Antidiskriminacijski spor

Dižem tužbu jer mi invalidi nismo mogli vidjeti 'Teslu'

Foto: Privatni album
Foto: Boris Ščitar
Foto: Boris Ščitar
Foto: Boris Ščitar
21.03.2018.
u 06:50
Odvjetnik Damir Jelušić pokreće spor kako bi organizatore takvih događanja upozorio da moraju voditi računa o osobama s invalidnošću.
Pogledaj originalni članak

Kad ne ide milom, ići će silom. Odvjetnik Damir Jelušić odlučio je antidiskriminacijskim parnicama uvjeriti javne institucije da im je pametnije poštovati hrvatske propise koji reguliraju pristupačnost građevina osobama s invalidnošću i teškoćama u kretanju.

Nakon spora protiv RH jer mu kao tetraplegičaru u invalidskim kolicima nije omogućen pristup riječkim sudovima, tužit će i sve odgovorne za izložbu o geniju Nikoli Tesli “Mind from the Future” koja se već mjesecima održava u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu. Time želi upozoriti sve organizatore sličnih kulturnih događanja da pri izboru prostora moraju voditi računa o tome da i osobe s invalidnošću i osobe smanjene pokretljivosti mogu ostvariti svoja prava i prisustvovati takvim događanjima, a i da se prostor Meštrovićeva paviljona adekvatno tomu prilagodi. Stoga će parnicu sa zahtjevom za odštetu pokrenuti protiv Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Real grupe d.o.o. i Republike Hrvatske kao vlasnika Meštrovićeva paviljona.

– S obzirom na to da sam i ja, od malih nogu, fasciniran Teslinim radom, s prijateljima sam htio doći u Zagreb i posjetiti izložbu. Srećom, prije polaska nazvao sam Meštrovićev paviljon i od meni nepoznate mlade osobe, raspitujući se o arhitektonskim barijerama, saznao da se na samom ulazu, u foajeu, nalazi barijera od šest stuba, kao i da se sama izložba odvija na galeriji do koje vode dva stubišta. Navedena osoba mi je rekla da imaju dvije osobe koje osobe s invalidnošću nose preko tih stuba, na što sam joj odgovorio da se mene ne može nositi jer moja kolica, sa mnom u njima, teže više od 200 kilograma. Uostalom, ne bih ni dopustio da me se nosi. Kao što svi drugi građani imaju pravo ući na izložbu, tako i ja imam pravo uvesti se na izložbu. I budem li se uvijek dao nositi, nikad se ništa neće promijeniti, već će se uvijek raditi linijom manjeg otpora. Smatram da je velika sramota da je jedna tako relevantna izložba, o jednom tako velikom geniju, održana u prostoru koji je za osobe s invalidnošću neprilagođen otprilike onoliko koliko su u vrijeme dok je živio Tesla bile neprilagođene za njih slične građevine – kazao je Jelušić, koji se na kraju pita:

– Zar su pokraj svih zgrada morali izabrati baš tu koja nije prilagođena osobama s invalidnošću?! – čudi se Jelušić. Nedavno je i Europski sud za ljudska prava dao za pravo osobama s invalidnošću, u slučaju turskog studenta i nepristupačnosti zgrade fakulteta, da imaju pravo odbiti asistenta i inzistirati na samostalnom kretanju.

Inače, zvali smo HDLU i Real grupu d.o.o., tražili su i da im pošaljemo pitanja elektroničkom poštom, ali na kraju poigrali su se malo ping-pong s nama te se nisu očitovali. U HDLU-u su nam tvrdili da je Real grupa organizator. Kad smo po uputama nazvali Real grupu d.o.o., rečeno nam je da su oni samo postavili izložbu, a s pristupačnošću prostora Umjetničkog paviljona oni nemaju ništa, već je to stvar HDLU-a, čija je ravnateljica na rodiljskom dopustu, a u njezinoj odsutnosti očigledno se nitko nije htio baviti novinarskim pitanjima jesu li znali za propisane obveze. Odvjetnik Jelušić sve će ih tužiti, kao i Republiku Hrvatsku koja je od 2016. godine vlasnica prostora Meštrovićeva paviljona.

Odvjetnik Jelušić pravomoćno je dokazao diskriminaciju osoba s invalidnošću zbog nepristupačnosti prostora Upravnog suda u Rijeci te je dobio odštetu od 30.000 kuna od RH. Nakon njegove tužbe promijenjeno je sjedište suda te je postavljena rampa, ali preuska za Jelušićeva kolica. Sličnu parnicu Jelušić vodi i zbog neprilagođenosti Prekršajnog suda u Rijeci.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

ZV
Zvjerko
08:43 21.03.2018.

Pokreće parnicu zbog invalida, ali će usput sebi strpati par tisuća kuna u džep.

Avatar Mican999
Mican999
08:44 21.03.2018.

Nije tebi do Tesle nego do love. Da si htio vidjet Teslu na rukama bi prepuzao na prvi kat po stepenicama. Ne sumnjam da imaš popis svih izložbi i događanja u Hrvatskoj na kojoj nemaju pristup invalidima. Uostalom pogledajte parkirališta. Ispada da imamo više invalida nego vozača.Parkiralište ima 6 mjesta ali 2 su za invalide.

CV
cvikcange
08:17 21.03.2018.

Žao mi je svakog koji se osjeća zakinutim na ime tjelesnog i drugog oštećenja. Ali ne mogu zamisliti građevinu poput nekadašnje Đamije s rampom ispred. U čemu je problem pozvati dvojicu da te prenesu. Nećak je upravo na takav način diplomirao pravo - nosili su ga gore dolje bez ikakvih problema ili srama