i dozlaboga iritantan i nesposoban milanović kojeg je i bruxelles steral jer su brzo shvatili da nikad od njega rasnog diplomate.. strava. upropastili su državu...gore od sanadera i hdz (ili tu su negdje)...pitam se: tko će odgovarat kazneno za nečinjenje ili (namjerno) loše činjenje?? tko?

Avatar fredi
fredi
22:07 02.12.2014.

Doista je bilo žalosno pročitati ovaj članak iako već mjesecima znamo da je situacija upravo ovakva kako je opisano. Poigravati se ljudskim sudbinama je u najmanju ruku neodgovorno. A političari se čude (ako se uopće time zamaraju) zašto su građani nezadovoljni postojećim stanjem u državi! Pa želimo odgovornu vlast koja će rješavati probleme, a ne gomilati ih i stvarati nove!

TH
than
22:17 02.12.2014.

Najbolja prica u ovome svemu je ona o Petrokemiji, a sto je najbolje HPB je, ako se ne varam, jos uvijek drzavna. Koje rasulo od vlade i same drzave.