PRIJEPORI OKO SPOMENIKA KULTURE

Crkvu-džamiju u Jajcu obnoviti tako da jedan dio bude crkva, a drugi džamija

Foto: Fuad Čurčić/Wikipedia
Crkvu-džamiju u Jajcu obnoviti tako da jedan dio bude crkva, a drugi džamija
04.05.2019.
u 10:56
Objekt se, naime, od 2007. godine nalazi pod ingerencijom Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca
Pogledaj originalni članak

Prijepori između Bošnjaka i Hrvata oko jajačke crkve-džamije vode se već dugo, a situacija se dodatno zakuhava otkad je glavni imam Zehrudin Hadžić poslao ultimatum Anti Brtanu, novopridošlom upravitelju objekta, u kojem mu daje rok od sedam dana za predavanje ključeva objekta.

Objekt se, naime, od 2007. godine nalazi pod ingerencijom Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, na čijem čelu se Brtan trenutačno nalazi.

Budući da se u medijima pojavila informacija da Brtan odbija predati ključeve iako za to nije ovlašten, on je odlučio uputiti otvoreno pismo u kojem poziva na dijalog, a s obzirom na to da se radi o zajedničkom kulturno-povijesnom nasljeđu, podsjetio je i da je briga o ovom nacionalnom spomeniku obveza ne samo agencije već svih građana Jajca te da stoga to što se od njega traži izlazi izvan okvira njegove nadležnosti.

– Ako su htjeli ključeve, onda su ih mogli tražiti od mojih prethodnika Bošnjaka na čelu agencije jer se ovako može steći dojam da je zahtjev motiviran mojom nacionalnošću. Iskreno se nadam da nije tako – poručio je Ante Brtan dodajući da mu oni nisu ni dali ključeve.

Nagađa se da je crkva sv. Marije izgrađena između 12. i 13. stoljeća, a obnovili su je franjevci koji su na to područje došli u 14. stoljeću te su je upravo oni posvetili Blaženoj Djevici Mariji. Nakon otomanskih osvajanja, 1528. pretvorena je sultan Sulejmanovu džamiju te je sada katastarski vlasnik toga zemljišta Islamska zajednica. Dok lokalna Katolička crkva i hrvatske političke stranke tvrde da oni trebaju upravljati tim objektom jer se radi o crkvi, Islamska zajednica i bošnjačke stranke tvrde da je u pitanju džamija i pozivaju se na katastar.

Brtan je predložio kompromis po kojemu bi ovaj objekt koristile obje zajednice. Tako predlaže da se vanjski dio obnovi u izvornom obliku, a unutarnji onako kako su ga koristile obje vjerske zajednice u različitim vremenskim razdobljima. Kao da situacija nije već dovoljno složena, predložio je uključivanje i pravoslavne crkve u BiH pozivajući se na njihovu povijesnu povezanost s crkvom.

Video: Na Markovu trgu održana vježba Počasne vatrogasne postrojbe

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 38

KO
komar64
11:13 04.05.2019.

To je suživot koji nude bošnjaci pogotovo vezano je kao što je sadašnji hodža zehrudin....samo otimati i stvarati mržnju...radi toga je i izabran, jer drugih kvalitete, pogotovo ljudski nikada nije ni imao.

Avatar Dixie_land
Dixie_land
12:02 04.05.2019.

Onda je bolje nikako ne obnavljati. To je crkva i nikakva džamija ne dolazi u obzir.

DR
Drmiha
12:52 04.05.2019.

Svi oni koji drže malo do svoga individualnog identiteta bi trebali znati da se Jajce spominje još u 13 stoljeću i kao takvo da je pripadalo Kraljevini Hrvatske. shodno tomu je Jajce jedno od najstariji katolički župa ne samo u BiH nego i u Hrvatskoj. Jako je bitno naglasiti da je Jajce još od polovice 14 stoljeća bilo banovina što znači da nije bilo okupirano od turaka. Pa ako sada malo razmislimo onda lako zaključimo da sve što je pokradeno u proteklim vremenima su pokrali poturice a ne turci, i zato argumenti ovoga ,,efendije" su notorne laži