PROMO

Dinamična akademska zajednica

Sveučilište Libertas
Sveučilište Libertas
Sveučilište Libertas
Sveučilište Libertas
Sveučilište Libertas
Upoznajte preddiplomske studije Sveučilišta Libertas
26.05.2023.
u 12:02
Proaktivni studenti najbolji su dokaz pozitivnog sveučilišnog okruženja! Sveučilište Libertas može se pohvaliti izrazito aktivnom akademskom zajednicom, u kojoj studenti, zajedno s profesorima, predavačima i nenastavnim osobljem redovito osmišljavaju nove aktivnosti i u njima aktivno sudjeluju.
Pogledaj originalni članak

Proaktivni studenti najbolji su dokaz pozitivnog sveučilišnog okruženja! S čak 800 diplomiranih samo u prošloj godini, Sveučilište Libertas može se pohvaliti izrazito aktivnom akademskom zajednicom, u kojoj studenti, zajedno s profesorima, predavačima i nenastavnim osobljem redovito osmišljavaju nove aktivnosti i u njima aktivno sudjeluju.

U svojoj srži, aktivno sudjelovanje u raznim aktivnostima stavlja studente u središte zbivanja i vrednuje smisleno stvaranje i suradnju u odnosu na pasivno konzumiranje znanja. Bilo da rješavaju problem, raspravljaju o problemu ili istražuju koncept, studenti organizirani u različite izvannastavne zajednice obrađuju ideje i stvaraju dublje razumijevanje istih. Kreativnost je jedna od ključnih vještina potrebnih za radno mjesto budućnosti i jedna od najtežih za podučavanje tradicionalnim metodama. Aktivno sudjelovanje u različitim klubovima pomaže studentima shvatiti da se kreativnost i osobni rast razvijaju uz trud i naporan rad, te kako i individualna refleksija i razmjena grupnih iskustava mogu dovesti do boljih ideja i novih rješenja problema.

Zbog toga Sveučilište Libertas s ponosom podržava i potpomaže rad različitih studentskih klubova i radionica, nastalih na inicijativu profesora, predavača i samih studenata.

Sveučilište Libertas

Studentske novine

Sveučilišne novine jedna su od studentskih aktivnosti koje daju realan prikaz radnog okruženja. Postoje rokovi kojih se treba držati, radna etika koju treba slijediti i uloge koje treba podijeliti. Studenti uče kako biti dio tima i kako ispuniti svoje dužnosti. Moraju razmišljati o svojoj odgovornosti prema čitateljima, a ne samo prema profesoru koji ocjenjuje njihov rad. Takve posebne vještine stječu se isključivo iskustvom i mogu se prenijeti u bilo koju karijeru, a ne samo novinarsku.

Libertas studentske novine izdaju se od 2010. godine i pružaju studentima prostor da pišu o temama koje ih posebno interesiraju. Sudjelovanjem u njihovoj izradi studenti uče pisati i stječu iskustvo rada, istraživanja i druženja. To je ujedno i glavni cilj novina – postati mjesto susreta studenata Libertasa, kako sadašnjih, tako i bivših. Suradnici mogu postati svi zainteresirani studenti, uz punu pomoć profesora koji su uključeni u njihovu izradu.

Planinarenje

Sveučilišna planinarenja pod stručnim vodstvom izv. prof. dr.sc. Ivora Altarasa Pende uvijek su među najiščekivanijim događajima svakog semestra. Planinarenje nije samo način vježbanja, već pomaže studentima upravljati svojim stresom i tjeskobom. Redoviti izlazak i boravak u prirodi, čak i na kratko pješačenje, može smanjiti rizik od srčanih bolesti, sniziti krvni tlak i kolesterol te pomoći u prevenciji dijabetesa tipa II. Jedan od benefita je i druženje i povezivanje studenata izvan zidova Sveučilišta i razvijanje novih prijateljskih odnosa. Sveučilišna zastava Libertasa se dosad već dvadesetak puta zavijorila na raznim vrhovima Hrvatske, a svoje avanture planinari rado dijele i putem društvenih mreža. Pridružiti im se može svatko tko voli prirodu, druženje i planinarske šetnje.

Sveučilište Libertas

Gostujući predavači

Gostovanja uglednih stručnjaka i gospodarstvenika koji studentima prenose znanja i vlastita iskustva rada iz svog područja djelovanja sastavni su dio nastave na Sveučilištu Libertas. Neka od gostujućih predavanja proteklih godina su ona guvernera HNB-a prof.dr.sc. Borisa Vujčića, te mnogih predstavnika gospodarske i športske zajednice, kao i predstavnika zdravstvenog sektora. Suradnja s brojnim međunarodnim institucijama i veleposlanstvima velikim dijelom ogledala se u gostujućim predavanjima hrvatskih veleposlanika u inozemstvu te stranih veleposlanika i diplomata u Republici Hrvatskoj. Samo u jednoj akademskoj godini gostujuća predavanja održali su veleposlanik Kraljevine Nizozemske, Nj.E. Henk Voskamp, prof. Ivo Josipović, hrvatski veleposlanik u Brazilu Ranko Vilović, hrvatski veleposlanik u SAD-u, Pjer Šimunović, veleposlanik Republike Austrije u RH, NJ.E. Dr. Josef Markus Wuketich, veleposlanik SR Njemačke, Nj.E. dr. Robert Klinke, indijski veleposlanik Nj. E. Raj Kumar Srivastave i francuski ambasador Nj. E. Gaël Veyssière.

