CIJELI SVIJET TRAGA ZA LIJEKOM

Đikić: Da sad imamo Imunološki zavod, mogli bismo stvarati svoje cjepivo

Foto: Grgo Jelavic/Pixsell
Đikić: Da sad imamo Imunološki zavod, mogli bismo stvarati svoje cjepivo
21.04.2020.
u 08:25
Đikić napominje da je proizvodnja cjepiva vrlo zahtjevno područje te je neophodna vrhunska tehnologija
Pogledaj originalni članak

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić ocijenio je izolaciju virusa velikim uspjehom Klinike za infektivne bolesti jer to otvara mogućnosti za znanstvenike u Hrvatskoj da studiraju bolest COVID-19 i da se uključe u brojne istraživačke projekte širom svijeta. - Posebno je to vrijedno za istraživanje novih lijekova ili metoda sprečavanja ulaska ili umnažanja virusa u stanicama - dodaje.

Mišljenja je da je malo vjerojatno da se virus CoV2 iz Hrvatske značajno razlikuje od virusa koji su izolirani u drugim zemljama pa najvjerojatnije neće biti toliko važan za stvaranje cjepiva koja su već u odmakloj fazi i neka već u kliničkim ispitivanjima. No cjepivo se ne može dobiti u bilo kakvom laboratoriju. Đikić napominje da je proizvodnja cjepiva vrlo zahtjevno područje te je neophodna vrhunska tehnologija za proizvodnju i prijenos antigena na siguran način u ljudski organizam. Kaže da je sigurno da danas imamo Imunološki zavod imali bismo i realnu mogućnost sudjelovati u stvaranju novog cjepiva za CoV2 s tehnologijama iz Hrvatske.

- Vjerujem da su mnogi znanstvenici, stručnjaci, ali i šira javnost pogođeni ne samo činjenicom da smo gotovo potpuno ugasili i uništili Imunološki zavod u Hrvatskoj, nego još više načinom na koji je to napravljeno: potpunom nebrigom i čak ponekad aktivnim radom urušavanja takve institucije - kazao je Đikić za tportal te dodao da je očigledna politička odgovornost na svim razinama.

 

>> VIDEO Dragan Primorac: Vjerojatno su djeca ključni prenositelji virusa

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

TU
tulipani
08:38 21.04.2020.

naknadna pameti skupa li si........u kakvim si odnosima s onim silobrčićem koji je uništio imunološki.jesi li se založio da akademija iz svoga članstva isključi lika pod čijim ravnanjem je imunološki izgubio dozvole za proizvodnju cjepiva.ili ti to bit će ,,nisi znao, što si radio kad je prodavana pliva.jesi li išta o tome znao......,.... Akademici Davorin Rudolf i Vlatko Silobrčić su mi spomenuli da bi me željeli pozvati na predavanje u HAZU-u. Rekao sam da sam načelno za svaku inicijativu u kojoj mogu promovirati znanost i svoje znanstvene projekte te da ću se rado odazvati. No, nakon toga nismo o tome više komunicirali - kazao je Đikić.

ZE
Zambija export-import
08:32 21.04.2020.

Uvijek se osjećam pametnije kad pročitam Đikića. Kaže da bi mogli stvarati svoje cjepivo da imamo pogon u kojem se može stvarati cjepivo. Briljantni zaključak, ja se toga nikad ne bih sjetio. Što bi tek bilo da imamo svoju tvornicu za svemirske brodove, možda bi mogli proizvoditi...hm, ne pada mi na pamet što.

IK
ikbmibm
09:10 21.04.2020.

Evo ga opet,da nas prosvjetli