Izbori u Vukovaru

Ivan Penava (HDZ) dobio najviše glasova, drugi krug 29. lipnja

Foto: Branimir Bradarić
Kandidat Ivan Penava izašao na glasovanje
Foto: Branimir Bradarić
Kandidat Ivan Penava izašao na glasovanje
Foto: Branimir Bradarić
Kandidat Ivan Penava izašao na glasovanje
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Prijevremeni izbori u Vukovaru
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Prijevremeni izbori u Vukovaru
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Prijevremeni izbori u Vukovaru
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Prijevremeni izbori u Vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
Prijevremeni izbori u Vukovaru
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Željko Sabo
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Željko Sabo
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Željko Sabo
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Dragan Crnogorac
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Dragan Crnogorac
15.06.2014.
u 21:45
Dosadašnji gradonačelnik Željko Sabo koji je u utrku ušao kao neovisni kandidat podržan od SDP-a osvojio je 36,88 posto glasova
Pogledaj originalni članak

HDZ je pobjednik  prijevremenih izbora koji su danas održani u Vukovaru. Njihov gradonačelnički kandidat Ivan Penava osvojio je prema neslužbenim rezultatima 47,44 posto ili 6539 glasova.

Dosadašnji gradonačelnik Željko Sabo koji je u utrku ušao kao neovisni kandidat podržan od SDP-a osvojio je 36,43 posto ili 5021 glas. Od ukupno 6 kandidata značajan rezultat ostvario je još Dragan Crnogorac predstavnik koalicije okupljene oko SDSS-a. On je osvojio 11,21 posto ili 1545 glasova.

Kada je riječ o gradskom vijeću, HDZ i koalicijski partneri, prema još uvijek neslužbenim rezultatima, imat će većinu u gradskom vijećuOni su osvojili 5953 glasa (43,19 posto) što će im donijeti 10 vijećnika. Koalicija stranka oko SDP-a ima 3080 glasova (22, 35 %) na osnovu kojih će imati 5 vijećnika u gradskom vijeću. Prema neslužbenim rezultatima, SDSS će također imati 5 vijećnika s obzirom da su osvojili 2793 glasa (20,27 posto) . Vijećnika će u gradskom vijeću po prvi put imati i HDSSB koji je osvojio 735 glasova ( 5,33%).

Drugi krug izbora za gradonačelnika biti će održan 29. lipnja. Pobjednik izbora Ivan Penava nakon objave rezultata zahvalio je glasačima na potpori te ih pozvao da za 2 tjedna ponovno izađu na izbore. Istakao je da je ovo veliki rezultat te da je dosta da Vukovar bude grad slučaj kao što je bio dosad. Posjetio je i da je i dosadašnji gradonačelnik Željko Sabo upleten u više afera radi kojih mu se i sudi. Na izbore je danas izašlo ukupno 13.782 birača što je ravno 50 posto biračkog tijela. 

Dobra izlaznost, do 16 sati izašlo 32,89 posto birača

Dobra izlaznost na prijevremenim izborima u Vukovaru nastavljena je i u popodnevnim satima. Prema službenim podacima Gradskog izbornog povjerenstva do 16 sati na birališta u Vukovaru izašlo je 32,89 posto birača ili 8929 glasača. Usporedbe radi do 16 sati na prošlogodišnjim redovitim izborima svoju građansku dužnost ispunilo je 32,73 posto građana. Međutim, gledajući broj birača prošle godine je, unatoč manjem postotku, glasovao veći broj birača. Razlog tome je što je u proteklih godinu dana radi zakonskih odredbi birački popis u Vukovar manji za 599 birača. Prošle godine na popisu je bilo 27 747 birača, a ove godine na istom popisu nalazi se 27 148 birača.

Prema službenim podacima Gradskog izbornog povjerenstva do 11 sati na prijevremene izbore u Vukovaru izašlo je 15,2 posto upisanih birača, ili 4200 glasača. Izlaznost na ovim izborima gotovo je identična izlaznosti na prošlogodišnjim redovitih lokalnim izborima. Naime, tada je do 11 sati glasovalo 15,41 birača, odnosno, 4276 osoba. Prije godinu dana do 16 sati na birališta je izašlo 32,73 posto birača (9079 glasača) dok je ukupno glasovalo 48,44 posto glasača ili oko 15 000 Vukovaraca.

