ISKUSNI DIPLOMAT

Blinken imenovan novim američkim tajnikom, čestitka stigla i od hrvatskog ministra

Foto: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Blinken imenovan novim američkim tajnikom, čestitka stigla i od hrvatskog ministra
26.01.2021.
u 22:58
Blinken je dugogodišnji Bidenov suradnik koji je bio drugi čovjek State Departmenta u administraciji predsjednika Barcka Obame kada je Biden bio potpredsjednik SAD-a
Pogledaj originalni članak

Američki Senat potvrio je u utorak kandidata predsjednika Joea Bidena, iskusnog diplomata Antonyja Blinkena za novog državnog tajnika. Od stotinu zastupnika 78 ih je bilo za, a 22 protiv. Za potvrdu je bila potrebna obična većina.

Blinken je dugogodišnji Bidenov suradnik koji je bio drugi čovjek State Departmenta u administraciji predsjednika Barcka Obame kada je Biden bio potpredsjednik SAD-a.

Blinkenu je na imenovanju čestitao hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. "Hrvatska se raduje jačanju našeg strateškog partnerstva i zajedničkom radu na oživljavanju transatlanskih veza", napisao je na Twitteru.

Blinken se na saslušanju pred senatskim odborom za vanjsku politiku prošloga tjedna založio za "rješenje dviju država" u izraelsko-palestinskom sukobu i rekao da je SAD spreman vratiti se  sporazumu s Iranom, ali koji bi trebao biti čvršći i dugotrajniji. Ipak je priznao da "rješenje dviju država" nije realno u kratkoročnom razdoblju, pozivajući Izraelce i Palestince da "izbjegavaju bilo kakve jednostrane poteze koji bi to učinili još kompleksnijim".

Blinken je također rekao da je bivši predsjednik Donald Trump imao pravo kada se radi o njegovom "čvršćem" stajalištu prema Kini, ali se ne slaže, kako je rekao, s Trumpovom strategijom u brojnim elementima. "Temeljni princip bio je dobar", rekao je senatorima, misleći na čvrsti stav koji je odlazeća administracija pokazivala prema Kini.

>> VEČERNJI TV Haidar Diab: "Trump je umalo izazvao nuklearni rat."

"Moramo se suočiti s Kinom s pozicije snage, ne slabosti", kazao je. "To uključuje suradnju sa saveznicima umjesto kleveta, sudjelovanje i vođenje međunarodnih institucija a ne izlazak iz njih", rekao je.

Kada se radi o Iranu, on je potvrdio da je vlada Joea Bidena spremna vratiti se nuklearnom sporazumu iz kojeg je Trump 2018. povukao SAD, pod uvjetom da Teheran ponovno ispoštuje svoje obveze.

"Ali to ćemo iskoristiti kao polaznu točku, s našim saveznicima i partnerima koji će ponovno biti na istoj strani kao i mi, kako bi došli do čvršćeg i trajnijeg sporazuma", dodao je. 

Takav  sporazum uključio bi pitanje nuklearnog oružja ali i druga zabrinjavajuća pitanja, kao što su raketni program ili regionalna stabilnost. Blinken je istaknuo da je sadašnja situacija ponovno "krizna", nakon što se Trump povukao iz sporazuma, a Teheran kao protumjeru počeo kršiti svoje obveze iz njega.

Upitan o pritvaranju vođe ruske oporbe Alekseja Navaljnog po njegovom povratku u Rusiju iz Njemačke gdje se liječio nakon pokušaja trovanja, vjerojatni budući državni tajnik je rekao kako je "nevjerojatno" da se ruski predsjednik izgleda tako boji jednog čovjeka. Izazov koji Rusija predstavlja za SAD bit će vrlo visoko na agendi administracije Joea Bidena, dodao je.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Belski
Belski
18:43 27.01.2021.

Suučesnik ratnog zločina va Siriji.

KO
Konstantinos
12:32 27.01.2021.

Poznajem obitelj novog Drzavnog sekretara narocito Veru i Donalda Blinken, njegove roditelje. Stvarno fenomenalni, kulturni, obrazovani ljudi, prave kozmopolite kao i sin im, Antony. Zelim mu svu srecu i uspjeh da vrati veliku Ameriku ponovno na put istinskog vode svjetskog mira i promotora demokracije. Takvi nam igraci trebaju!

SI
sisavac
08:25 27.01.2021.

dal vi znate što će značiti kad i kina počne zauzimati sve čvršći stav po pitanju svojih interesa? amerika iznad svega, supremacija, to su inače nacističke fore izdizanja iznad drugih naroda, arijevska politika, i svijet bi morao amere staviti tamo gdje im je i mjesto, na divlji zapad, sa indijancima, traperima... kinezi su odavno shvatili prijetnju i na nju odgovaraju ogromnim ulaganjima u obranu. oni grade više velikih brodova nego ih engleska ima operativno. imaju jedan nosač aviona, prepravljen sovjetski, drugi kojeg su sami izgradili, i sad je u uporabi, a sada slijedi umnožavanje, jer je za kineze sve ipak konfekcija. misliti da će amer sa svojih 12 nosača diljem svijeta moći parirati kinezima u njihovom dvorištu je smiješno. ne mogu ameri natiskati tolko dolara kolko kinez može svoje braniti. na primjeru hong konga kina je vidjela kud može doći miješanje drugih država u unutarnje stvari, i ništa više ne prepušta slučaju. tajvan... to će biti šlag na torti. sve što kinez radi jest svakodnevno pokazivanje snage, svako malo pojačaju brojnost aviona koji idu sve bliže otoku. jačanjem mornarice će tajvan uskoro biti strogo kontroliran. amer u aziji nije nikad dobio niti jedan rat, osim onog protiv japana, al to su druga vremena i druge okolnosti, japan je vodio rat sa svima onda. vrijeme je da se ameriku vrati doma, nitko je ne voli u svojem dvorištu. europa još nije shvatila, al na cjepivima vidi. vide ljudi.