vatikan bijesan

Bitka za Dajlu: Biskupu Milovanu prijete smjenom

Foto: 'Dusko Marusic/PIXSELL'
Bitka za Dajlu: Biskupu Milovanu prijete smjenom
12.08.2011.
u 19:49
Sljedeća žrtva trebao bi biti sam biskup porečko-pulski mons. Ivan Milovan, kojemu je Jakovljević bio desna ruka
Pogledaj originalni članak

Kancelara Porečko-pulske biskupije vlč. Iliju Jakovljevića biskup Milovan ne samo da je morao smijeniti s njegova kancelarskog mjesta nego je Jakovljević doslovce protjeran iz Istre po nalogu Vatikana.

>>Biskupa Milovana natjerali da smijeni kancelara

– Čuli smo da je morao napustiti svoju biskupiju i Istru. Nitko ne zna gdje je sada jer mu je mobitel isključen – potvrdili su nam tu informaciju jučer na zagrebačkom Kaptolu, gdje s teškom mukom prate sve što se događa u Istri. Međutim, naši crkveni izvori tvrde da je Jakovljević tek prva žrtva, na neki način i očekivana, u slučaju Dajla, jer se otvoreno javno suprotstavio crkvenim autoritetima, Vatikanu i kardinalu Josipu Bozaniću. Stoga se moglo očekivati da će vrlo brzo uslijediti sankcije. Sljedeća žrtva trebao bi biti sam biskup porečko-pulski mons. Ivan Milovan, kojemu je Jakovljević bio desna ruka, a koji se prvi suprotstavio Vatikanu ne želeći potpisati sporni sporazum s benediktinskom tvrtkom Abbazia d.o.o. iz Pule, kojim bi Dajla pripala Talijanima, a biskupija bi bila dužna uplatiti milijunske iznose u eurima na ime proizvoljno procijenjene naknade štete.

>>Vlada RH stalno je znala sve o nekretninana u Dajli

Vodstvo Porečke biskupije, najviše biskup Milovan i kancelar Jakovljević, od trenutka kada je afera Dajla izbila u javnost – a bilo je to točno prije dva tjedna – pod stalnim su pritiskom iz Vatikana. Taj pritisak išao je preko apostolske nuncijature, tj. nuncija Roberta Casarija, ali i posredno preko nekih hrvatskih biskupa, koji su u Poreč prenosili direktive iz nuncijature.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od subote

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 88

JA
jaruzelskia
01:01 13.08.2011.

Tko heba Katolitdcku crrkvvvvvvvu.......................................... Glup jezik? Pa admin bi ga izbrisao,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

mučki_đubrivoje
09:57 13.08.2011.

ljudi ne vjerujte u s*anja koja vam serviraju mediji.

OB
OBSERVER8
20:07 12.08.2011.

trpimirko, odakle je došao u Istru?