ratni zločin

Brodarac, Milanković i Bošnjak u utorak će biti privedeni na sud

Foto: Dino Stanin/Pixsell
brodarac (1)
Foto: Dino Stanin/Pixsell
brodarac (1)
Foto: Dino Stanin/Pixsell
brodarac (1)
Foto: Dino Stanin/Pixsell
brodarac (1)
Foto: Dino Stanin/Pixsell
brodarac (1)
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Đuro Brodarac
Foto: Frane Šarić/VLM
brodarac (1)
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell
brodarac (1)
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell
brodarac (1)
Foto: Željko Grgurinović/Večernji list
vladimir milankovic
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell
brodarac (1)
Foto: Frane Šarić/VLM
brodarac (1)
Foto: Arhiva VL
\'petrinja rat akcija oluja 5.8.1995.\'
Foto: Arhiva VL
\'brodarac02_nnn_unu_080411\'
Foto: Dino Stanin/Pixsell
brodarac (1)
20.06.2011.
u 08:37
Sva trojica bili su pripadnici PU Sisak, čiji su članovi spominjani kao počinitelji ubojstava 1991. i 1992.
Pogledaj originalni članak

Zbog ratnih zločina u Sisku 1991. i 1992. godine danas su, uz kaznenu prijavu, uhićeni Đuro Brodarac (67), tadašnji načelnik PU Sisak, zatim Vladimir Milanković (49), tadašnji zapovjednik svih djelatnih i pričuvnih postrojbi u sastavu PU te Drago Bošnjak (53), pripadnik jedinice Vukovi pričuvnog sastava PU Sisak. Upravo su članovi te jedinice spominjani kao počinitelji najviše ubojstva tijekom 1991. i 1992. Brodarca i Milankovića sumnjiči se za ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti, a Bošnjaka za individualno kazneno djelo ratnog zločina.

Operacija i pretraživanje stanova i kuća počeli su oko 7.30 sati. Đuru Brodarca policija nije zatekla kod kuće u Vurotu kraj Siska nego je priveden u vikendici u Turnju nedaleko od Zadra. Druga dvojica uhićena su u svojim domovima na sisačkoj adresi.

– Mogu samo potvrditi da je policija kod mene zbog istrage – rekao nam je telefonski Đuro Brodarac kad smo s njime oko devet sati kontaktirali na mobitel. U tim trenucima u tijeku je bila pretraga njegove vikendice u Turnju. Na odlasku iz Turnja Đuro Brodarac rekao je novinarima da se osjeća kao i svaki drugi čovjek u ovakvoj situaciji.

Kako su nam rekli članovi Brodarčeve obitelji, on je u Turnju od subote. Dodali su da kuća u središtu mjesta ne glasi na ime Đure Brodarca. Također nam je rečeno kako se čeka da policija pretraži kuću u kojoj se nalazio te da će nakon toga biti sproveden u istražni centar u Osijeku. Tvrde da je policija prema Brodarcu bila korektna.

Prema službenim podacima, a i ranijim navodima Đure Brodarca, policija je 1991. godine registrirala 40-ak ubojstava Srba sa sisačkog područja, no do prije dvije godine ni jedan slučaj nije stigao pred sud. O broju ubijenih Srba u Sisku postoje različiti podaci, no riječ je zasigurno o više desetaka civila koji su odvedeni iz svojih domova na početku Domovinskog rata te zatim ubijani i najčešće bacani u rijeku Savu. Kao mjesto egzekucija najviše se spominjala privremena vojarna ORA u sisačkom Galdovu i još neki vojni objekti.

Uhićeni su na putu prema Osijeku jer istragu vodi osječki Županijski sud na temelju odluke da se ratni zločini procesuiraju na samo četiri suda u Hrvatskoj.

Ispred obiteljske kuće Đure Brodarca u Vurotu kod Siska zatekli smo samo dva djelatnika policije koji čuvaju objekt. Suprugu uhićenog Milankovića zatekli smo ispred njihova stana u središtu Siska, a suprugovo uhićenje nije željela komentirati.

Sva su trojica uhićenika popodne dovedena u sisačku policiju, koja će provesti obradu i potom ih odvesti u istražni centar Županijskog suda u Osijeku, gdje će se istraga i voditi. Slučaj ratnog zločina u Sisku, podsjetimo, jesenas je premješten u Osijek jer je sud u gradu na Dravi među četiri u Hrvatskoj koja su specijalizirana za ratne zločine.

– Privođenje na sud bit će u utorak jer su zatražena još 24 sata zadržavanja u policiji. Spis je opsežan, riječ o teškom kaznenom djelu pa treba provesti još policijskih izvida. Usto, uhićeni imaju pravo na odmor pa će biti zadržani i kako ih se ne bi moralo voziti po noći iz Siska u Osijek – objasnio nam je popodne Miroslav Rožac, osječki istražni sudac, koji će i voditi slučaj. Nakon privođenja, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku vjerojatno će podnijeti istražni zahtjev, a s njime možda zatražiti i pritvor.

>>Đuro Brodarac: Ma nitko me nije ispitivao, mirno uzgajam fazane!

>>Đuro Brodarac: Gdje je bilo zločina, mene tamo nije bilo

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr