13 kandidata

Čelnici općinskog, županijskog i Visokog kaznenog suda 31. ožujka

Foto: PIXSELL
Čelnici općinskog, županijskog i Visokog kaznenog suda 31. ožujka
25.03.2021.
u 10:15
Ivan Turudić i Lana Petö Kujundžić konkuriraju za predsjednika Visokoga kaznenog suda, Krešimir Devčić i Maja Štampar Stipić za predsjednika zagrebačkoga Županijskog suda
Pogledaj originalni članak

Dok politički vrh države već nekoliko mjeseci “ratuje” oko izbora čelnog čovjeka Vrhovnog suda, zanemaruje se da čelne ljude mjesecima nemaju ni zagrebački Županijski sud, koji je najveći sud u zemlji, te Visoki kazneni sud (VKZ), koji je počeo raditi 1. siječnja ove godine.

Oba ta suda sada imaju vršitelje dužnosti, pa je na zagrebačkom Županijskom sudu to sudac Vjeran Blažeković, a na VKZ-u sudac Ivan Turudić. Koji je do kraja prošle godine bio predsjednik zagrebačkoga Županijskog suda.

Razgovori sa svima

No ta bi se situacija trebala promijeniti 31. ožujka kada bi se na sjednici Državnog sudbenog vijeća (DSV) trebali obaviti razgovori s prijavljenim kandidatima, nakon čega će, ako je suditi po onome što piše na službenoj stranici DSV-a, biti izabrani predsjednici zagrebačkoga Županijskog suda i VKS-a, ali i predsjednica Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Prema objavljenom rasporedu, članovi DSV-a će najprije razgovarati s kandidatkinjama za predsjednicu Općinskog građanskog suda u Zagrebu, a riječ je o Nevenki Božinović Čupin, Petri Kuščević Fraculj, Jadranki Liović Merkaš i Silviji Sunčani Stubičar.

Razgovori sa spomenutim sutkinjama trebali bi potrajati od 9.30 do 10.30, nakon čega će na red doći kandidati za predsjednika zagrebačkoga Županijskog suda. Novi predsjednik ili predsjednica najvećeg suda u zemlji birat će se među šest kandidata: sutkinja Maje Štampar Stipić, Mirele Mijoč i Vlaste Feuš te sudaca Krešimira Devčića, Tomislava Aralice i dr. sc. Olivera Mittermayera. Natječaj za predsjednika zagrebačkog Županijskog suda raspisan je u ljeto 2020. i na njega se javilo osam kandidata.

No neki su u međuvremenu, a među njima je i sudac Blažeković, povukli svoje prijave, pa je na koncu ostalo šestero kandidata. Od navedenih kandidata suci Devčić i Mittermayer su suci istrage, sutkinja Štampar Stipić je sutkinja kaznenog odjela, dok su sutkinje Feuš i Mijoč te sudac Aralica s građanskog odjela. Sudac Devčić je i dugogodišnji glasnogovornik suda, svojevremeno je bio i predsjednik istražnog odjela, a i na prošlom natječaju za predsjednika suda bio je protukandidat sucu Turudiću. Sutkinja Štampar Stipić posljednjih godina sudila je i osudila Ivu Sanadera, Josipa Klemma i Željka Dolačkog.

Od početka ove godine, osim u kaznenim predmetima sudit će i predmetima ratnih zločina. Sudac Mittermayer je dugogodišnji istražni sudac, pa je tako među ostalim odlučivao i o istražnom zatvoru u predmetu Josipe Rimac te je nedavno ukinuo istražni zatvor njezinim suoptuženicima Milenku Bašići i Draganu Stipiću.

Tijekom godina, jedno kraće vrijeme je bio i raspravni sudac, a na natječaje za predsjednika zagrebačkog Županijskog suda se više puta javljao, te je 2011., kada je Ivan Turudić postao predsjednik suda tvrdio da mu se pogodovalo te je to pokušao osporiti i sudskim putem, no bez uspjeha. Javnosti je manje poznata sutkinja Feuš koja je u građanskom odjelu zagrebačkog Županijskog suda 2011., dok je sudac Aralica svojevremeno bio predsjednik Općinskog suda u Sesvetama. Sutkinja Mijoč bila je svojevremeno i predsjednica Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Izbor pod teretom afera

Zadnji na red za razgovor s članovima DSV-a doći će troje kandidata za predsjednika VKS-a, a riječ je o sutkinji Lani Peto Kujundžić te sucima Željku Horvatoviću i Ivanu Turudiću. Sudac Turudić poslove sudske uprave vezano za VKS obavlja od ožujka 2019., a prije no što je izabran za suca VKS-a, bio je predsjednik zagrebačkog Županijskog suda gotovo 10 godina. I njegovi protukandidati su prije dolaska na VKS bili suci zagrebačkog Županijskog suda.

Sutkinja Peto Kujundžić bila je predsjednica Odjela za mladež zagrebačkog Županijskog suda te je jedna od vodećih stručnjakinja u Hrvatskoj za maloljetničko pravo. Sudac Horvatović je prije dolaska na VKS bio dugogodišnji sudac zagrebačkog Županijskog suda. Zadnjih je godina bio sudac drugog stupnja, a posljednji veliki slučaj koji je vodio kao raspravni sudac protiv Branimira Glavaša i ostalih optuženih za ratni zločin u Osijeku, u kojem je izrekao i osuđujuću presudu. Kada razgovori sa svim kandidatima budu obavljeni DSV bi trebao izabrati troje predsjednika, a tko god to bio neće imati lagan posao. Jer pravosuđe sopće pod teretom afera i optužbi za korupciju koje dolaze iz usta osuđenog bjegunca Zdravka Mamića. 

NAJPRIJE ODLUKA O SUDBINI OSJEČKIH SUDACA ZVONKA VEKIĆA I DARKA KRUŠLINA

Prije no što odluči o tome tko će biti predsjednici triju zagrebačkih sudova, DSV bi trebao raspraviti te na koncu i odlučiti o zahtjevu Zvonka Vrbana, predsjednika Županijskog suda u Osijeku, koji je zatražio da se sa sudačke dužnosti privremeno udalje suci tog suda Zvonko Vekić i Darko Krušlin. Riječ je o sucima koji su posljednjih dana na meti pravomoćno osuđenog bjegunca Zdravka Mamića, koji tvrdi da ima je davao mito. Dvojica prozvanih sudaca to naravno niječu, a o tome su se očitovali i predsjedniku svog suda. Vrban je od DSV-a zatražio da se protiv spomenutih sudaca pokrene stegovni postupak te da ih se razriješi sudačke dužnosti jer su se, kako je kazao, družili s Mamićem, o čemu svjedoče fotografije.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DU
Deleted user
10:47 25.03.2021.

Visoki... sud je izmišljena hdz-ova igračka za prekaljenog borca Turudića.

LO
Lolita3
10:50 25.03.2021.

Prestrašno.

Avatar Nilski konj
Nilski konj
10:41 25.03.2021.

Mijoč, Aralica i ako se ne varam Liović Merkaš bili su predsjednici/e općinskih sudova. Što su ostavili/e iza sebe? Najobičniju kaljužu. I sad bi ih trebalo nagraditi!? Turudić je bio predsjednik županijskog suda i što ostavlja iza sebe? Najobičniju kaljužu. Pa te ljude treba smjestiti u prdekanu, a ne ih nagrađivati.