Raste broj

Nije svima loše: U Hrvatskoj je 280 multimilijunaša!

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Nije svima loše: U Hrvatskoj je 280 multimilijunaša!
24.02.2014.
u 13:20
Podatke je, prema pisanju Nezavisnih novina, potvrdila međunarodna kompanija iz Singapura Wealth X koja je specijalizirana za prikupljanje informacija o superbogatašima u svijetu, a multimilijunašima nazivaju one osobe čije je bogatstvo procijenjeno na više od 30 milijuna dolara.
Pogledaj originalni članak

Unatoč tome što se BiH suočava s ekonomskom i društvenom krizom, u posljednjih godinu dana dobila je pet novih multimilijunaša te ih sada u toj zemlji živi 90, javljaju banjalučke Nezavisne novine.

Podatke je, prema pisanju Nezavisnih novina, potvrdila međunarodna kompanija iz Singapura Wealth X koja je specijalizirana za prikupljanje informacija o superbogatašima u svijetu, a multimilijunašima nazivaju one osobe čije je bogatstvo procijenjeno na više od 30 milijuna dolara.

Podatke je komentirao ekonomski analitičar Igor Gavran kojeg su oni iznenadili, no kazao je kako ga ne čudi da se pojedinci zbog ovakve situacije u BiH ekstremno bogate.

– To je tipično za države poput BiH, s poludemokratskim i nedemokratskim sustavima. Ekstremno bogatih sve je više, kao što je sve više i ekstremno siromašnih, srednji sloj se gubi. Vrlo je lako zaključiti da je jedan broj njih do tolikih sredstava mogao doći na nelegalan način – rekao je Gavran.

Objavljeni su podaci i za Hrvatsku i Srbiju. Hrvatska prema podacima za 2013. godinu ima 280 multimilijunaša, što je za 20 više u odnosu na godinu dana prije. Po broju multimilijunaša vodeća je u regiji te zauzima 23. mjesto u Europi. Srbija ih pak prema podacima za 2013. ima 100 što je za deset više u odnosu na 2012.

>> 85 bogataša drži jednako bogatstvo kao i 3,5 milijardi najsiromašnijih!

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

CR
crocro
09:20 26.02.2014.

Sada mi je puno jasnije kada naša vlast tvrdi da se u Hrvatskoj niti ne živi loše. Vjerojatno misle na ovih 280 multimilijunaša. I puno veće zemlje od Hrvatske ustuknule bi pred ovolikim brojem superbogataša.

CR
crocro
09:18 26.02.2014.

I tih 280 multimilijunaša drži u šaci cijelu Hrvatsku i sve je u Hrvatskoj podređeno njima. I svi mi "sitnozubi". A od revizije pretvorbe i privatizcije nema niti R.

DE
denis12345
15:26 24.02.2014.

Naravno, vide se dobri rezultati predstečajnih nagodbi koje su sačuvale naše milijunaše, a možda i stvorile neke nove.