Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Sisak

Đuro Brodarac: Gdje je bilo zločina, mene tamo nije bilo

Đuro Brodarac
Nikola Čutuk/PIXSELL
08.05.2010.
u 10:20

U DORH-u potvrdili da se i dalje provjeravaju činjenice o događajima iz 1991. i 1992. godine, za koje vrijeme je policija evidentirala 40-ak ubojstava Srba i za to podnijela kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja

Domagoj Margetić, novinar i urednik portala Necenzurirano.com, dao je 20. travnja ove godine Tužiteljstvu za ratne zločine Republike Srbije u Beogradu iskaz o svom novinarskom istraživanju "ratnih zločina počinjenih nad 611 građana RH, uglavnom civila, na području Grada Siska 1991. i 1992. godine".

Njegov portal tvrdi i kako je Margetić beogradskom Tužiteljstvu predao dokumente do kojih je došao tijekom tog istraživanja, uz ostalo kaznenu prijavu podnijetu protiv više osoba, koju je zbog ratnog zločina u Sisku podnijela Zajednica Srba u RH 2007. godine, te Izvještaj tajnih službi MORH-a o djelovanju Handžar divizije u kojoj su bili Hrvati i Bošnjaci. U nekim drugim tekstovima Margetićevo svjedočenje povezano je i s postrojbom pričuvne policije Vukovi, koje su nadzirali Đuro Brodarac, ratni načelnik Policijske uprave, i Vladimir Milanković, zapovjednik Specijalne policije.

Navodi se i da je, nakon povratka iz Beograda, Margetića o tome ispitao glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, no potvrdu te informacije iz DORH-a nismo mogli dobiti. Međutim, na naš upit, županijski državni odvjetnik Stipe Vrdoljak nam je odgovorio kako se i dalje istražuju i provjeravaju sve činjenice vezane uz kaznena djela ubojstva iz ratnih godina na sisačkom području, osobito 1991. i 1992. godine.

Broj od 611 navodnih žrtava ratnih zločina u Sisku objavljen je u glasilu Šuvarova SRP-a, te je ispalo da nije bio vjerodostojan, a policija je iz tog razdoblja u Sisku evidentirala 40-ak ubojstava srpskih civila.

Prozvani Brodarac i Milanković više su puta proteklih godina demantirali tvrdnje o zločinima, a to su učinili i ovaj put.

– To su gluposti, Margetić i njemu slični žele publicitet – rekao je Milanković, a Brodarac je kazao da je policija odradila svoj dio posla i podnijela prijave za počinjena kaznena djela ubojstva u Sisku 1991. i 1992. godine.

– Gdje je bilo zločina, mene nije bilo, a gdje ih nije bilo, mene je bilo – rekao nam je Brodarac.

Komentara 17

Avatar Byker
Byker
10:18 22.06.2011.

Koga smeta izraz \"č*****\" i zakaj kad svi znamo tko su oni i kaj su radili u HR???

KA
Kajgod
06:29 11.05.2010.

Kojiko ja vidim ovdje je riječ o navodnim ratnim zločinima a ne o nekakvom porijeklu imovine. A valjda će za10-ak godina tako razapinjati i ovu sadašnju smijuriju od županice :-)

Avatar mliniški
mliniški
10:28 09.05.2010.

A imovina, to običnog čovjeka zanima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije