sretan praznik rada

Bolivija: Morales naredio, vojska preuzela španjolsku tvrtku

Chauncey Billups
02.05.2012.
u 19:22
Evo Morales iskoristio je i prije dvije godine Praznik rada kako bi nacionalizirao četiri tvrtke u stranom vlasništvu
Pogledaj originalni članak

Bolivijske vojne snage zauzele su prvog svibnja španjolsku električnu kompaniju nakon čega je ona, po naređenju predsjednika Eve Moralesa, nacionalizirana.

Poslije Argentine koja je prošlog mjeseca nacionalizirala YPF u vlasništvu španjolskog naftnog diva Repsol, ovom je akcijom još jedna južnoamerička zemlja zadala dodatan udarac energetskim tvrtkama s Pirenejskog poluotoka čija se ekonomija teško nosi s novom recesijom i visokom stopom nezaposlenosti.

Reuters navodi da se od utorka s nevoljama suočava španjolska energetska korporacije Red Electrics TDE čija, sada nacionalizirana, lokalna podružnica upravlja sa 1900 kilometara distribucijske mreže u Boliviji.

– Želim vam reći da je obveza predsjednika, potpredsjednika i vlade da organizira ovakav tip akcije i vrati ono što vam pripada. To smo učinili – izjavio je Morales građanima nakon prisilne nacionalizacije koja je učinjena jer španjolski vlasnici, unatoč godišnjem profitu od 12,5 milijuna eura, nisu ulagali u investicije.

Istim se argumentom prilikom preuzimanja YPF-a poslužila i argentinska predsjednica Christina Kirchner, a Europska komisija ni ovoga puta nije propustila upozoriti kako je riječ o potezu koji bi mogao nanijeti velike štete trgovinskoj razmjeni sa zemljama Europske unije, ali i utjecati na smanjenje njihovih investicija u trećim zemljama.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

AN
anaMsicjar
20:01 02.05.2012.

Bravo Morales !!!

AN
anaMsicjar
20:05 02.05.2012.

To smo učinili – izjavio je Morales građanima nakon prisilne nacionalizacije koja je učinjena jer španjolski vlasnici, unatoč godišnjem profitu od 12,5 milijuna eura, nisu ulagali u investicije. >>> taj princip bi morao vrijediti u svim drzavana svijeta. Strani kapital ne bi smjeo iznosti profit iz drzave nego bi trebao po zakonu ulagati u dodatni razvitak

DO
downunder
19:58 02.05.2012.

Eto Radetu i Slavku ideje kako popuniti proracun. Prvo neka nacionalizira INU, HT, Plivu itd. pa ih opet proda. Kad nam nestane para onda ponovit postupak.