INTERVJU Državna tajnica brani američkog predsjednika na odlasku

Condoleezza Rice: Ljudi će uskoro biti zahvalni za sve što je Bush učinio

29.12.2008.
u 09:56
Pogledaj originalni članak

Dvije najutjecajnije žene u životu američkog predsjednika Georgea Busha - prva dama Laura Bush i državna tajnica Condoleezza Rice sasvim su očekivano stale u obranu predsjednika na odlasku koji se tijekom svoga osmogodišnjeg mandata na čelu Amerike borio s mnogobrojnim kritikama.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je kako će unatoč niskoj podršci javnosti, američkom predsjedniku Georgeu Bushu svi uskoro biti zahvalni.

- Bush se suočio s najtežim krizama od Drugoga svjetskog rata. Mislim da će ova generacija vrlo uskoro biti zahvalna Bushu za sve što je učinio za svoju zemlju kao predsjednik - rekla je Rice u intervjuu za CBS.

Unatoč kritikama nada se pozitivnoj ocjeni
Državna tajnica sigurna je da će Bushova administracija, unatoč mnogobrojim kritikama, u konačnici biti pozitivno ocijenjena. Na pitanje što misli o povjesničarima koji kažu da je Bush jedan od najgorih američkih predsjednika, Rice je samo kratko rekla "oni su loši povjesničari".

Kritike svjetskih diplomata da Amerika više nije voljena zemlja u svijetu Rice je također odbacila, rekavši "ako te ne kritiziraju, to znači da nešto ne radiš dobro".

Izbor Obame je ključni trenutak za sve
Istaknula je kako odnosi SAD-a s, primjerice, Indijom, Brazilom i drugim latinskoameričkim zemljama nikada nisu bili bolji.


Novoizabranoga američkog predsjednika Baracka Obamu Rice je ocijenila kao ključni trenutak za povijest SAD-a, ali i ostatka svijeta.

Istaknula je kako Amerika još uvijek ima rasnih problema.
- Došli smo do trenutka kada više ne gledamo osobu i govorimo 'on je crnac i zato je takav kakav je'. To je veliki korak naprijed - dodala je.

Osvrnula se i na kritke upućene vođenju vanjske politike. Izjavila je kako politika nije izbor za popularnost te da su se sve odluke donosile u nacionalnom interesu, no priznala je da su se neke stvari mogle drukčije napraviti, no da je sada kasno.

Uživala radeći za Busha
- Ja sam tu da donosim teške odluke, predsjednik je tu da donosi teške odluke i to smo i činili. Neke stvari bih ipak napravila drukčije, ali mi si ne možemo priuštiti takav luksuz - priznala je Rice.

Rice (54) izjavila je kako joj je bio užitak raditi u Bushovoj administraciji proteklih osam godina.
- Nema veće časti nego služiti svojoj zemlji - zaključila je. Kada službeno odstupi s dužnosti državne tajnice, Rice će se posvetiti pisanju dviju knjiga - jedna će biti političke tematike, a druga će biti posvećena njezinim roditeljima.

Laura Bush brani supruga
Prva dama SAD-a Laura Bush u međuvremenu je nastupila na televiziji Fox i također stala u obranu svoga supruga, rekavši kako njegova politika nije bila promašaj.

Osvrnula se i na nedavni incident kada je irački novinar Busha gađao cipelom.
- To mi nije bilo zabavno jer se radilo o napadu. Mislim da je ovo dokaz da su Iračani danas puno slobodniji. Predsjednik je to sve shvatio kao šalu. Na svu sreću vrlo je brz - dodala je prva dama Amerike.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr