nova potvrda

Brački varenik 26. zaštićeni proizvod u EU

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Brački varenik 26. zaštićeni proizvod u EU
01.10.2020.
u 00:30
Dodatak jelima arome meda dobiva se ukuhavanjem ocijeđenog soka grožđa
Pogledaj originalni članak

Brački varenik od jučer je 26. hrvatski autohtoni proizvod zaštićen u EU, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. Riječ je o dodatku jelima arome meda, a dobiva se ukuhavanjem ocijeđenog soka svježeg ili prosušenog grožđa autohtonih sorata vinove loze, dok se njegov volumen ne smanji na približno trećinu.

Tamnocrvene je do tamnosmeđe boje, ako se radi od crnih sorata grožđa, odnosno tamnožute do svijetlosmeđe boje ako se radi od bijele sorte grožđa. Proizvodi se na otoku Braču, i to od početka rujna do kraja listopada.

Iz Ministarstva kažu kako brački varenik, za koji je procedura zaštite zemljopisnog porijekla počela 2017., ima status vrhunskog začina kojemu je prijetila opasnost da padne u zaborav. Za njegovu proizvodnju treba puno strpljenja jer se mošt dugo iskuhava, više od 15 sati, kako bi se dobio energetski koncentrat s visokim udjelom šećera te prirodnim vitaminima i mineralima.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.