Popis birača na ovogodišnjim prijevremenim izborima broji 27148 osoba ili 599 birača manje u odnosu na prošlu godinu kada se na popisu nalazilo 27747 osoba. Na 32 izborna mjesta danas će Vukovarci birati između osam listi kandidata za Gradsko vijeće i šest kandidata za gradonačelnika Vukovara. Bira se ukupno 21 član Gradskoga vijeća koje je u proljeće ove godine raspušteno jer nisu donijeli proračun za 2014. godinu.

Šest kandidata

Kandidati za gradonačelnika su Dragan Crnogorac (SDSS-SNS-NSS), Andrej Georgievski (grupa birača), Slavko Mirnić (Naša stranka), Ivan Penava (HDZ-HSP AS- HČSP-DC-BUZ), Željko Pinjuh (grupa birača) i Željko Sabo (grupa birača).

Pred Vukovarcima je osam kandidacijskih listi za Gradsko vijeće te šest kandidata za gradonačelnika Vukovara. Već od prvih sati, od kako su otvorena birališta, zamjećuje se velik odaziva birača koji su došli ispuniti svoju građansku dužnost. Iz svih političkih opcija navode kako se očekuju i ove godine velika izlaznost birača. Do sada je najveća izlaznost zabilježena na prošlim redovitim lokalnim izborima kada je na biralište izašlo oko 15 000 glasača.

Prijevremeni izbori održavaju se jer Gradsko vijeće niti iz tri pokušaja nije uspjelo izglasati proračun za 2104. godinu. Radi toga je Vlada RH donijela odluku o raspuštanju Gradskoga vijeća i razriješenju gradonačelnika Vukovara.

Ivan Penava, kandidat koalicije stranaka okupljenih oko HDZ-a glasovao je oko 8.30 sati. Rekao je da očekuje pobjedu u prvom krugu, ali i da su spremni za nastavak kampanje i drugi krug ako bude potrebno. Istakao je da će njegovi prvi koraci, ukoliko bude izabran za gradonačelnika, biti usmjereni prema poboljšanju stanja u gospodarstvu.  

Projekt rušenja Sabe

Oko 10 sati na biračko mjesto izašao je i Dragan Crnogorac, kandidat koalicije stranaka okupljenih oko SDSS-a. Crnogorac je rekao da očekuje da će nakon ovih izbora Vukovar dobiti vodstvo te da više neće dozvoliti da dođe do prijevremenih izbora. Rekao je da je Vukovar izgubio godinu dana te da to nikome nije trebalo. Na upit novinara misli li da postoji mogućnost da Srbin postane gradonačelnik Vukovara rekao je da se ne bi ni kandidirao da tako ne misli.

U 11 sati na biračko mjesto u pratnji supruge izašao je i Željko Sabo, koji na izbore izlazi kao nezavisni kandidat podržan od strane koalicije stranaka okupljenih oko SDP-a. Istakao je da ne očekuje rješenje u prvome krugu, da je to nemoguća misija te da ovo nisu izbori nego projekt rušenja Željka Sabe. Još jednom je ponovio kako mu je kod ovih izbora najteže bilo donijeti odluku o kandidaturi, ali da je to napravio radi Vukovaraca i njihovih zahtjeva da ne odustane. Na kraju je dodao da je sve na njima i na božjoj volji.

>> Izbori za Vukovar: Sabo, Penava ili Crnogorac?

>> Sabo: Ostalih 13 političkih opcija potcijenilo je Vukovarce

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 69

KN
knezica
09:14 15.06.2014.

Vukovarci moji dragi. Danas vam je ponovno ispit zrelosti, "dan D" za vašu budućnost! Nemojte dozvoliti da netko pljuje po grobovima vaših i naših najmilijih. Izađite na izbore svi do jednoga i birajte hrvatsku opciju. Ne dajte da vama upravljaju oni koji su klali i ubijali niti oni koji su sa njima šurovali i koji vam i dan danas sipaju sol na rane. Mi smo uz vas u mislima, a vi budite budni. Svaki glas je važan.

Avatar navijač
navijač
09:15 15.06.2014.

Danas u Vukovaru izbore dobija Hrvatska opcija a građanska i srpska gube naravno !!

L0
luena 01
09:19 15.06.2014.

Ivan Penava... jednom smo imali srbina za gradonacelnika (V.Stanimirovic) znamo kako nam je bilo... srbi na svim vodecim funkcijama a hrvati i ostali podcjenjivani nizerazredni poslovi... da dulje ne nabrajam .D.Crnogorac se okrece ko vjetrenjaca ide tamo gdje misli da ce i on proci ,pamet u glavu dragi moji .poslije kise kod nas nema sunca za vas,kisom ce nastaviti ako on bude gradonacelnik u sto ne vjerujem ,nema sanse...