Stipendije i nagrade

Sveučilište Libertas svake akademske godine osigurava stipendijski fond za školarine studenata Libertasa na sveučilišnim i stručnim studijima prijediplomske razine. Stipendije pokrivaju cjelokupne troškove ili dio troškova odabranog studijskog programa na Sveučilištu Libertas. Stipendijski fond pomaže u razvoju talenata mladih i nadarenih osoba, a pravo natjecanja imaju državljani Republike Hrvatske, odnosno osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj. Najbolji studenti Sveučilišta Libertas nagrađuju se posebnim priznanjima. Titula studenta ili studentice generacije pripada osobama koje su tijekom studiranja na svom studijskom smjeru ostvarili najbolji uspjeh (prosjek ocjena). Ova Rektorova nagrada smatra se prestižnim priznanjem i dokazom o uspješnosti i spremnosti za razvoj buduće akademske, kao i svake druge profesionalne karijere.

Diplomatski klub

Diplomatski klub Libertas studentska je organizacija koja djeluje na Libertas međunarodnom sveučilištu, a osnovana je na inicijativu studenata. U svojim redovima okuplja studente čiji su interes međunarodni odnosi i diplomacija, te se sukladno tome i provode aktivnosti kao što je organizacija predavanja stranih i domaćih veleposlanika, profesora, političara i stručnjaka iz područja diplomacije, održavanjem raznih simulacija poput simulacija zasjedanja UN-a i Europskog vijeća, debata kao i otvorenih rasprava na različite teme iz domene međunarodnih odnosa. Klub trenutno broji preko 130 aktivnih članova i ima vlastiti web portal diplomatski.com čija je svrha objavljivanje sadržaja o aktivnostima kluba, temama iz međunarodnih odnosa, informiranje o događajima sa Sveučilišta Libertas, novostima iz svijeta diplomacije, iskustvima koji su studenti imali na stažiranju, raznih intervjua s profesorima ili diplomatima i slično.

Sveučilište Libertas

Volonterski kutak

Kroz rad u zajednici učenici studenti stječu iskustvo iz stvarnog svijeta i prakticiraju važne navike poput vodstva, rješavanja problema i upravljanja vremenom. Volontiranje nudi studentima priliku da svoje znanje primjene na praktične scenarije koji imaju stvarne implikacije. Drugim riječima, prilike za uslužno učenje mogu ponuditi iste mogućnosti jačanja vještina kao i studentska praksa, ali uz dodatnu korist od poboljšanja života drugih. Volonterski kutak Libertasa okuplja studente i profesore kojima je cilj kroz četiri godišnje akcije pomoći potrebitima. Ovaj klub surađuje s brojnim udrugama koje trebaju pomoć u svom radu, a njegovi su članovi posebno aktivni tijekom blagdana. Pridružiti im se može svatko tko želi svoje vrijeme i vještine donirati onima kojima je to najpotrebnije, te svojim doprinosom promijeniti nečiji život.

Izdavaštvo

Sveučilište Libertas izdaje razne stručne publikacije, časopise i knjige. “Međunarodne studije” časopis je za međunarodne odnose, vanjsku politiku, međunarodnu ekonomiju i srodna područja, a proučava međunarodne odnose u širem smislu i potiče interdisciplinaran pristup. Časopis objavljuje dvostruko-anonimno recenzirane znanstvene radove iz područja društveno-humanističkih znanosti, polja politologija, ekonomija, povijest, filozofija i slično.

“Acta Economica Et Turistica” znanstveni je časopis koji se od 2015. dva puta godišnje izdaje u elektroničkom i tiskanom obliku. Osnovni je cilj časopisa produbiti znanja iz područja ekonomije i turizma te srodnih disciplina, a namijenjen je znanstvenicima i stručnjacima. Časopis prihvaća podneske na hrvatskom i engleskom jeziku, a objavljuje ih dvojezično tj. na oba jezika istovremeno.

“Zbornik sveučilišta Libertas” objavljuje znanstvene i stručne članke iz svih znanstvenih područja koja se mogu studirati na Libertas međunarodnom sveučilištu: poslovne ekonomije sa svim svojim područjima, znanosti o međunarodnim odnosima i diplomaciji, biomedicine i zdravstva, poslovne sigurnosti, menadžmentu sporta te dramske i scenske umjetnosti. Prvi broj izašao je 2008. godine i od tada izlazi redovito jednom godišnje.

Uz brojne monografije, samo prošle godine izdane su tri nove knjige, “Međunarodna trgovina u globalnom okruženju“ i “Vanjska trgovina – načela i praksa “, ​​autorskog dvojca, prof. dr. sc. Iva Andrijanića i prof. dr. sc. Duška Pavlovića i “Kamping u hrvatskom turizmu”, doc. dr.sc. Andreje Rudančić.

Sveučilište Libertas

Studentski zbor

Studentski zbor je studentsko izborno predstavničko tijelo koje štiti interese studenata, sudjeluje u odlučivanju u tijelima Sveučilišta i predstavlja studente u sustavu visokog obrazovanja.

Cilj im je kroz različite izvankurikularne aktivnosti poraditi na ostvarenju bolje suradnje među studentima, a dosad su realizirali mnoge projekte. Jedan od najuspješnijih, svakako je osnivanje i uređenje Studentskog kluba. To je prostor u kojem se studenti mogu doći opustiti, raditi na zadacima, ponoviti prije ispita, popiti kavu, popuniti vrijeme između dva predavanja i družiti se. Organizatori žele motivirati sve studente da se uključe u rad zbora, te da svojim idejama i kreativnošću pridonesu ostvarenju zajedničkih interesa, stvaranju ugodne, tople atmosfere na Sveučilištu i stjecanju novih, korisnih iskustava s odmakom od svakodnevnih predavanja.

Upoznajte preddiplomske studije Sveučilišta Libertas

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr