BUDUĆNOST KATEHEZE

Biskup Uzinić: Crkva ne može biti autor ili suautor zakona o pobačaju

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Biskup Uzinić: Crkva ne može biti autor ili suautor zakona o pobačaju
17.06.2018.
u 14:25
Uzinić je mišljenja da se o svemu treba raspravljati pa tako i o Zakonu o pobačaju, međutim ističe kako Crkva ne može biti autor ili suautor bilo kakvog zakona koji se tiče abortusa.
Pogledaj originalni članak

Dubrovački biskup Mate Uzinić istaknuo je da Crkva ne može biti suautor niti jednog zakona pa tako ni zakona o pobačaju, prenosi N1. Jedna od uvijek prisutnih tema u hrvatskoj javnosti jest ona vjeronauka u škola.

- Svako malo se pojavljuju ti glasovi protiv vjeronauka u školi koji ne dolaze s pozicija ovoga što ste govorili nego s nekih drugih pozicija pokušaja da se Crkvu i njezinu poruku, na neki način, stavi sa strane, marginalizira, da joj se ne da prisutnost u javnosti. Postoje i iz same Crkve glasovi koji su više u ovom duhu u kojem ste spomenuli. U duhu samokritike i pitanja je li to doista ono što je Crkvi potrebno i što joj pomaže da može prenijeti svoju poruku, kaže Uzinić.

Iako vjeronauk u školama Crkvi može u nekim ekremnim slučajevima predstavljati problem, Uzinić sga ne vidi takvim jer smatra da je je situacija kod izbora vjeronauka sličnoj onoj kakva je bila prije. Napominje kako se Crkva danas usredotočuje na rad s odraslim kršćanima i obiteljima.

- Mislim da je to budućnost kateheze i odgoja u vjeri, ali i prenošenja određenih znanja koja nisu ista onima koja se mogu primiti u prvom, drugom ili trećem razredu škole i koja se može i treba primiti kada je čovjek već zrela osoba, ističe Uzinić. 

Uzinić je mišljenja da se o svemu treba raspravljati pa tako i o zakonu o pobačaju, međutim ističe kako Crkva ne može biti autor ili suautor bilo kakvog zakona koji se tiče abortusa.

- Vjerojatno će se kroz to trebati tražiti zakon koji je najmanje loš. Ali Crkva ne može sudjelovati ni u kakvom zakonu o abortusu i katolički političari bi trebali o tome voditi računa. Ranije sam iznio načelo da ne smijemo činiti drugima ono što ne bi željeli da se nama čini, a to se može primijeniti i na pitanje abortusa. Život počinje začećem i treba završiti prirodnom smrću.

Kaže da je veće pitanje za Crkvu od toga kakav će biti Zakon o pobačaju ono vezano uz pripadnike kršćanske zajednice, odnosno je li riječ isključivo o onima koji govore da su kršćani nego ili onima koji uistinu žive kao kršćani.

- Zakon može biti bilo kakav, ali ako mi imamo izgrađene kršćane koji znaju da život počinje začećem i završava prirodnom smrću i koji žive u skladu s tim, onda i najlošiji zakon može imati mali utjecaj na nas i društvo koje se deklarira kao 80 i nešto posto katoličko i 90 i nešto posto kršćansko. Članovi društva su se tako deklarirali, zaključio je Uzinić.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

CH
chanchir
06:10 18.06.2018.

Ah ti Vatikanci ,bas su perverzni

WE
westsouth
14:56 17.06.2018.

Bravo Mate

PA
pax5
22:08 17.06.2018.

Zakon za krscanina upisan je sa njegovim krstenjem a to je : Ne ubij! A sve drugo je dodvoravanje elitama(farizejima).Pa cak je ateistima itekako jasan prirodni zakon : Ne ubij!