Najvažnije ocjene

Bez dodatnih bodova za upise u srednje škole ostali i sportaši i muzičari

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
28.04.2014.
u 14:33
Uz ocjene, bodovat će se i uspjesi ili rezultati postignuti na natjecanjima iz znanja, a izravan upis
 učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na natjecanjima
Pogledaj originalni članak

Pri upisu u srednje škole ovogodišnjim osmašima najvažnije će biti ocjene, odnosno opći uspjeh na dvije decimale od petog do zaključno osmog razreda osnovne škole te ocjene iz šest predmeta važnih za školu u koju se žele upisati. U tih šest predmeta tri su obvezna – matematika, hrvatski i strani jezik, dva određuje Ministarstvo obrazovanja, a jedan sama škola. Izravan upis u srednju školu, za razliku od prethodnih godina, zajamčen je samo učenicima koji su na natjecanjima znanja od petog do osmog razreda osvojili jedno od prva tri mjesta na nacionalnim ili međunarodnim pojedinačnim natjecanjima. Bodovat će se rezultati postignuti na školskim sportskim natjecanjima te na natjecanjima zborova. Glazbena ili plesna škola, učenje stranih jezika ili status kategoriziranog sportaša više neće donositi bodove. Predstavljajući ih, ministar je kazao da su ti kriteriji doneseni na temelju javne rasprave koja je provedena prvi put, a naglasio je i da im Ustavni sud nije izdao nikakvu naredbu, već samo preporuku.

Preporuka Ustavnog suda je samo dio provedene javne rasprave i zahvaljujemo Ustavnom sudu što se u nju uključio – kazao je Jovanović.

Analiza lanjskih upisa pokazala je da je čak 70 posto osmaša imalo dodatne bodove, a većina, njih čak 49 posto, za učenje drugog stranog jezika. Na temelju rezultata postignutih na natjecanjima znanja prošle godine izravno su upisana 43 učenika, a dodatne bodove dobilo je njih 117. Ove godine, prednost se daje izvrsnosti, pa tako i natjecanja iz znanja postaju ključna.

Osmašima će logiranje na stranicu za upise biti moguće od 25. svibnja, a od 26. lipnja moći će prijavljivati programe i škole. Ove godine mogu prijaviti najviše 6 programa. Za upis u sve srednje škole ukida se bodovni prag. Jovanović je najavio da će se do kraja godine donijeti dva zakona – o osnovnom i o srednjem obrazovanju i da će se nakon toga donijeti dugoročni Pravilnik o upisu. I na kraju, na pitanje kako teku pripreme za uvođenje građanskog odgoja, ministar je odgovorio: – Pripreme, kao i sve što Ministarstvo radi, teku sjajno.

>> Jovanović komentirao odluke Ustavnog suda o upisu u srednje škole

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 73

AN
anabanana1812
14:41 28.04.2014.

Najgori ministar u povijesti Hrvatske, uništio hrvatsko školstvo, sad traži popravnu ocjenu nakon što ga je Ustavni sud srušio.

CI
cigulimiguli
14:46 28.04.2014.

A da je ministar u svom jednostavno složenom mozgu uspio doći do spoznaje da nije u svim školama isti kriterij ocjenjivanja možda bi mu palo na pamet uz ocjene probati i učenike testirati nekim prijemnim ispitom pa bi možda nešto i shvatio u svom mandatu u kojem se više bavio Mamićem i nogometom nego obrazovanjem i znanosti.

MI
miljenkogracan
14:44 28.04.2014.

Ovo je jasna poruka učenicima: Ko šiša znanje i obrazovanje, stojte doma i visite na Facebooku, bit će vam bolje nego da imate dodatne aktivnosti.