Branko Grčić:

'Mnogi iz HUP-a i HGK-a bili su politički obojani i zato nas kritiziraju'

Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
'Mnogi iz HUP-a i HGK-a bili su politički obojani i zato nas kritiziraju'
18.01.2016.
u 22:42
Ranije niste bili kritični kad je BDP padao HDZ-ovoj Vladi, rekao je Grčić
Pogledaj originalni članak

Branko Grčić optužio je Hrvatsku udrugu poslodavaca i Gospodarsku komoru da su bili politički obojeni i na strani desnih.

- Ovog gospodarskog rasta ne bi bilo da smo bili antipoduzetnička vlada. Mnogi dečki iz poduzetničkih struktura, iz udruga poduzetničkih, recimo HUP-a ili Gospodarske komore su politički obojeni. To se po njima jako vidi. malo su više desni i to se vidjelo po egzaktnim konstrukcijama optužbi i kritika koja su bile slične desnom. Govorim o udrugama poduzetničkim. Nikad nisam patio od toga da me netko kritizira. To je takva pozicija i položaj. Ako je ona konstruktivna, na to sam spreman. Nekada je to bilo prekomjerno granatiranje i nepriznavanje dobrih stvari. BDP raste 2,8 posto i ti ljudi još uvijek kažu da to nije dovoljno da financiramo kamate, to je na razini statističke pogreške. Ranije niste bili kritični kad je BDP padao HDZ-ovoj Vladi - rekao je tehnički potpredsjednik Vlade u emisiji 2U9 Romana Bolkovića.

Grčić se osvrnuo i na projekte za kojima u proteklom mandatu na čelu države najviše žali, a kao dva najvažnija istaknuo je monetizaciju autocesta i outsourcing u državnoj upravi.

- Bilo je nekih stvari koje smo dobro pripremili i nismo ih proveli do kraja, što mi je žao. Jedna od najupečatljivijih je monetizacija autocesta. Hrvatske autoceste su zadužene jednako kao i onda kad su završile izgradnju autocesta. Oni samo reprogramiraju taj dug i ne vraćaju ga. To ulazi u ukupni državni dug i opterećuje porezne obveznike i to će trajati dugo vremena. Mi smo imali ideju angažirati strane investitore da upravljaju, ne da odnesu autoceste u Austriju i Njemačku, nego da ovdje upravljaju. Međutim, digao se određeni broj ljudi, mi smo rekli da nema smisla trošiti novac na referendum, pa smo se povukli - rekao je Grčić.

Poslao je poruku HDZ-u i novoj Vladi:

- HDZ koji je najavljivao ovaj potez sada je bio protiv, baš me zanima kako će to biti u ovom mandatu. Jedan dio se može riješiti kroz dionički model, da građani postanu dijelom vlasnici, ali je to malo lošiji potez - rekao je Grčić.

Na kraju se osvrnuo i na premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i njegove kritičare koji ga optužuju da se odmaknuo od socijaldemokracije.

- Kod nas u stranci se pita je li se SDP odmakao od socijaldemokracije. Kad gledate to u europskom kontekstu, čini mi se da su veći pomak napravili konzervativci prema nekim načelima socijaldemokracije, nego obrnuto. Primjer toga je Merkel u Njemačkoj, koja je u toj velikoj koaliciji našla dobru kombinaciju konzervativnog i osjetljivog. Naravno, problema ima, primjerice izbjeglice, no odnos prema izbjeglicama govori da se udaljila od konzervatizma. To je način na koji i mi pokušavamo razmišljati. Mi smo pokazali da ne moramo strogo držati do pravila EU i puno smo socijalnih stvari njegovali za one najugroženije. Čak i ovi kritičari i u samoj stranci nisu u pravu. Promicali smo progresivne ideje u položaju manjina bilo koje vrste, vrlo tvrdo smo se borili za njihova prava i ulazili u sukobe. Ova naša partija je bila itekako socijaldemokratska. Ovo što se Zoran Milanović definirao kao liberal ne mora biti odrednica cijele stranke - rekao je Grčić.

>> Grčić: Hrvatska javnost će prepoznati da je figa u džepu bila na drugoj strani

>> Naš je rad dobar temelj za iduću Vladu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

PR
principjelannotsdp
00:08 19.01.2016.

Jednostavno jadan čovjek. I nesposoban.

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
00:26 19.01.2016.

Grčiću.... znamo iz kojih si krajeva tako da nas ovo ne iznenauje.... kmeeee... kmeeeee

SM
sandra.markovic.94695
23:33 18.01.2016.

predstavljao vas je k reten koji je glumio cijeli vrijeme Senadera. zalagali ste se za pravi manjina u Hr?? tko se zalaze za moje pravo u nizozemskoj kojoj zivim i tu sam hrvatska manjina?? tko mi je rekao da se odjavim u Hr, vase veleposlanstvo. gospodarski razvoj bi trebao biti nastavljen ne samo iz vas i vase Vlade nego ste trebali to isto napraviti i vi prije 4 godine. uveli ste zakone u Hr na osnovi Belgijske vlade koji je najsmjesniji u cijeloj EU. kopirajte zakone Nizizemske pa ce u kasici pracici biti love za sve. to je socijajna demokracija.