PREBAČENA U BOLNICU

Djevojčica (13) teško stradala u naletu automobila, vozačicu (58) zatekli u stanju šoka

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
07.08.2021.
u 12:43
Samo prošle godine u prometnim je nesrećama u Hrvatskoj stradalo troje djece u dobi do 13 godina
Pogledaj originalni članak

Djevojčica (13) teško je ozlijeđena u naletu automobila dok je prelazila kolnik u Velikom u srijedu oko 20.45 sati. Hitna pomoć djevojčicu je zatekla pri svijesti, a vozačica Toyote (58) koja je naletjela na nju bila je u stanju šoka

- Trinaestogodišnje dijete iz Velike pretrčavalo je kolnik Ulice bana Josipa Jelačića u pokušaju prelaska na drugu stranu ulice te je tom prilikom došlo do naleta osobnog automobila marke Toyota, požeških registracija, kojim je upravljala 58-godišnjakinja i kretala se istom ulicom na dijete. Od udara i pada na travnatu površinu pokraj kolnika dijete je zadobilo teške ozljede koje nisu opasne za život, a njih je u Općoj županijskoj bolnici u Požegi konstatirao dežurni liječnik, kazali su za Glas Slavonije iz PU požeško-slavonske. 

Samo prošle godine u prometnim je nesrećama u Hrvatskoj stradalo troje djece u dobi do 13 godina, dok ih je 90 u nesrećama zadobilo teške te 499 lakše ozljede. Prema dostupnim podacima, jedno dijete preminulo je u svojstvu vozača, dok su druga dva djeteta bili putnici. 

Izvješće ureda pravobraniteljice za 2020. godinu zaključilo je kako su ozljede u prometu vodeći uzrok smrti djece i mladih u dobi od pet do 29 godina. 

- Iako je posljednjih deset godina manji broj poginulih u prometnim nesrećama, stanje ne odgovara predviđenom smanjenju smrtnosti prema Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa RH za razdoblje 2011.-2020. Hrvatska je u 2019. imala 73 smrtna slučaja na cesti na milijun stanovnika, što je znatno iznad prosjeka EU-a (prosjek EU-a je 51 smrtni slučaj na milijun stanovnika), stoji u izvješću.

VIDEO Crno jutro na cestama: Jedna osoba poginula kod Dubrovnika, druga na A3

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
modovisisajteMaraschino
13:32 07.08.2021.

teško je bilo što komentirati u ovakvim slučajevima jer vozačica je većim dijelom kriva i to shvaćam kao vozač. kao dijete nije me bilo strah automobila, ipak tada nije bilo toliko automobila i toliko divljaka na cesti, nit su automobili bili toliko jaki, već sam se bojao roditelja da ne vide ili saznaju da pretrčavam cestu ako nisam prvo stao i pogledao da li nailazi automobil. takva su bila vremena, tako su nas strogo odgajali i ne sjećam se da je ijedno dijete iz škole nastradalo u prometu. kao vozaču jednom mi se dogodilo da je dijete pretrčavalo cestu gdje nema pješačkog i samo je krenulo pretrčavati bez gledanja, srećom nisam vozio brže od 50 i uspio sam reagirati na vrijeme. odrasli su ti koji svojim ponašanjem u prometu tako uče djecu jer takvi mi najviše izlijeću, ni par dana kako baba pretrčava na crvenom , a automobili imaju zeleno i 60 ograničenje.... da ju nisam vidio slijeva kako se sjurila preko ceste na vrijeme, sigurno bi bio u članku crne kronike.