HUMANOST

Dobrosusjedskom pomoći obitelj branitelja Stjepana Cara ima novu kuću

23.12.2008.
u 16:37
Pogledaj originalni članak

Sedmeročlana obitelj oboljelog branitelja Stjepana Cara iz bjelovarskog naselja Nove Plavnice, ljetos još nije ni slutila da će ovaj Božić dočekati u novoj, prostranoj kući, čiji temelji počivaju na slozi i odlučnosti nekolicine susjeda i tamošnjeg župnika Stjepana Ptičeka.

Široki krug donatora
Oni su naime u tili čas, podigli na noge brojne donatore, od poznanika, preko poduzetnika, građevinskih tvrtki, lokalnih uprava, sve do župnih i biskupijskog Caritasa. Što u gotovu novcu, što u građevinskom materijalu, ukupna je pomoć u ovome času mjerena iznosom od 131.000 kuna. Svi koji su bez pitanja pružili pomoć, bili su složni kako obitelj Car, to doista zaslužuje, posebice zbog njihovo petero djece u dobi od 18 mjeseci do 13 godina.

Oni već godinama žive u kućerku od jedva dvadesetak kvadrata, kuhinjici i jednoj sobi, bez vodovoda i kupaonice. Premda niti jedan od supružnika nije zaposlen, već se prehranjuju od Stjepanovih povremenih nadnica, dječjeg doplatka i skromne braniteljske naknade, svaku su kunu stavljali “na stranu” kako bi mogli započeti gradnju nove kuće. No, stotinjak tisuća kuna, kaže Stjepan, bila je kap u moru za sve troškove do stavljanja kuće pod krov.

Tko zna do kada bi se još morali kutriti u dvije prostorije, da nismo dobili pomoć - kaže Stjepan. S ponosom nas je u pratnji kćeri Klaudije i najmlađeg sina Lea proveo kroz prostrano prizemlje, napominjući kako je sve što vidimo napravio vlastitim rukama kroz koje je prošla svaka uzidana cigla. Ništa mi nije bilo teško, veli on, jer sam znao da će moja djeca uskoro živjeti u domu dostojnu čovjeka.

Zajedništvom do cilja
Premda u kući treba postaviti podne obloge, obojiti zidovi te nabaviti namještaj, supruga Marija već je naložila peć u novom dnevnom boravku gdje će dočekati Božić. - Sakrit ćemo beton na podu nekim tepihom i pokrpati još neke rupe oko zidova. To nam nimalo neće smetati da budemo sretni i zadovoljni - kaže Marija.

Sanja Radoš, pak, uime svih donatora kaže kako je bilo lijepo raditi na dobrom djelu, bez obzira na stranačke boje, na konkurentnost u poslovanju, i sva međusobna neslaganja. Poručuje da je to prelijep primjer kako zajedno možemo učiniti mnogo, samo ako zaboravimo na ono što nas dijeli te pronađemo ono što nas spaja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr