Bivši dužnosnici:

Vesna Pusić i ostali bivši dužnosnici: 'Ono što se sad događa u Crnoj Gori ima sličnost s devedesetima'

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Vesna Pusić
Foto: STEVO VASILJEVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Protest against enthronement of Bishop Joanikije in Cetinje
Foto: STEVO VASILJEVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Protest against enthronement of Bishop Joanikije in Cetinje
Foto: STEVO VASILJEVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Protest against enthronement of Bishop Joanikije in Cetinje
07.09.2021.
u 21:30
Ističu da Crna Gora nije zemlja s velikim brojem stanovnika, ali je strateški veoma važna za stabilnost jugoistočne Europe
Pogledaj originalni članak

S kolikom se zabrinutošću prate najnovija događanja u Crnoj Gori u cijeloj regiji, najbolje svjedoči apel za Crnu Goru koji su čelnicima Europske unije i NATO-a jučer poslali bivši dužnosnici upravo iz zemalja regije, njih sedmero, među kojima i bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

U apelu ističu kako je još jedno otvoreno mjesto sukoba i krize u Europi posljednje što i Europi i svijetu treba u ovom trenutku, zbog čega, kažu, pozivaju institucije EU i druge saveznike da se uključe u aktivan politički dijalog sa svim različitim političkim i društvenim akterima u trenutačnoj krizi u Crnoj Gori i pomognu u osiguravanju mirnog rješavanja eskalirajućeg sukoba u zemlji.

Apel stiže nakon burnih nemira i incidenata nastalih u Cetinju zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija, a što se u nedjelju, uz jake policijske snage i dogodilo. Upućen je predsjedniku Europskog Vijeća Charlesu Michelu, predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen te glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu.

Foto: STEVO VASILJEVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Protest against enthronement of Bishop Joanikije in Cetinje

Bivši ministri u apelu ističu kako je prvi dojam da su događaji vezani za ustoličenje novog poglavara SPC-a u Crnoj Gori povezani s vjerskim pitanjem, ali da „oni zapravo nemaju nikakve veze s religijom, pa čak ni s politikom ni ideologijom“, već da su “još jedna manifestacija sukoba između snaga koje smatraju da Crna Gora ne bi trebala postojati kao posebna država i onih koji vjeruju da Crna Gora mora ostati neovisna sa svim atributima državnosti“.

U apelu se ističe i kako nema sumnje da se bivšu vladu Crne Gore moglo kritizirati na više razina, ali kako su unatoč svemu snažno vjerovali u nezavisnost Crne Gore kao vitalne članice NATO-a s budućnosti unutar EU. “Ne morate biti stručnjak za balkansku povijest da znate da su svi pokušaji promjene granica na ovom području praćeni ratovima, ljudskom patnjom i golemim tragedijama. Još jedan otvoreni konflikt i krizna točka u Europi zadnje je što Europi i svijetu treba u ovom trenutku”, stoji u apelu čiji potpisnici kažu i kako su svi proživjeli balkanske ratove 90-ih pa ne mogu a da ne vide i alarmantne sličnosti između današnjih događaja u Crnoj Gori i onih koji su doveli do tih ratova od prije 25-30 godina.

Uz bivšu hrvatsku ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić, apel za Crnu Goru potpisali su i bivši ministri vanjskih poslova Kosova Enver Hoxaj, potom Albanije Ditmir Bushati, bivši ministar obrane Slovenije Roman Jakič, bivši državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Emil Kirjas, bivši potpredsjednik Vlade Srbije Žarko Korać te nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 88

Avatar Apsalar
Apsalar
11:01 07.09.2021.

Ono kad mitropolita "ustoličiš" helikopterima, specijalcima i oružjem 😏 Srpska posla. Ruske marionete. Europska sramota.

Avatar Croatino
Croatino
11:18 07.09.2021.

Ja na slici vidim popove u pratnji tesko naoruzanih policajaca sa automatskim puskama. Poruka ljubavi i mira, koju bi krscani trebali siriti, a pogotovo popovi izgleda nekako drugacije. Ne sjecam se slike da je papa Franjo ikad trebao takvu pratnju

KE
kemtonator
12:04 07.09.2021.

Srbi napadaju sve oko sebe kao pas na lancu. Ostala je još Makedonija za koju godinu. Rumunjska, Bugarska i Mađarska su mirne jer je Srbima osnovni uvjet za napad da druge strane ima minimalno duplo manje.