Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUNCIJEVA BATINA

Afera Dajla: Biskupa Milovana natjerali da smijeni kancelara

'04.08.2011., Pazin - U Klasicnoj gimnaziji odrzana je izvanredna sjednica istarskih svecenika koju je predvodio porecko - pulski biskup mons. Ivan Milovan. Zbog spora oko nekretnina i zemljista u Daj
'Dusko Marusic/PIXSELL'
12.08.2011.
u 07:54

Neslužbeno se doznaje da je pod pritiskom nuncija Casarija iz biskupije morao otići porečki kancelar

Porečko-pulski biskup mons. Ivan Milovan morao se pod pritiskom odreći svoje desne ruke, kancelara Porečke biskupije vlč. Ilije Jakovljevića. Neslužbeno to doznaje Glas Istre, koji navodi da "ne treba biti odveć promućuran da bi se zaključilo da je Jakovljevića 'došla glave' nedavna pazinska odluka cjelokupnog istarskog svećenstva da svu zemlju koju je ta biskupija posjedovala u Dajli, a nakon što je prema njoj šapu pružio benediktinski samostan iz Praglie i za to dobio papin blagoslov, vrati Republici Hrvatskoj, kao ni njegove poprilično oštre izjave za medije, u kojima nije nikoga štedio".

Otkako je cijeli skandal oko Dajle izašao u javnost, a za čije je informiranje upravo vlč. Jakovljević bio jedan od najzaslužnijih, Porečko-pulska biskupija pod snažnim je pritiskom apostolskog nuncija Roberta Casarija.

– Sad nuncij lomi biskupa – rekli su nam u Crkvi nakon što se biskup porečki mons. Milovan morao prošloga tjedna ograditi od izjava svoga kancelara.

Vlč. Jakovljević (32) na mjestu kancelara naslijedio je utjecajnog vlč. Lina Zohila, koji je, zapravo, ključna osoba u svim kupoprodajama na terenu Dajle, a koji je bio šef financija Hrvatske biskupske konferencije, ali se u matičnu Porečko-pulsku biskupiju vratio nakon sukoba s kardinalom Bozanićem u Zagrebu. No, Bozanić ga, navodno, nije htio vidjeti ni na mjestu ekonoma i kancelara Porečke biskupije, pa je vlč. Zohil premješten za župnika u Vrsar, a na njegovo mjesto dolazi Jakovljević, inače po struci crkveni pravnik, s rimskim magisterijem prava.

Jakovljević je cijelo vrijeme uživao veliko povjerenje porečkog biskupa, pa ova smjena, ako je neslužbena informacija točna, doista čudi. Neki tvrde da se i biskupu Milovanu "ljulja" biskupska stolica zbog suprotstavljanja Vatikanu.

>>Više o tome tko je vlč. Ilija Jakovljević, koji je u novinarskim krugovima dobio nadimak "bombarder iz Istre", možete pročitati u sutrašnjem prilogu Obzor Večernjeg lista.

Komentara 258

OB
-obrisani-
13:04 12.08.2011.

12.08.2011. u 13:02h beppi258 je napisao/la: daj budi pametan djeda mu je 1945 kupio stan nakon što je promijenio uniformu sve što ima dala mu je KPH.

OB
-obrisani-
13:04 12.08.2011.

@ delma \"ubili ste preko 650 službenika katoličke crkve nakon 1945 godine\" --- To se obrati Tuđmanu, on je imao više staža u komunistima nego svi moji zajedno. :-)

GO
gOOgLer
13:21 12.08.2011.

znam i ja di si bija Minken bojna :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije