Štrajk u školama

Divjak: Dijalog nema alternative, situacija je neodrživa

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Blaženka Divjak
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Sindikati održali konferenciju za medije ispred zgrade Vlade
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Sindikati održali konferenciju za medije ispred zgrade Vlade
24.10.2019.
u 11:19
"Bez obzira na sve drugo, moramo se izmaknuti iz procesa koji je sada zakočen i u prvi plan staviti učitelje, učenike i roditelje, koji ne mogu ovu situaciju iznositi na ovaj način"
Pogledaj originalni članak

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u srijedu je uoči sjednice Vlade ponovno istaknula važnost dijaloga između sindikata u školstvu i Vlade o koeficijentima plaća te poručila da je trenutna situacija zbog dugotrajnog štrajka prosvjetara neodrživa. Na jučerašnjem sastanku ministara i HNS-a, istaknula je ministrica Divjak, govorilo se o tome da će u sljedećih nekoliko dana održati sastanak sa sindikatima u obrazovanju.

"Dijalog nema alternative. Ovakvu situaciju ne možemo više održavati. Bez obzira na sve drugo, moramo se izmaknuti iz procesa koji je sada zakočen i u prvi plan staviti učitelje, učenike i roditelje, koji ne mogu ovu situaciju iznositi na ovaj način", poručila je.

Sindikati ne pristaju da je rješenje problema podizanje osnovice za sve. Kada se svima apsolutno podižu određeni iznosi temeljem postotaka, onda je relativno zaostajanje učiteljskih plaća, u odnosu na plaće u javnim službama, još više, pojasnila je ministrica. Stavila se, tvrdi, na raspolaganje kako bi otvorili dijalog i došli do kvalitetnog kompromisa. Naglasila je da sa sindikatima moraju razgovarati i vidjeti koje bi kompenzacijske mjere premostile trenutnu situaciju do donošenja nove uredbe o koeficijentima. Također, na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je dodjela statusa službene osobe učiteljima i suradnicima u školama i fakultetima prema Kaznenom zakonu.

"To se desetljećima pokušavalo napraviti, danas ćemo na Vladi imati zakonsku regulativu koja to točno predviđa. Mislim da je to važan iskorak vezan uz njihov status", poručila je Divjak.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

SA
Shariel Aron
13:42 24.10.2019.

Plenkoviću,tjeraj ovu divljakušu iz Vlade.Napravila je nered i sad se pravi pametna.HNS je ionako gotov.,Oni neće prijeći 2% na idućim izborima.

TT
tTony
13:38 24.10.2019.

Drugarica nije svjesna da ovo sto radi nije snosljivo. Kako je moguce da ministar radi protu vlade , dali je moguce da svi skupa rade da sruse drzavu i to sve pod sloganom demokracija?

IV
IvoDivo
14:38 24.10.2019.

Ovoj tuki treba dati nogom u guzicu. Jokić i ona su najviše štete napravili za obrazovanje naše djece, to su ostaci trulog komunizma.