'Čudno što sada zabranjuju'

Caritas izbačen iz sisačkih škola: 'Gradonačelnica ističe da je razlog zabrane sekularni karakter škola'

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Ilustracija
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Gradonačelnika Siska Kristina Ikić Baniček
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Gradonačelnika Siska Kristina Ikić Baniček
23.03.2022.
u 10:53
Od ravnatelja nitko ne želi javno govoriti, već nas upućuju na Grad Sisak, no oni s kojima smo razgovarali ipak izražavaju čuđenje sadašnjom zabranom s obzirom na to da se akcija provodila još od 2014. godine
Pogledaj originalni članak

Nakon što se u sisačkim osnovnim školama gotovo 10 godina provodila korizmena humanitarna akcija Caritasa Sisačke biskupije „Srcem se najviše daje“ ove godine to nije moguće jer je iz grada Siska, kao osnivača škola, stigla obavijest ravnateljima da nitko, osim Crvenog križa, ne smije provodi samostalno takve akcije u školama. A ako razne inicijative žele takve akcije ubuduće provoditi, morat će ići preko Crvenog križa.

Još protekli tjedan pisali smo o tome kada je Caritas dobio informaciju o zabrani, ali tada tu svoju odluku iz Grada Siska nisu htjeli komentirati. Naime, 14. ožujka iz Grada Siska na adresu devet gradskih osnovnih škola stigao je dopis u kojem se prikupljanje humanitarne pomoći dopušta samo Gradskom društvu Crvenog križa, a svim drugim „privatnim humanitarnim organizacijama“ to se zabranjuje u samostalnoj izvedbi.

U Caritasu je ta odluka dočekana s velikim iznenađenjem, s obzirom na to da je ova akcija počela 2014. godine, godinu dana nakon što je SDP-ova gradonačelnica Kristina Ikić Baniček došla na vlast, uredno se i normalno provodila svih ovih godina, škole su objavljivale na svojim internetskim stranicama obavijesti o početku akcije, njenu tijeku kao i predaji prikupljenih stvari. No, devetu godinu provođenja akcija je stopirana.

– Cilj te akcije jest prikupljanje prehrambenih namirnica (riža, šećer, ulje, sol, brašno, grah...) za potrebe pučke kuhinje Caritasa Sisačke biskupije i najsiromašnije članove našeg društva. Ova akcija, kao i brojne druge, provodi se u 55 osnovnih i srednjih škola na području cijele biskupije. Prošle se godine skupljalo za stradale u potresu, a ove godine skupljene namirnice namijenjene su za 160 korisnika pučke kuhinje, koja se, osim za svoje redovite korisnike, sada brine i za izbjegle iz Ukrajine. Ta akcija je dio kurikuluma školskog vjeronauka, a takve akcije Caritasa u nekim su školama dio godišnjeg plana i programa – ističu iz sisačkog Biskupijskog ordinarijata.

A iako su iz Grada Siska šutjeli za Večernji list, sisačka gradonačelnica očitovala se Slobodnoj Dalmaciji.

– Ne radi se ni o kakvoj humanitarnoj akciji, već su učitelji i nastavnici po nečijem nalogu instruirali učenike na prisilno doniranje hrane Caritasu, vežući prisilnu donaciju za uspjeh u školi. Samo to je dovoljan razlog da se zaštite djeca, a uz to je neprihvatljivo da vjerska organizacija koristi javne škole kao svoj servis za prikupljanje i distribuciju robe. Škole i crkve moraju biti odvojene. To je još jedan primjer zašto bilo kojoj vjerskoj organizaciji nije mjesto u školi. Zaključno, Grad Sisak financijski pomaže Caritas te im besplatno osigurava odgovarajući gradski objekt za njihovu djelatnost i to je jedino mjesto primjereno za prikupljanje donacija – poručila je preko Slobodne Dalmacije sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP).

Sisačka biskupija demantira te tvrdnje.

