Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Dajla

Vlada RH stalno je znala sve o nekretninama u Dajli

dajla
Goran Kovačić/Pixsell
12.08.2011.
u 16:04

U Vatikanu drže kako su o svim pitanjima vezanima za spor oko crkvenih nekretnina pravodobno izvještavali Vladu RH

Vlada Republike Hrvatske bila je stalno obavještavana o svim događajima vezanima za crkvenu imovinu u Dajli. Vatikan je u hrvatsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici slao dokumente o svim sastancima vezanima za rješavanje spora između Biskupije porečke i pulske te benediktinaca u Praglii oko nekretnina u Dajli. Zbog toga Vatikan izražava čuđenje reakcijama Vlade, koja je, dakle, znala sve, a tek je sada reagirala. Zašto, ako se nije slagala s odlukama donesenima nakon pregovora Porečke biskupije i benediktinaca iz Praglie, nije odmah reagirala. Ili zašto nije reagirala na zaključke tročlane vatikanske komisije?

O svemu je bila pravodobno obavještavana. Zbog toga se u prvoj vatikanskoj izjavi ističe kako "žalosti činjenica što je instrumentalizirano i što se nastoji predstaviti spor u političkom i demagoškom ključu, kao da bi se željelo naškoditi Hrvatskoj”.

U drugoj, jučerašnjoj, vatikanskoj izjavi izražava se "živo čuđenje zbog toga što su donesene izvanredne mjere i što je predsjednica hrvatske Vlade izrazila namjeru da se tim problemom, koji je na srcu i Hrvatskoj i Svetoj Stolici, pozabavi u duhu suradnje“. Misli se na odluku hrvatskog Ministarstva pravosuđa o preuzimanju nekretnina u Dajli.

U Vatikanu drže kako su o svim pitanjima vezanima za spor oko crkvenih nekretnina pravodobno izvještavali hrvatsku vladu. Iz reakcija politike na izjave predstavnika Porečke biskupije proizlazi da hrvatska Vlada nije imala pojma o onome što se događalo s nekretninama u Dajli. No, ponovimo, Vatikan je o svemu obavještavao hrvatsku Vladu preko hrvatskog veleposlanstva pri Svetoj Stolici u Rimu.

Ključne riječi

Komentara 3

RE
rea@
16:45 12.08.2011.

Ne sumnjam da je Vatikan obavještavao. Al tada to nije bilo bitno. Javnost nije znala a izbori daleko. Sad javnost zna. A izbori su blizu.

SI
sinaj
17:27 12.08.2011.

Pa naravno da se sve znalo, vatikanska diplomacija je zrela i odgovorna diplomacija i logično da se čudi ovako nesuvislom ponašanju. Hrvatska vlada je donijela odluku pod pritiskom medija, a kada europski sud, a vjerojatno će do njega doći, slijedom prava imovinu vrati benediktincima kojima je i oduzeta, bit će to samo još jedna blamaža nezrele hrvatske politike.

OB
-obrisani-
20:21 12.08.2011.

12.08.2011. u 17:27h sinaj je napisao/la: Izvještavali o ćemu ? O unutarcrkvenom pitanju ? Otkad se papa počeo baviti novčarsko materijalnim poslovima ? Koja blamaža i sramota,a naročito suspenzija biskupa na 1minutu ! Kakve su to šibicarske fore ? I Bog se zacrvenio !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije