nove intervencije vlade

Dekanić: Gorivo vjerojatno može koštati i 50 kuna po litri ako rat u Ukrajini potraje

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Ivan Pandžić i Igor Dekanić u studiju 24sata
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Konferencija "PLIN – Energent budućnosti" u organizaciji Večernjeg lista
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Zagreb: Konferencija 'Zeleni plan u hrvatskome gospodarstvu – energetika: OTPORNOST U KRIZI'
19.06.2022.
u 21:11
Ako potraje rat u Ukrajini, ako se pretvori u veliki rat, vjerojatno može i to. Cijene će rasti dok traje intenzitet borbi u Ukrajini ovakav kakav je sad. Čim počinju pregovori, cijene će krenuti dolje- objasnio je Dekanić te navodi kako su moguće i nestašice goriva no vjeruje kako će EU, ali i Hrvatska osigurati i druge dobavne pravce.
Pogledaj originalni članak

Premjer Andrej Plenković danas je u Banskim dvorima okupio ministre financija i gospodarstva kako bi se odlučilo kako će vlada intervenirati u cijene goriva. Ujutro će se održati telefonska sjednica vlade, a nakon toga će javnost biti upoznata što će biti poduzeto.

Igor Dekanić, profesor na  Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu za Novu TV je kazao kako ''bi teško učinio nešto drugačije nego što će učiniti vlada.

-Vjerojatno će intervenirati u onim maksimalnim granicama koje joj omogućuju proračunska sredstva. Vjerojatno će nešto smanjiti trošarina, hoće li dirati PDV ili ne - ja čak više vjerujem da neće- dodaje je Dekanić dok su trošarine ograničene pravilima EU-a

-To je ograničeno, no to je jedina realna opcija. Sve druge opcije bi vodile još većem zadiranju u tržišne uvjete i tržišne odnose koje, kad učinite danas, mogu vam donijeti korist za mjesec ili dva, ali veću štetu za pet ili šest mjeseci ili godinu dana- objasnio je Dekanić dok neki smatraju da vlada ne bi trebala intervenirati nego pustiti tržište da odradi svoje.

-Svako povećanje cijena nafte i povećanje cijena goriva dovodi do povećanja marži. Trgovcima su u interesu što veće marže, ali Vlada je odlučila intervenirati jer su sve europske vlade odlučile ipak intervenirati, nalazimo se u energetskoj krizi kakvu nismo imali 48 godina.

Na pitanje bi li vaučeri za energente poput struje i plina bili opcija, Dekanić odgovara kako bi.

-U nekoj fazi socijalnih mjera, bi. Ali ovakve socijalne mjere kao vaučeri, prije svega, su kratkog daha. Drugo, mogu dovesti do velike korupcije i treće - imaju vrlo ograničen tržišni doseg- ističe Dekanić te dodaje kako bi gorivo moglo doći i na 50 kuna po litri.

-Ako potraje rat u Ukrajini, ako se pretvori u veliki rat, vjerojatno može i to. Cijene će rasti dok traje intenzitet borbi u Ukrajini ovakav kakav je sad. Čim počinju pregovori, cijene će krenuti dolje- objasnio je Dekanić te navodi kako su moguće i nestašice goriva no vjeruje kako će EU, ali i Hrvatska osigurati i druge dobavne pravce. 

-Hrvatska ima svoje naftovode, ima svoje luke, Hrvatska može osigurati naftu s Bliskog i Srednjeg Istoka, naravno, drugo je pitanje po kojoj cijeni- zaključio je Dekanić.

Životni intervju - Eduard Galić

S Krležom sam provodio dane u razgovorima o smrti, a kad je nabrajao Titove zasluge, rekao mi je: ​“I Srbima je oduzeo Kosovo”

Postoje snimanja koja idu teško i ona koja idu jako glatko. Kad sam dodijelio ulogu Borisu Dvorniku, imao je jednu scenu gdje su ga pripadnici takozvanog zelenog kadra svukli gotovo do gola u zimskim uvjetima, a on je trebao izgovoriti golemi monolog u trajanju od gotovo sedam minuta. Znao sam da Boris teško uči tekst, kao i pokojni Fabijan Šovagović: s njima sam uvijek imao problema oko teksta, iako nisu bili jedini. Obojica su strašno dobri glumci, ali uvijek bi im teško išlo pamćenje dugačkih tekstova.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

IC
ICCO
21:59 19.06.2022.

Ishlapjelo beznačajno laprdalo uznemirava javnost.

DU
Deleted user
21:40 19.06.2022.

Kakvih 50kn nisu ti sve na broju, naftne kompanije će se nacionalizirati ako cijene neće na dolje jer je energija državni interes.

ZA
zarko815
22:29 19.06.2022.

Dekanićje orjunaško smeće savetnik dikobraza kojemu ništa ne smetaju zločini, ubijanja i uništavanje Ukrajine. Takva gamad koja širi paniku , defetizam sramota je hrvatskog naroda