– Sisačka biskupija nema saznanja da bi „učitelji i nastavnici po nečijem nalogu instruirali učenike na prisilno doniranje hrane Caritasu, "vežući prisilnu donaciju uz uspjeh u školi“, kako to ističe gradonačelnica u svom odgovoru. Kada bi biskup imao takva saznanja, sankcionirao bi takvog vjeroučitelja i oduzeo bi mu mandat. Ovaj odgovor gradonačelnice je laž i kleveta te izgovor da se zabrani djelovanje Caritasa, a što se nije dogodilo od 1946. godine kada su komunisti i MUP NRH zabranili rad Caritasu Zagrebačke nadbiskupije te mu je oduzeta cjelokupna imovina i predana Crvenom križu. Da je to tako, govori i činjenica da u svom odgovoru na upit Caritasa Sisačke biskupije od 17. ožujka gradonačelnica ističe da je razlog zabrane djelovanja Caritasa „sekularni karakter škola“ te da škole „nisu i ne mogu biti vjerski objekti u kojima se provode vjerske aktivnosti bilo koje vjerske zajednice, osim održavanja nastave na temelju Međunarodnog ugovora za djecu za koju su roditelji dali izričiti pristanak – napominju iz Sisačke biskupije.

Od ravnatelja nitko ne želi javno govoriti već nas upućuju na Grad Sisak, no oni s kojima smo razgovarali ipak izražavaju čuđenje sadašnjom zabranom s obzirom na to da se akcija provodila od 2014. godine. Škole to nisu ni skrivale jer se lako na njihovim internetskim stranicama mogu pronaći vijesti o ovoj akciji iz proteklih godina.

Od roditelja saznajemo također kako se akcija godinama provodila bez ikakvih problema. Akcija je išla na inicijativu vjeroučitelja, uključili bi se razredi koji su htjeli te bi se prikupljale namirnice i potrepštine. Kazuju nam oni s kojima smo razgovarali da nije bilo pritiska na djecu niti ikakvog uvjetovanja, a donacije su se svodile na kilogram brašna, šećera, riže ili drugoga.

I ove godine je akcija normalno počela, iskoordiniralo se u nekim školama koji će razred prikupljati koju namirnicu kako se ne bi dogodilo da se skupi previše brašna, šećera itd. No, u nekim školama je odluka koju je uputio gradski pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje stopirala akciju, dok su negdje učenici ipak već bili donijeli namirnice prema ranijim uputama.

– Čudno što sada to zabranjuju kad se godinama provodila bez problema. Ako nisu znali za tu akciju, možda je veći problem u tome što 10 godina ne znaju što se zbiva i radi u školama kojima upravljaju – rekao nam je jedan roditelj.

U Sisačkoj biskupiji smatraju kako se postupkom gradskih vlasti Grada Siska „flagrantno krše vjerska prava i sloboda apostolskog poslanja Crkve koji su zajamčeni i Ustavom Republike Hrvatske i međunarodnim ugovorima između RH i Svete Stolice“.

– Na području Sisačke biskupije i Grada Siska školski vjeronauk pohađa između 75% i 95% djece, a ona kao i njihovi roditelji imaju ustavom i zakonom zajamčena vjerska prava. Kako bismo zaštitili vjernike i naša ljudska i vjernička prava zajamčena međunarodnim pravom, osobito Međunarodnim ugovorom Republike Hrvatske i Svete Stolice, protiv Grada Siska i gradonačelnice gospođe Kristine Ikić Baniček poduzet ćemo odgovarajuće pravne korake – poručuju iz Sisačke biskupije odakle naglašavaju kako se u ostalim osnovnim i srednjim školama u Sisačkoj biskupiji nastavlja akcija bez problema.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 55

RS
rafael.sucic
11:53 23.03.2022.

Pa šta ta baba nije u zatvoru zbog muljaža?

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
12:19 23.03.2022.

O kriminalu u Crvenom križu smo već dosta mogli čitati, a spomenuta drugarica je također pod istragom zbog kriminala, što mi se ne čini kao slučajnost. Na putu u njihovim mutnim poslovima im očito stoji crkva koja više od ikoga drugog u Lijepoj našoj pomaže najsiromašnijima, između ostalog i brojnim pučkim kuhinjama. Dakle po meni se ovdje ne radi samo o osobnoj mržnji prema drugom svjetonazoru i crkvi, nego i o kriminalnom interesu kojim bi se trebale pozabaviti nadležene institucije.

ST
stefj
12:54 23.03.2022.

Eto, zabranjuje se humanitarna akcija samo jer je sponzorirana od crkvene organizacije. I onda netko desne zove fašistima... Pa kod nas nema većih fašista od onih koji se reklamiraju kao antifašisti...