strah od vehabija

Dodik ne vjeruje Sarajevu pa traži pomoć Beograda

Foto: Boris Ščitar
Dodik ne vjeruje Sarajevu pa traži pomoć Beograda
29.04.2015.
u 23:00
Istraga nakon atentata širi se u Dubnicu kod Kalesije koja je jedno od najaktivnijih okupljališta radikalnih vehabija
Pogledaj originalni članak

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH nastavila je danas ispitivati Kasima Mehidića i Avdulaha Hasanovića, dvojicu pripadnika vehabijskog pokreta iz sjeveroistočne Bosne za koje se vjeruje da su povezani s Nerdinom Ibrićem koji je u napadu na policijsku postaju u Zvorniku ubio jednog, a ranio trojicu policajaca.

Istodobno policijske snage na terenu provjeravaju više lokacija koje je posjećivao Ibrić, ali i druge vehabije na širem području Zvornika, uključujući i one koji su kao dragovoljci ratovali na strani Islamske države u Siriji i Iraku. Vjeruje se da je mjesto Dubnica u blizini gradića Kalesije jedno od najaktivnijih okupljališta radikalnih vehabija.

Usprkos strahu da bi napad na policijsku postaju mogao isprovocirati međuetničke incidente u BiH, to se nije dogodilo. Ipak, već nakon 24 sata od napada mogli su se primijetiti pokušaji da se cijeli događaj iskoristi za određene političke ciljeve. Mnogi bošnjački političari napad u Zvorniku naveli su kao argument da se jačaju državne sigurnosne strukture i središnja vlast u Sarajevu.

S druge strane, u Republici Srpskoj vladajući SNSD Milorada Dodika tvrdi kako je napad na policijsku postaju zapravo bio napad na RS, a da državne obavještajne i sigurnosne agencije nisu na odgovarajući način reagirale kako bi se spriječio sam napad. Predsjednik RS-a Milorad Dodik sastao se u srijedu u Beogradu s predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem i zatražio obavještajnu i protuterorističku pomoć Beograda, jasno ističući kako ne vjeruje u sigurnosni sustav BiH. Rješenje vidi u jačanju entitetske policije.

>>Kako nadzirati sela ekstremista?

>>Terorizam u BiH i hrvatski problem – ekstremistima najprivlačnija sela uz granicu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

TA
takitako
20:56 30.04.2015.

zna li VL da je ubijeni policajac bio optuzen kao pocinilac genocida 90-tih godina, i njegovo ime se pominje u Hagu.... a da ovaj musliman koji ga ubijo je sin jednog od zrtava tog genocida i da se upravo taj ubijeni policajac spominje u vezi toga u Haskom sudu ?

RU
ruger
00:13 30.04.2015.

Ovaj covjek lici na svasto samo ne na politicara.

Avatar Illyrian-Albanian
Illyrian-Albanian
07:57 01.05.2015.

Ne radi se o terorizmu. To je osveta žrtve genocida prema jednim počiniocem istog. Kada nema sudske pravde onda se postupa prema obićajnom pravu. To je to.