KRAJ NEPOŠTENIH PRAKSI TRGOVACA?

Cijene mesa, mlijeka, kruha... moći će se sniziti najviše 34%

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Mlade djevojke na Dolcu prodaju voće i povrće
28.08.2021.
u 22:45
Pravilnik o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima od 2. rujna trebao bi zaustaviti dampinške cijene
Pogledaj originalni članak

Nastavno na izmjene i dopune Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, koje na snagu stupaju 1. rujna, dan poslije u primjeni će biti i Pravilnik o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, pokvarljivim te proizvodno i tržišno osjetljivim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da se u cilju zaštite proizvođača pravilnik odnosi na poljoprivredne i prehrambene proizvode koji su od vitalnog značenja za održivost poljoprivrede (mlijeko i mliječni proizvodi, svježe goveđe/teleće, svinjsko i meso peradi, svježe voće i povrće, brašno i kruh, šećer, biljna ulja u prehrani).

Prodaja tih proizvoda po dampinškim cijenama, kao i “akcijanje” na štetu proizvođača i dobavljača po cijenama koje su za krajnjeg potrošača niže za više od 34% od stvarne prodajne cijene, smatrat će se nepoštenom trgovačkom praksom. Inače, izmjenama i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi osigurava se dosljedno ispunjavanje zadaće usklađivanja s EU Direktivom 2019/633, koju do 1. studenoga moraju početi primjenjivati sve članice EU.

– Proširuje se obuhvat proizvoda u odnosu na stari zakon, pojedini pojmovi usklađuju se i ujednačavaju s direktivom, promjenom praga ukupnog godišnjeg prihoda proširuje se obuhvat adresata na koje se odnosi zakon, a svi kupci i s njima povezana društva s ukupnim godišnjim prihodom iznad 15 milijuna kuna ulaze u obuhvat zakona – tvrde iz ministarstva.

Preciznije se uređuje obveza postojanja pisanog ugovora između kupca i dobavljača te pravila i odgovornosti vezana za izdavanje računa i otkupnog bloka. Vrste nepoštenih praksi s 33 povećane su na 43, a kao novost uvode se i nenajavljene pretrage te zaštita identiteta stranke pa se očekuje veći broj prijava potencijalnih nepoštenih trgovačkih praksi. Za provedbu zakona nadležna je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

VIDEO Milanović: Mjere više nemaju smisla, ja bih radio kao Švedska

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

FR
franc251
23:01 28.08.2021.

Zakon o poljoprivrednim proizvodima Ne može utjecat na cijene u trgovinama! Njih određuje tržište.

LL
lijepa_li si
22:59 28.08.2021.

treba stati na kraj nepoštenoj trgovačkoj praksi i cijene dignut 34%. ljudilo!

GO
goodbadugly
00:28 29.08.2021.

To ćemo platiti cijenu ulaska u šengen i valute euro.