Foto: Željko Lukunić/PIXSELL Deset milijuna kuna za opremu informatičkih učionica

Deset milijuna kuna za opremu informatičkih učionica

29. 08. 2017. u 07:00 4

Deset milijuna kuna – okvirni je to iznos koji će se uložiti samo u opremu nužnu za uvođenje obvezne informatike za učenike koji će pete i šeste razrede upisati školske 2018./2019. godine.

HNS odlučio: 'Od iduće školske godine moramo početi s pilotom kurikularne reforme'

Informatičke učionice tako će se opremati po modelu po kojem je računalima opremljeno 150 osnovnih škola koje su već uključene u projekt e-škola, a novac za opremu, osim iz proračuna, povlačit će se i iz fondova EU. Konačne su to odluke i konkretni potezi ministrice obrazovanja Blaženke Divjak u kontekstu nastavka kurikularne reforme koja će biti uvođena parcijalno.

Osim novca za opremu i računala novac će biti potreban i za plaće dodatnih nastavnika informatike – uz trenutačno zaposlenih 800 profesora, barem prema prvim predviđanjima, bit će u prvoj godini uvođenja novoga obveznog predmeta potrebno zaposliti najmanje 80 novih nastavnika.

Novac je potreban i za edukaciju postojećih profesora, a sati informatike koji će se u spomenutoj školskoj godini znatno povećati provodit će se po sadržaju koji je za predmet informatike izradila Lidija Kralj, nedavno imenovana pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja i donedavna profesorica matematike i informatike u Osnovnoj školi Veliki Bukovec.

Kurikul je pripremila još u timu Borisa Jokića, a do njegove primjene u sljedećoj školskoj godini u taj će predmet biti dodani komentari iz javne rasprave i, kako su poručili iz Ministarstva, “određene manje izmjene”. 

NE KRIJU Crna Gora poslala objašnjenje zašto je iskopirala kurikulum iz Hrvatske

Reforma na čekanju Sukob Vican – Divjak može raspetljati jedino premijer

Reforma obrazovanja Tko je Dijana Vican? Ključna figura na nacionalnoj obrazovnoj sceni od 2005.

ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti
pogledajte na vecernji.hr
  • 23:10 16. rujna 2017.

    Ipak se kreće: nema više Vicanice. Sad će Štromarovci prosvijetliti Hrvatsku........

  • 13:50 2. rujna 2017.

    Mislim da Divljakuša nema pojma o čemu govori! 10.000.000,00 kuna za informatizaciju svih škola je kap u moru! Prema postojećem DPS-u (Državni pedagoški standard) u kabinetsku nastavu može biti uključeno maksimalno 14 učenika. Dakle, za sve osnovne škole treba nabaviti ...

  • 19:03 30. kolovoza 2017.

    Ministrica obrazovanja Divjak uvodi u pete i seste razrede Osnovne skole Informatiku kao obvezni predmet. Pitamo se da li je g. Ministrica pala s Marsa ili iz Bosne. Gospoda ocito nema pojma o Hrvatskom obrazovanju. Kada su se u EU ...

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".