Užas u Španjolskoj

Dječačić Julen 10 dana u šahtu širokom 25 cm na 80 metara dubine

Foto: REUTERS
Dječak Julen upao u rupu duboku 110 metara
Foto: REUTERS
Dječak Julen upao u rupu duboku 110 metara
Foto: REUTERS
Dječak Julen upao u rupu duboku 110 metara
Foto: REUTERS
Dječak Julen upao u rupu duboku 110 metara
23.01.2019.
u 11:23
Dječak je pao u duboku i usku nezaštićenu rupu, roditelji i neki liječnici vjeruju da bi nekim čudom ipak mogao biti živ
Pogledaj originalni članak

Očajna utrka s vremenom vodila se i tijekom jučerašnjeg dana u španjolskom mjestu Totalán gdje su stotine ljudi nastavili s akcijom spašavanja dvogodišnjeg dječaka Julena iz 110 metara dubokog šahta, širokog samo 25 centimetara, u kojem je zarobljen već 10 dana.

Dok cijeli svijet prati je li moguće čudo, a očajni roditelji mole za život svog djeteta, stručnjaci su se odlučili za kopanje nove bušotine, paralelne s kobnim šahtom.

Piknik se pretvorio u horor

Cijela je tragedija počela kao idiličan obiteljski ručak u nedjelju 13. siječnja kada su mladi roditelji José Rosello i Vicky García sa svojim dvogodišnjim sinčićem Julenom odlučili posjetiti rodbinu na njihovom seoskom imanju u mjestu Totalán, nedaleko Malage, u Andaluziji.

Ujutro su se zaputili iz svog doma u El Palu, a plan je bio uživati na suncu te pripremati tradicionalni specijalitet paellu. Svi su uživali u zabavi i smijehu kada je u jednom trenutku zaigrani dječačić otrčao od roditelja. Otac ga je pokušao dostići, no samo je prestravljeno vidio kako nestaje u zemlji. Vikao je i za njim i pokušavao ga dohvatiti, ali bezuspješno.

– Čuo sam krik i onda je samo nestao – kazao je šokirani otac. Cijela se obitelj uspaničila, a užasnoj je sceni svjedočio jedan bračni par koji je planinario u blizini. Upravo su oni prvi pozvali spasioce.

– Dijete je palo kroz usku rupu. Morate ga odmah spasiti! Majka plače i vrišti – stoji u prvom zabilježenom pozivu nakon kojeg je počela prava drama. Stotine spasilaca stigle su u Totalán gdje već 10 dana nadljudskim naporima pokušavaju doći do dječaka. Pridružili su im se stručnjaci iz cijelog svijeta, poput Švedske tvrtke koja je 2010. izvlačila zarobljene rudare u Čileu.

– I dalje se nadamo da je živ – rekli su očajni roditelji koji su 2017. izgubili trogodišnjeg sinčića Olivera koji se umro uslijed iznenadnog srčanog udara. Ima li šanse da je Julen i dalje živ spekuliraju liječnici koji smatraju da mala mogućnost postoji u slučaju da mu se zbog hladnoće metabolizam usporio. Ova tužna priča dirnula je ljude diljem svijeta, ali i podsjetila na sličan slučaj koji se dogodio u Italiji 1981. kada je šestogodišnji Alfredo Rampi upao u bunar od 80 metara. Preminuo je nakon tri dana, a njegovo su tijelo izvukli tek nakon jednog mjeseca.

Ilegalna bušotina

Bušotina u koju je Julen upao duboka je čak 110 metara, a široka samo 25 centimetara zbog čega je potpuno nemoguće da se odrasla osoba spusti po dječaka. Spasioci su jedva uspjeli u rupu spustiti robot-kameru kojom se željelo utvrditi je li dječak uistinu u rupi.

S obzirom da nije bilo nikakvog traga, u jednom se trenutku čak posumnjalo u to, no onda je u bušotini nađena vlas kose za koju se DNK analizom pokazalo da je Julenova. Također, pronađeni su omoti slatkiša i čaša od soka koje je imao kod sebe. Najveći problem pri spašavanju je činjenica da je riječ o ilegalno iskopanoj bušotini kojom je vlasnik lokalne tvrtke pokušao ustanoviti ima li vode na tom području.

Rupa nije osigurana i lako se urušava pa ju je nemoguće proširiti, a istražitelji sumnjaju da dječak nije pao do dna, odnosno da nije na dubini od 110 metara, nego da je zapeo 30-ak metara ranije. Stoga su odlučili bušiti novu vertikalnu rupu paralelno s bušotinom, a iako su s akcijom trebali biti gotovi još jučer prijepodne, kopanje je zbog teških uvjeta i tvrdog tla bilo otežano.

>> Policija joj uhitila roditelje, potez djevojčice zaprepastio sve

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

IB
ibiza
16:18 23.01.2019.

o boze ,sada bi trebalo vlasnika tog bunara jazniti ,po mom misljenju trebao je to pokriti sa nekom zicom tako da to osigura pogotovo za ljude