Bivši predsjednik SAD-a objavio kandidaturu

DeSantis prvi put napao Trumpa i naznačio da će mu se suprotstaviti

Foto: OCTAVIO JONES/REUTERS
Former U.S. President Donald Trump makes an announcement at his Mar-a-Lago estate in Palm Beach
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS
Former U.S. President Donald Trump announces he will run for president in 2024 at his Mar-a-Lago estate in Palm Beach
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS
Former U.S. President Donald Trump announces he will run for president in 2024 at his Mar-a-Lago estate in Palm Beach
17.11.2022.
u 15:30
Trump je objavio da “povratak Amerike počinje upravo sada” i da će baš on spriječiti Joea Bidena u reizboru
Pogledaj originalni članak

Bivši američki predsjednik Donald Trump objavio je u srijedu na svom luksuznom imanju Mar-a-Lago na Floridi da će se ponovno natjecati za predsjednika Sjedinjenih Država, unatoč činjenici da se njegov prvotni plan izjalovio.

Požurio s objavom

Naime, Trump je planirao na valu očekivanog “crvenog tsunamija”, odnosno trijumfalne pobjede Republikanske stranke na kongresnim izborima, objaviti i svoju predsjedničku nominaciju, ali ta je pobjeda uglavnom izostala, a republikanci su osvojili samo Zastupnički dom, i to iznimno tijesno, no Trump svejedno ne odustaje od kandidature, premda je on i glavni krivac za taj neuspjeh, s obzirom na to da je upravo on stranci nametnuo 300-tinjak ekstremnih kandidata koji su uglavnom doživjeli potop na izborima. Međutim, Trump nije od onih koji priznaju svoje pogreške.

U još jednom borbenom govoru pred brojnim sljedbenicima i novinarima, Trump je objavio da “povratak Amerike počinje upravo sada” i da će baš on spriječiti Joea Bidena u osvajanju još jednog mandata, hvaleći svoje političke uspjehe i oštro se obrušivši na demokrate. Prije toga je Trump saveznoj izbornoj komisiji predao potrebnu izbornu dokumentaciju, i to dvije godine prije predsjedničkih izbora, koji su zakazani za 5. studenoga 2024.

Trump je požurio s objavom kandidature, čime želi ostvariti nekoliko ciljeva. Na prvom su mjestu oni pravni, jer se američki tužitelji u pravilu pridržavaju pravila prema kojem se u predizborno vrijeme ne pokreću postupci koji bi mogli utjecati na izbore. Međutim, to se odnosi na dvomjesečno razdoblje uoči izbora, a ne dvije godine prije izbora, no Trump možda i u ovom slučaju misli da u njegovu slučaju vrijede posebna pravila, osobito u situaciji kada mu nad glavom visi nekoliko optužnica.

Prva optužnica, koja je i najvjerojatnija, odnosi se na postupak zbog neovlaštenog odnošenja povjerljivih dokumenata iz Bijele kuće, ali tu je i postupak zbog poticanja napada na Kongres 6. siječnja 2021., kao i istraga zbog pritiska na državne službenike u Georgii da mu osiguraju glasove koji su mu 2020. nedostajali za pobjedu.

Drugi je cilj politički. Ranom objavom kandidature Trump pokušava ušutkati eventualne protukandidate u Republikanskoj stranci, u kojoj postupno sazrijeva uvjerenje da stranka s Trumpom ne može ponovno osvojiti Bijelu kuću, što potvrđuju i rezultati kongresnih izbora, jer Trumpov ekstremizam odbija umjerene birače, bez čije potpore nije moguće pobijediti. Trump također očajnički treba svjetla reflektora, budući da je zbog širenja laži o izborima i napada na Kongres izbačen s Twittera i Facebooka. Trump medije treba zbog napada na Rona DeSantisa, zasad najozbiljnijeg potencijalnog protukandidata za nominaciju, iako drugih baš i nema, što znači da Trumpova taktika daje rezultata.

”Pogledaj rezultate”

DeSantis je napokon prvi put jasno uzvratio Trumpu i odbacio njegove napade. Poručio mu je da bi mu bilo bolje da pogleda rezultate zadnjih izbora, na kojima je on ostvario uvjerljivu pobjedu na Floridi i koja je u njegovu mandatu postala republikanska utvrda, dok će Trump, kako je kazao, teško privući neovisne birače.

Ova je izjava prva jasna naznaka da će se DeSantis suprotstaviti Trumpu. Iako se atmosfera u stranci postupno mijenja u DeSantisovu korist, što je i razumljivo, jer DeSantis je puno ozbiljnija prijetnja demokratima, to ipak još ne znači da Trump nema realne mogućnosti osvojiti republikansku nominaciju.

VIDEO: Erdoğan zaprijetio Grčkoj: 'Mogli bi doći iznenada jedne noći'

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
21:09 17.11.2022.

Amerikanci mnogo lakše izaberu presdnika u drugom državama . Dok u svojoj nemogu . Neka pitaju Vučića kako se to radi