EPIDEMIJA NE USPORAVA

U protekla 24 sata najgore širenje zaraze i u Europi i svijetu

Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus u Londonu
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Zagreb: Kolona automobila stvorila se zbog povećanog broja testiranja osoba na koronavirus
Foto: REUTERS
Koronavirus u Njemačkoj
Foto: EXPA/PIXSELL
Koronavirus u Italiji
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus u Londonu
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus u Francuskoj
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Rijeka: Veliki broj turista čeka u redu kako bi se testirali na koronavirus
08.10.2020.
u 12:00
Srbija je i dalje iznimka ne samo u okruženju već i u Europi jer su od kraja kolovoza rijetko imali više od stotinjak novih zaraza. Stanje u BiH, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Crnoj Gori proteklih je dana bilo relativno lošije nego u Hrvatskoj.
Pogledaj originalni članak

Niz europskih zemalja i na zapadu i na istoku bilježi rekordan broj novozaraženih, ali na sreću smrtnost nije kao u ožujku i travnju te se još ne može govoriti o znatno većem broju mrtvih.

Čak 343.517 novozaraženih u posljednja 24 sata novi je najveći dnevni porast zaraženih u svijetu prema podacima Worldometera. Taj porast nije nagli skok već prati trend porasta broja zaraženih u protekla dva mjeseca. Na sreću, iskustvo i znanja o virusu, poštovanje mjera zaštite, povećanje spremnosti zdravstvenog sustava te briga o starijima i onima narušena zdravlja očigledno daju rezultate na svjetskoj razini jer što se žrtava COVID-a-19 tiče, još od srpnja bilježi se blago smanjenje i zasad se ne može govoriti o tome da je proteklih dana taj trend narušen.

S tim da su najveća svjetska žarišta, Indija, SAD i Brazil imala i daleko lošijih dana s po više desetaka tisuća većim dnevnim brojem zaraženih. Što znači da se diljem svijeta virus ravnomjernije širi. Čak 42 zemlje svijeta jučer su imale više od tisuću novozaraženih. A od kontinenata najveći broj novozaraženih je u Aziji 117.000, dan prije 108.000. Ubrzano i značajno raste broj zaraženih u Europi jer dok je protekli tjedan bilo oko 60.000 novozaraženih (koliko ih je jučer bilo na svakom od dva američka kontinenta gdje širenje virusa, osim nekih žarišta, ipak jenjava), jučer ih je bilo 92.470, a dan prije 83.011. I broj mrtvih je u porastu – prekjučer ih je bilo 1056, jučer 908.

Rekordi u dnevnom porastu broja zaraženih i broju smrtnih slučajeva registrirani su u raznim krajevima svijeta. Virus hara u Argentini gdje je u protekla tri dana odnio 1208 života te imaju trend porasta broja novozaraženih s jučer rekordnih 16.447 novozaraženih, pa se nažalost može očekivati daljnji porast broja mrtvih. Rekorde u broju zaraženih i mrtvih imaju i Iran, Nepal, Maroko, Tunis, Jordan, Poljska, Ukrajina, pa i Kanada i UAE iako oni nemaju povećani broj mrtvih.

Niz europskih zemalja bilježi nove rekorde u dnevnom porastu broja novozaraženih, ovaj put podjednako i na istoku i na zapadu. S tim da na zapadu Europe iako bilježe i nikad veći dnevni porast broja zaraženih, broj mrtvih je, iako u blagom porastu, daleko od najcrnjih dana u ožujku i travnju.

U Europi je Francuska jučer imala novi najveći dnevni porast od početka pandemije 18.746 novozaraženih, pa UK 14.162, Rusija 11.115, Španjolska 6645, Češka ima novi najveći dnevni porast 5338, Nizozemska 4989, Ukrajina 4753... Rusija je s 202 smrtna slučaja u protekla 24 sata imala četvrti najcrnji dan, s tim da već pet tjedana imaju uočljiv trend porasta i broja zaraženih i broja mrtvih. Rumunjska je jučer iza Rusije imala najveći broj mrtvih, 82, pa Francuska 80, Ukrajina 77, Španjolska 76, Poljska 75, UK 70, Nizozemska 36, Češka 35, Italija 31, Mađarska 24, Njemačka i Moldavija po 17, Belgija 14, Bugarska 11...

Češka je u izvanrednom stanju s eksponencijalnim porastom broja novozaraženih i nikad većim porastom broja mrtvih, 102 u protekla tri dana.

I Rumunjska je jučer imala nikad veći broj novozaraženih – 2958 i najveći broj mrtvih – 82, što je u Europi najviše iza Rusije.

Ukrajina sa 4753 novozaraženih u protekla 24 sata ima novi rekordni porast.

Moldavija s brojem stanovnika kao Hrvatska jučer je imala 1062 novozaražena i 17 mrtvih. I u Austriji imaju trend pogoršanja stanja, s jučer 1029 novozaraženih.

Čak i Slovačka koja je slovila za jedan od istaknutih svjetskih primjera nošenja s virusom, jučer je imala 877 novozaraženih s tim da su oni i dalje "zemlja u kojoj se ne umire od koronavirusa" jer i dalje imaju "samo" 55 žrtava od početka pandemije, po čemu su ne samo europski fenomen, već i svjetski.

U Mađarskoj su jučer imali 24 smrtna slučaja, najviše za vrijeme pandemije, iako se čini da širenje zaraze usporavaju.

Stanje u Španjolskoj čini se da ipak ide na bolje nakon što je broj zaraženih na dnevnoj razini bio mnogo veći nego u ožujku i travnju. Ipak, dok je tada broj mrtvih dnevno bio od 700 do gotovo tisuću, proteklih je tjedana uglavnom dvoznamenkasti s desetak "špica" od stotinjak mrtvih do najviše prekjučer 261 smrtni slučaj. Stanje u Italiji mnogo je bolje nego u najcrnjim danima iako ima trend blagog pogoršanja. Zaraza se povećano širi i u Njemačkoj, Portugalu, Švicarskoj, Nizozemskoj... Broj novozaraženih raste i u skandinavskim zemljama, osobito u Finskoj, ali ne i broj smrtnih slučajeva i ne u onoj mjeri kao u nekim drugim zemljama.

Srbija je i dalje iznimka ne samo u okruženju već i u Europi jer su od kraja kolovoza rijetko imali više od stotinjak novih zaraza. Stanje u BiH, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Crnoj Gori proteklih je dana bilo relativno lošije nego u Hrvatskoj.  

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

Avatar Jopa
Jopa
12:41 08.10.2020.

Nisu problem zaraženi, nego oboljeli. Bolnice prazne, ljudi ne mogu ići na kontrole, 20 od 800 respiratora u pogonu a vi pišete o katastrofi. Pa svake godine u vrijeme gripe su svi u pogonu, a sada 20ak... Orwelijanski mediji...

DU
Deleted user
12:14 08.10.2020.

E fakat u uzletu: sa 0,02% na 0,03%.... Majko mila, nema nam spasa!!!

WE
weAreCro
12:31 08.10.2020.

A šta se i vi "novinari" sad kao cudite? Pa to smo znali, to su najavili još u 3 i 4mj da bude drugi val i da će opet sve bacit na koljena bude li trebalo(a naravno da će trebati). I tako sve ide po njihovom planu, samo treba uzimati njihove stare izjave i sve se može saznati. A vi umjesto da se bavite propitkivanjem vi samo pisete po nalogu jer se bojite za tu plaću koju vam daju, znam da je tako. Shvatite da ste onda i vi vrlo važan dio njihove propagande samo što vas plate najmanje.