Bivši lokalni čelnici

Prekršili su zakon, ali ih je od sankcija spasio gubitak vlasti na izborima

Foto: Tino Juric/PIXSELL
30.10.2014., Metkovic - Stipe Gabric Jambo, poduzetnik i bivsi gradonacelnik Metkovica na svojoj plantazi.
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
06.05.2011., Koprivnica - Sjednica Upravnog vijeca Javne ustanove za gospodarenje otpadom SJZ Hrvatske tj. 4 zupanije - Krapinsko-zagorske, Varazdinske, Medjimurske i Koprivnicko-krizevacke zupanije. Na fotografiji je gradonacelnik Murskog Sredisca Josip
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
15.01.2015., Zagreb - Povjerenstvo za odlucivanje o sukobu interesa raspravlja i donosi odluku o slucaju ministra zdravlja Sinise Varge. Dalija Oreskovic.
17.03.2015.
u 17:00
Iznosi se kreću od 2000 do 5000 kuna, ali ih Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa može "skinuti" samo s dužnosničke plaće
Pogledaj originalni članak

Bivšem gradonačelniku Metkovića Stipi Gabriću Jambu ostalo je u džepu nekoliko tisuća kuna. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je da nije u roku od mjesec dana od prestanka dužnosti podnio izvješće o imovinskom stanju. Iako je time prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa, Povjerenstvo mu ne može naplatiti kaznu jer se ona može skinuti samo s dužnosničke plaće.

U državni proračun

Nije Jambo jedini lokalni čelnik koji se izvukao bez kazne. Bivši gradonačelnik Murskog Središća Josip Dobranić prekršio je zakon jer je istovremeno sjedio u Nadzornom odboru Međimurje-plina. Kako je i on bivši, kazna mu se ne može naplatiti, kao ni bivšem načelniku Čepina Draženu Arnoldu, načelnici Strahoninca Sanji Krištofić, načelniku Lastova Miri Maričeviću, gradonačelniku Pakraca Nikoli Šimiću, načelniku Marije Bistrice Stjepanu Muheku... Prema dosadašnjoj praksi, kazne uglavnom iznose od 2000 do 5000 kuna i uplaćuju se u državni proračun. Na nemogućnost naplate Hrvatskom saboru je ukazala predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

– Sankcija obustave dijela plaće ili naknade može se obaviti samo iz novčanog primitka koji dužnosnik prima za vrijeme obnašanja javne dužnosti – kaže D. Orešković.

Za razliku od kazni u kaznenim ili prekršajnim postupcima, ova se ne može prislilno naplatiti iz nekog drugog prihoda ili imovine. Problem su i dijelovi zakona koji dužnosnike obvezuju i u razdoblju od 12 mjeseci nakon odlaska s dužnosti.

– O tome bi prilikom donošenja izmjena i dopuna zakona trebalo voditi računa – smatra D. Orešković.

Sjedenje u nadzornim i upravnim odborima i vijećima najčešći je grijeh lokalnih dužnosnika, pa se njima Povjerenstvo uglavnom i bavi. No, ima i netipičnih slučajeva. Načelnica Omišlja Mirele Ahmetović našla se na dnevnom redu jer je kao predsjednica Turističkog vijeća TZ-a otoka Krka potpisala odluku o imenovanju Željke Barešić za direktoricu Turističkog ureda. Pokazalo se da je Ž. Barešić neposredno prije imenovanja bila poslodavac načelničine sestre, koja je potom preuzela poslovanje obrta novoizabrane direktorice.

Edukacija za pesticide

Marko Ljubešić, načelnik općine Sveti Lovreč, pitao je Povjerenstvo može li pohađati edukaciju za rukovanje pesticidima koju sufinancira Općina. Može, protumačeno mu je, no ako novca ne bude dovoljno za sve prijavljene poljoprivrednike, bio bi red da mjesto ustupi nekome drugome. Mile Jerosimić je uz dužnost zamjenika načelnika općine Gvozd i plaću od 6600 kuna, radio i kao v.d. ravnatelj knjižnice za 1500 kuna naknade, a bio je i predsjednik mjesnog DVD-a. 

>> 'Sve imovinske kartice, pa i sudačke, treba objaviti na jednom mjestu' 

>> Jambo gradskim novcem plaćao sadnice maslina koje je dijelio u kampanji

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
23:26 17.03.2015.

Koja sprdačina od zakonodavstva.