PREPUCAVANJE DISTRIBUTERA

Čitatelji zakinuti zbog Tiska i Pošte

16.01.2006.
u 16:54
Pogledaj originalni članak

Već uhodana praksa u distrubiciji dnevnih novina preko poštanskih poslovanica diljem Hrvatske, pri čemu je prednjačio Večernji list, ukinuta je potkraj prošle godine zbog neriješenih poslovnih odnosa HP-a i najvećeg hrvatskog distributera Tiska. Time je uskraćena mogućnost  tisućama čiatelja da dođu do svojih novina jer je poštanski ured u njihovim naseljima i selima jedino mjesto gdje mogu kupiti novine.

Naime, Hrvatska pošta raskinukla je ugovor s novinskim distributerom Tiskom koji je vrijedio do početka rujna prošle godine. Pošta je našla više razloga zbog kojih ne može prodavati dnevne novine,  pa tako i Večernjak, u svojim poslovnicama. HP prodaje samo dnvene novine i ima navodno enormno visoke rabate s obzirom na ukupan godišnji promet. Tiskovine dostavlja u 225 ureda od kojih 147 prodaju manje od 1.000 primjeraka, odnosno imaju manji mjesečni promet od 1.692 kune.

HP ne želi dnevno vraćati remitendu već tjedno, a uvjetuje dnevni povrat naplatom kod Tiska. Zbog niza neriješenih poslovnih odnosa između dviju strana Tisak je HP-u predložio preinake za potencijalni novi ugovor. One se svode na to da HP izdvoji najveća prodajna mjesta na koja će Tisak ekskluzivno dopremati sve tiskovine, a ne samo dnevne, opremiti ih stalcima za novine, te utvrđiviti rabat sukladno ostvarenom prometu na pojedinim punktovima.

U nesuglasicma dvaju partnera u nepovoljan položaj dovedeni su čitaoci, pa Večernji list nastoji pod svaku cijenu omogućiti im da dođu do svoga primjerka novina. Ivica Lovrić, šef distribucije Večernjaka, kaže da će tražiti od Tiska, kojemu je povjerena distribucija oko 65 posto ukupne prodaje Večernjeg lista, da pronađe način kako riješiti nesporazume s  HP-om, te omogući čitaocima da dođu do svojih novina. Nije bitno koliko je to primjeraka, mi hoćemo da nitko tko želi kupiti naše novine ne bude zakinut, a sada jest ako je poštanski ured jedino prodajno mjesto - kaže Lovrić.

Iz Tiska preko Agencije za odnose s javnošću poručuju da su  poslali novu ponudu HP-u. Ponuda Tiska svodi se na opisane uvjete, dakle Tisak želi sve tiskovine koje inače prodaje na svojim kioscima plasirati i preko poštanskih ureda. Ponuda je poslana sredinom prosinca, ali odgovora još nema.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr