“Legalne” droge

Djeca na ‘spiceu’ su agresivna, govore nam da ih netko prati

Foto: Thinkstock
Djeca na ‘spiceu’ su agresivna, govore nam da ih netko prati
10.05.2018.
u 06:40
Klinička slika te djece je nekontrolirana agresija, tahikardija, ubrzan rad srca, gušenje, halucinacije, govore nam da ih netko prati...
Pogledaj originalni članak

Zbog teških halucinacija izazvanih pušenjem tzv. osvježivača zraka, šestero djece iz Osijeka Đakova, Baranje i Požege u dobi od 13 do 17 godina hospitalizirano je prije dva tjedna u Osijeku u samo tri dana. Liječnici su stoga digli glas i upozorili: takve supstance opasne su sintetičke ulične droge od kojih se – umire.

– Klinička slika te djece je nekontrolirana agresija, tahikardija, ubrzan rad srca, gušenje, ispadi u ponašanju, halucinacije, govore nam da ih netko prisluškuje i prati, strahuju da će ozlijediti sebe ili druge oko sebe. Užasno su prestrašeni, ne mogu identificirati sebe u vremenu i prostoru, opasni su i za sebe i za okolinu – opisuje nam doc. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek.

‘Herbal mix’ ili ‘spice’

Sredstvo kojim se natopi osušena trava kemikalija je koju se ne može otkriti uobičajenim laboratorijskim metodama prepoznavanja narkotika, a to je, ističe pedijatar Igor Berecki, i najveći problem.

– Vješto je sintetizirana i zato uvijek pomalo kaskamo jer nemamo pouzdane načine kojima bismo je dokazali. Riječ je o semisintetskom derivatu THC-a koji nije iz indijske konoplje, nego je spoj kemijski dizajniran tako da je po učinku i nuspojavama na desetke puta snažniji i štetniji od THC-a iz indijske konoplje. Izaziva bogate i snažne halucinacije, a u većim dozama poremećaj rada srca i gušenje, kao što je bio slučaj prije tri godine u Zagrebu kada je dijete umrlo jer mu nije na vrijeme pružena liječnička pomoć. Kod nas, zahvaljujući pravodobnim intervencijama, nitko nije preminuo – kaže dr. Berecki, liječnik na Odjelu intenzivnog liječenja KBC-a Osijek.

“Ulični kemičari”, napominje dr. Berecki, svakih nekoliko mjeseci izmijene kemijsku strukturu takvih supstanci i ona je zbog toga nedostupna pri brzoj toksikološkoj analizi. Bez laboratorijskog dokaza i analize ne može se podnijeti kaznena prijava, a bez nje se ne može ni zabraniti prodaja.

– Takvi su preparati dostupni u “smart shopovima”, vrećica s nekoliko grama prodaje se za stotinjak kuna i može je kupiti tko god hoće. Dijete do 18 godina ne može u trgovini kupiti cigarete i alkohol, ali može ući u “smart shop” jer je takva droga deklarirana kao osvježivač zraka, baš poput mirisnih biljnih preparata koje stavljamo u ormare s odjećom, a nitko kemijski ne može dokazati da ona to nije – kaže dr. Berecki.

Prodaje ih se, upozorava on, u lažnim pakiranjima aromatskih trava i otuda popularni, ali posve netočan naziv osvježivači zraka ili “herbal mix”, najčešće pod nazivima Spice, Galaxy, Vertex, Incense, Bunga-Bunga, Zombi, Scooby Snax, Solar Super...
Da se ta pojava, raširena u cijeloj Hrvatskoj, ne doživljava ozbiljno i da smo svi prema njoj previše tolerantni drži i dr. Dodig Ćurković.
Zaborave strašno iskustvo

– Nije “cool” šetati s 13 godina s cigaretom i bocom piva i nije normalno da djeca mogu pod odmorom smotati i zapaliti “osvježivač”! Kad se zlo dogodi, svi su prepametni, a najteže je terapeutu i roditeljima koji se s time nose – ističe ona.

Problem je, dodaje, i ponavljajući obrazac ponašanja. Djeca zaborave to strašno iskustvo pa se ponovi slična situacija. Osječki liječnici susreli su se, tako, i sa slučajem djevojčice koja je dva puta u tri tjedna hospitalizirana, a već od 13. godine posezala je za ecstasyjem, kanabisom pa čak i LSD-om.

– Kad zagrebemo po površini, često prepoznamo i narušenu obiteljsku situaciju – zaključuje ona.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

SK
Skviki
07:34 10.05.2018.

Kak se nemre zabranit prodaja. Naš sabor može donesti svakakve zakone i zabrane a nemre donesdti zabranu prodaje onoga, što uništava mladost.

BL
bljak007
07:19 10.05.2018.

Eeeeee odgoj i autoritet.

MA
majmudin
07:55 10.05.2018.

treba klince educirati da u slucaju nedostatka marihuane mogu zapaliti i susena konjska govna...