Prijedlog predsjednice

Sessa postaje šef Vrhovnog suda, oporba negoduje jer je predložen u 'pet do 12'

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Sessa postaje šef Vrhovnog suda, oporba negoduje jer je predložen u 'pet do 12'
11.07.2017.
u 13:59
Turudić je odustao od kandidature zbog navodnih pritisaka zbog prijateljstva sa Zdravkom Mamićem
Pogledaj originalni članak

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Saboru je predložila da na čelo Vrhovnog suda imenuje predsjednika Udruge hrvatskih sudaca i suca Vrhovnog suda Đuru Sessu, a, sudeći po reakcijama iz Sabora i s Vrhovnog suda, imenovanje bi trebalo uslijediti do kraja tjedna. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković novinarima je tako potvrdio da je Sabor zaprimio predsjedničin prijedlog i najavio da će HDZ podržati Sessu. Dodao je ipak kako imenovanje prvo trebaju raspraviti stranačka tijela, ali i kako se nada širokom suglasju oko imenovanja predsjednika Vrhovnog suda.

Da će Sessino imenovanje raspraviti na stranačkim tijelima najavljuju i iz SDP-a, čiji je Orsat Miljenić na čelu matičnog Odbora za pravosuđe. Miljenić kaže kako će se Odbor o Sessinu imenovanju očitovati u srijedu, što je nužno budući da Sabor predsjednika Vrhovnog suda imenuje na prijedlog predsjednice, ali uz prethodno mišljenje Odbora za pravosuđe i Opće sjednice Vrhovnog suda. Iako neće otezati sa sazivanjem Odbora, Miljenić poručuje kako će osobno biti suzdržan oko Sessina imenovanja. Nezadovoljan je što je Sessino imenovanje predloženo u “pet do 12”, svega nekoliko dana prije ljetne stanke u zasjedanju Sabora, čime je javnosti onemogućena kvalitetna rasprava o kandidatu. Miljenić smatra i da je oko imenovanja predsjednica trebala konzultirati i parlamentarnu oporbu.

– Ovakvo postupanje i slanje ovako bitne kandidature, jer ne biramo samo predsjednika Vrhovnog suda nego i predsjednika Državnog izbornog povjerenstva, podcjenjivanje je sudbene i parlamentarne vlasti. Priča da se radilo o konsenzusu, ne znam s kim se radio konsenzus jer s oporbom o tome nitko nije razgovarao – kaže Miljenić. Na primjedbe oporbe o ubrzanoj proceduri Jandroković je uzvratio da Sabor posljednjih dana doista ubrzano radi po mnogim točkama, ali kako je ključno da se u svemu poštuju zakoni.

– Ovaj prijedlog došao je danas i mi ćemo učiniti sve da bi izbor predsjednika Vrhovnog suda bio u skladu sa svime onime s čime u skladu treba biti – poručio je.

O Sessi će mišljenje na Općoj sjednici dati i svi suci Vrhovnog suda, a Sabor bi ga trebao imenovati u petak, dan prije ustavne stanke u zasjedanju. Kao mogući novi predsjednik Vrhovnog suda ovih se dana spominjao predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić, no on se sam u pismu predsjednici odrekao kandidature, navodeći kao razlog pritiske kojima je izložen zbog poznanstva sa Zdravkom Mamićem.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DH
dalibor.hren
15:28 11.07.2017.

Oporba negoduje? Kaj je možda trebal biti Arlović???

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
21:03 11.07.2017.

Nas narod je znao reci za slicne situacije i obstrukcije: "Rdjavom K i dlaka smeta".

AM
AMD------------------------
17:18 11.07.2017.

jos jedan jarac u hrvatskom vrtu.