Borba za vlast u Zagrebu: Uprava Holdinga riješila se šefa Autobusnog kolodvora, očekuje se gradonačelnikova odmazda

Borba za vlast u Holdingu: Smijenjen Bandićev direktor

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Borba za vlast u Holdingu: Smijenjen Bandićev direktor
07.12.2009.
u 22:00
Žuljevo micanje jedino je rješenje kako uprava ne bi pala kao u aferi Buljubašić
Pogledaj originalni članak

Na sastanku svi članovi uprave Zagrebačkog holdinga potvrdili su smjenu direktora Autobusnog kolodvora Franje Žulja, za kojeg je Holdingova revizija utvrdila da je zaposlio Vesnu Majher, koja tri godine nije odlazila na posao. V. Majher šefica je financija Bandićeve kampanje – pravi SDP-ov Buljubašić.

Bandić danas podvlači crtu
Doznajemo da su članovi uprave upozoreni da će teško biti drugačijeg rješenja osim smjene Žulja jer je, primjerice, u slučaju Buljubašić na kraju uredovalo Državno odvjetništvo kaznenom prijavom, što je povuklo smjenu cijele uprave HEP-a. No, to ne znači da neće uslijediti odgovor Bandića i Bandićevih. Štoviše, dramatični sukob između Bandića i pojedinih članova uprave Holdinga ima pozadinu koja najbolje oslikava način na koji aktualni gradonačelnik kroji kadrovsku politiku.

Bandić je najavio da će danas (utorak) “podvući crtu” kad dobije izvješće koje je o zapošljavanju u Holdingu naručio od šefa kontrolnog Ureda Grada Zagreba Mirka Heraka. To je učinio nakon što je Ivo Čović poslao internu kontrolu Holdinga u podružnicu Autobusni kolodvor i odlučio smijeniti Bandiću dragoga Franju Žulja. Očito je da Bandića uopće ne zanima politika zapošljavanja, nego odmazda prema Ivi Čoviću i njemu naklonjenim članovima uprave Holdinga.

Čoviću zamjera što je mimo zapovijedi zaposlio trinaest ljudi u direkciji Holdinga. Gradonačelnik i predsjednički kandidat, naime, želi samostalno kontrolirati baš svako zapošljavanje u Holdingu, a od uprave očekuje da ga bespogovorno sluša.

Blokiran rad Holdinga
Još u siječnju ove godine Holding je raspisao natječaj za izbor predstojnika Ureda uprave i direktora 16 službi. Dobro upućeni nam kažu da je to bio nužan potez za kadrovsko oživljavanje Holdinga. Čović je, došavši, zatekao kompaniju s više od 12 tisuća zaposlenih koja nije imala ni pisarnicu za zaprimanje pošte, a kamoli Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

Čović je, kreirajući pravilnik, koji je začudo blagoslovio i Bandić, namjeravao stati na kraj političkom kadroviranju. Međutim, kad je od Lidije Tomić, članice uprave za nabavu, zatražio objavu javnog natječaja za zapošljavanje novih direktora, ona mu je hladno odgovorila da to neće učiniti i pozvala se na Bandićevo pismo kojim zabranjuje zapošljavanja bez njegove suglasnosti. Lidija Tomić Bandiću je apsolutno odana još iz vremena kada je bila tajnica zagrebačkog SDP-a. Zahvalna mu je što je uz njegovu pomoć dobila posao u gradskim tvrtkama Sljeme Medvednica te Robnim terminalma, gdje je bila zamjenica direktora.

Rad uprave već je dulje vrijeme blokiran zbog podjela na “Bandićeve” i “Čovićeve” ljude. S jedne strane stola sjede Bandiću odani Ivan Tolić, Lidija Tomić, Stipan Matoš, Vladimir Tomičić i Slavka Megla-Reljić, a nasuprot njima, osamljeni su Ivo Čović i njegov nekadašnji suradnik iz HEP-a Branimir Delić. Vlasta Pavić samo se pak pokušava održati jer je svjesna da je samo pospremaljena u Holding da Bandiću ne bi radila probleme u Gradskoj skupštini. Razrješenje krize u Holdingu usko je povezano i s političkom krizom u Zagrebu. SDP-ova je većina prije nešto više od mjesec dana Bandiću dovela još deset članova u Skupštinu Holdinga i time ga zapravo onemogućila da samostalno odlučuje o svim važnijim pitanjima komunalne tvrtke. No, on njihovu odluku ne priznaje te se i dalje ponaša kao da je jedini član i predsjednik Skupštine tvrtke. To će pitanje najvjerojatnije završiti na sudu, a moglo bi isprovocirati i prijevremene izbore u gradu.

Do tada će Bandić pokušavati srušiti Čovića šaljući mu šefa Kontrolnog ureda, kojemu je zadatak bilo što čime bi opravdao smjenu. Pritom Herak najvjerojatnije ima zadatak zažmiriti na sva protupropisna zapošljavanja koja su se dogodila u vrijeme mandata Čovićeva prethodnika Slobodana Ljubičića. On, naime, trenutačno iz sjene upravlja prikupljanjem i trošenjem novca u Bandićevoj kampanji.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 47

IN
insekticid
23:25 07.12.2009.

komunistoička posla. žao mi je samo robova.

DR
dreamteam
22:26 07.12.2009.

Nedaj Boze ovog stakora za predsjednika.

OB
-obrisani-
23:07 07.12.2009.

APSIT banditica ! Dok nije pobjegao u Ercegovinu .