'Prekomanda'

Božinović će i kao ministar biti politički gromobran Plenkoviću

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Davor Božinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Davor Božinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Davor Božinović
10.06.2017.
u 11:03
Plenkoviću je važno da MUP preuzme osoba koja će biti ravnopravna kolegama iz EU i sposobna predstavljati interese Hrvatske
Pogledaj originalni članak

Jedna od najzanimljivijih “rekonstrukcija” nove Vlade Andreja Plenkovića je postavljanje njegova najpovjerljivijeg suradnika, čovjeka iz sjene i dosadašnjeg predstojnika Ureda predsjednika Vlade, Davora Božinovića na poziciju ministra policije. Već u vrijeme kada je s Mostom formirao svoju prvu Vladu, Plenković ju je želio učiniti jakom (i to mu je uspjelo koliko su to tadašnje okolnosti dopuštale, a nisu) i Božinovića postaviti za ministra.

Šef 7. uprave MVP-a

Sada su se okolnosti promijenile, pa očito želi da MUP preuzme ozbiljna, relevantna, iskusna i vrijedna osoba, kakvom on smatra upravo Božinovića. Plenkoviću je pritom važno, osim što ima veliko povjerenje u njega, da tako važno ministarstvo preuzme obrazovana osoba, s iskustvom u međunarodnoj diplomaciji i komunikaciji, u kojima će Božinović biti ravnopravan svojim kolegama u EU i sposoban predstavljati državne interese i u komunikaciji s Europskom komisijom. Božinović nasljeđuje mostovca Vlahu Orepića, pa je i to valjda jedan od razloga što ga sada toliko “gaze” baš mostovci. U tim napadima najveći mu je “krimen” da je bio “Mesićev čovjek”, jer je u jednom dijelu svoje karijere, 2004. - 2005., bio predstojnik Ureda predsjednika Mesića. Uz to, oni koji ga kritiziraju vole mu spomenuti da mu je otac bio kapetan fregate u JRM, a da je njemu prvi posao 1987. bio rad u zagrebačkom “vojnom odsjeku (regrutacija)”. Zanimljivo, no Orepiću, koji je, pak, bio zastavnik JNA, to nije bila moralna prepreka da postane “prvi policajac” u Vladi. Zbog ovog dijela svoje povijesti 55-godišnji Božinović, inače rođen u Puli, no po roditeljima podrijetlom iz Boke kotorske, biti će kasnije i na udaru HDZ-ovih jastrebova.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Božinović početkom 90-ih preuzima Novačku komisiju u Ministarstvu obrane, a u diplomaciju ulazi 1994. Do 2005. već je stekao iskustva u obavljanju brojnih diplomatskih funkcija. Od savjetničkih, konzularnih, veleposlaničkih, do funkcije pomoćnika ministra. Potkraj mandata ministra Mate Granića postaje i šef tzv. 7. uprave MVP-a, koja je obavljala obavještajne poslove. Premda je sam jednom kazao da je u HDZ-u bio još 90-ih, ponovno ulazi u stranku u vrijeme i na poziv Jadranke Kosor, 2011. godine, i postaje ministar obrane. Najznačajniji poslovi na kojima je radio bili su pregovori o ulasku Hrvatske u NATO i EU, a u to je vrijeme bio i šef naše bruxelleske misije pri NATO-u. Poslije je bio i HDZ-ov zastupnik u Saboru, ali se dolaskom Tomislava Karamarka njegova karijera “gasila”. No, samo politička, jer je postao profesor, predavač na dva fakulteta (poslijediplomski, studij diplomacije na Sveučilištu u Zagrebu i Veleučilištu Baltazar u Zaprešiću).

Iskusni diplomat

Kada je par dana uoči ulaska Hrvatske u EU Vlada Zorana Milanovića počela postavljati političku nagaznu minu odnosno lex Perković kako bi spriječila njegovo izručivanje sudu u Njemačkoj, Božinović s Davorom Stierom i još nekolicinom zastupnika organizira napuštanje sabornice. Plenkovićev je dugogodišnji suradnik, a o sebi rijetko govori. Kaže da je otvoren u komunikaciji, da nema neprijatelja ni u životu ni u politici. U razgovoru za “Večernji list”, govoreći o brzini zaokreta koji je pokrenula mala skupina, a koji se dogodio prošle godine u HDZ-u, prije no što će se dogoditi rujanska pobjeda na parlamentarnim izborima, objasnio je da “HDZ ne bi bio ono što jest, državotvorna stranka, da nema tu sposobnost prilagoditi se dominantnim okolnostima. HDZ se uvijek aktivira kad se u državi pokaže potreba da stvar u svoje ruke preuzme najsnažnija snaga na hrvatskoj političkoj sceni.” Iskusni diplomat je i kao šef Plenkovićeva kabineta više puta poslužio i kao politički gromobran, a poznat je i kao osoba koja ima sposobnost mirenja i povezivanja, što je pokazivao u pregovorima kako s mostovcima tako i s pregovaračima HNS-a. I kao ministar, teško da će se osloboditi dijela tih svojih savjetničkih zadaća koje su bile potrebne premijeru.

Sve o preslagivanju Vlade čitajte OVDJE.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

KO
komunikolog
11:16 10.06.2017.

Ovom članku samo fali naslov plaćeni oglas. Stvarno se pitam postoji li ipak mogućnost da netko ovako nešto napiše iz uvjerenja?

DU
Deleted user
11:10 10.06.2017.

Ocekujem vrlo brzo od Bozinovica i Plenkovica da vrate Mesica u HDZ-e.

DU
Deleted user
11:13 10.06.2017.

Znači Penzioneri Šeks i Mesić kadroviraju ministre po naputku gazde